SHL-lagets sportchef: ”Lägg ner Hockeyallsvenskan”

0
4522
Foto: Bildbyrån

Idag kom ett väldigt kontroversiellt förslag ut från Djurgårdens tekniska sportchef Thomas Johansson som anser att det är dags att lägga ner Hockeyallsvenskan och istället satsa på Division 1.

Det var i senaste avsnittet av podcasten ”Sporthuset” som ges ut av Cmore som Djurgårdens tekniska sportchef Thomas Johansson delade sina tankar om svensk hockeys framtid. ”Det är viktigt att man börjar tänka till lite grann fördelar/nackdelar inom svensk ishockey. Mitt ämne idag handlar om att man faktiskt skulle lägga ner Hockeyallsvenskan”, säger Thomas Johansson.

”Kommer bli ett ramaskri”

Thomas Johansson är tydlig i det han säger i Cmores podcast. Han säger att han är medveten om att det på kort sikt kommer att bli ett ramaskri men om han tittar långsiktigt för svensk hockey, utvecklingen av svenska ishockeyspelare och den svenska modellen så borde man satsa mer på att stärka upp de olika Division 1-serierna och lägga ner Hockeyallsvenskan.

Sättet man borde göra detta på enligt Thomas Johansson är genom att utöka SHL till 18 lag genom att lyfta upp lag från Allsvenskan och sedan låta de övriga allsvenska lagen spela i Division 1 så de får mer anknytning till lag i närheten. Johansson säger att det skulle skapa ett större intresse på en lokal nivå för svensk ishockey och också göra Division 1 till en liga som ligger närmare eliten.

Bra för de unga spelarna

En annan fördel med att satsa på Division 1 skulle vara för de unga spelarna. Steget från juniorhockey till SHL är i nuläget ganska stort. Många behöver ta resan genom division 1. Klubbarna i Hockeyallsvenskan vågar inte heller satsa på de unga spelarna med risk för att man ramlar ur om det inte går som planerat. I Division 1 kan man satsa på unga spelare. Problemet där är att det inte är tillräckligt ”fint”. Det är viktigt att stärka upp division 1 så att det blir en bra plattform för unga spelare att komma till för att sedan gå vidare till SHL eller ännu längre.

Johansson säger att man måste förminska avståndet mellan Division 1 och eliten. Det skulle också göra att juniorer kan stanna i de mindre klubbarna med lag i Division 1 istället för att tidigt gå till en större klubbs organisation. Just för att steget från den klubben till eliten blir mindre.

”Stäng av känslorna”

Thomas Johansson tror själv att många kommer att reagera över att SHL då blir en stängd liga. I den frågan svarar han såhär:

”Titta hur SHL ser ut idag, Titta på kraven som finns för att spela i SHL och var riktigt ärliga. Stäng av känslorna! Titta på era lokala klubbars förmåga att bli en etablerad klubb i SHL. Med sittplatser, med ekonomi, med organisation. Hur många klubbar har egentligen potentialen till att vara det. Vi kan tycka och tänka vad vi vill om det men skippa känslorna och försök se lite mer långsiktigt. Vad finns det egentligen för lokala möjligheter till att nå den högsta ligan?”

Vad tycker ni? Håller ni med Thomas Johansson? Dela gärna med er av era tankar.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

arton − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.