Karlskrona kastas ur Hockeyallsvenskan, det står klart sedan appellationsnämnden sagt sitt. Väsby är redo att ta platsen.
– Absolut, säger Tom Tärnström på Väsby Hockey till Hockeybladet.

Karlskrona kastas ur Hockeyallsvenskan skriver BLT, detta sedan appellationsnämnden avslagit Karlskronas överklagan från licensnämndens beslut.

– Nu har de dödat hockeyn i Blekinge, säger ordföranden Tobias Larsson i Karlskrona till Blekingesport.

– Det här beslutet kommer som en chock för oss. Vi har bevisat att det akuta läget var tillfälligt men nämnden väljer ändå att gå på läget per den 30 april och tar inte hänsyn till nuläge. Det är ett slag i ansiktet på KHK och elithockeyn i Blekinge, säger Per Rosenqvist, klubbchef i Karlskrona till klubbens hemsida.

Väsby redo för Hockeyallsvenskan

Väsby är det lag i Hockeyettan som kommer att erbjudas plats i Hockeyallsvenskan efter att Karlskrona degraderats. De är redo att ta platsen och kommer att tacka ja när frågan kommer.

– Absolut, säger Tom Tärnström på Väsby Hockey till Hockeybladet.

När vi vill ha ett utförligare uttalande blir mer tillknäppt.

– Det får du när vi fått något från förbundet, säger han.

Kan överklaga

Karlskrona har en chans kvar att överklaga och det är till Riksidrottsförbundet. Trots den möjligheten är Tobis Larsson mycket skeptisk.

– Vi är utsparkade men även om vi överklagar, antar jag att det är kört. Vi har inte så många spelare på kontrakt och det blir att titta på en omsättning där. Rent krasst spenderas dagen med att analysera vad som ska göras. Men det är förbaskat surt att kastas ur en division. Det är en sak när man spelar för det men att kastats ut på dessa premisser är rent ut sagt för jävligt, säger han.

Hockeybladet har tidigare skrivit om att Karlskrona inte bevlijas licens att spela i Hockeyallsvenskan.

Beslutet

Så här skriver Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelade angående beslutet i appellationsnämnden.

För prövning av spel i SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och SDHL finns licensregler antagna av Svenska Ishockeyförbundet den 17 juni 2017. Inför licensprövningen 2020 har Svenska Ishockeyförbundets förbundsstyrelse den 15 april 2020 beslutat om kompletterande bestämmelser rörande licensprövningen i anledning av Coronapandemin.

Fortsatt gäller dock att en förening inte kan beviljas licens om den är på obestånd per den 30 april det år prövningen görs.

Karlskrona Hockeyklubb har i sitt överklagande till Appellationsnämnden menat att föreningen inte är på obestånd och inte heller var det vid tiden för Licensnämndens prövning. Föreningen hävdar att den vid tiden för Licensnämndens prövning hade en tillfällig likviditetsbrist till följd av uteblivet kassaflöde som konsekvens av Covid-19 pandemin. Detta menar föreningen att man kommit tillrätta med genom olika insatser som förbättrat föreningens ekonomi i tiden mellan Licensnämndens beslut och ingivandet av överklagandet.

Appellationsnämnden har prövat frågan om Karlskrona Hockeyklubb var på obestånd per den 30 april 2020 i enlighet med Licensreglementets regler. Nämnden har gått igenom årsredovisningarna för Karlskrona Hockey Klubb och Karlskrona Hockey Klubb Idrott AB för verksamhetsåret 2019/20. I revisionsberättelserna påpekar revisorn speciellt att om rekonstruktionen inte kan genomföras med lyckat resultat så kan det leda till att bolaget respektive föreningen inte kan fortsätta sin verksamhet.

Vidare har Appellationsnämnden gått igenom förslaget till företagsrekonstruktionen vid Blekinge tingsrätt som inte genomfördes utan tingsrätten beslutade den 1 juni 2020 att den skulle upphöra. Skatteverket, som en av de största fordringsägarna, hade förklarat att de inte var intresserade av en skuldavskrivning. Appellationsnämnden har också på föreningens begäran hört föreningens revisor Johan Andersson, dess styrelseordförande Tobias Larsson, dess klubbchef Per Rosenqvist samt dess ekonomichef Christian Magnusson.

Appellationsnämnden delar Licensnämndens bedömning att Karlskrona Hockeyklubb per den 30 april var på obestånd. Med obestånd avses i Licensreglementet att föreningen inte rätteligen kan betala sina skulder allteftersom de förfaller till betalning och att denna oförmåga inte endast är tillfällig, samt att föreningen vid var tid ska ha tillräckligt med likvida medel för att löpande kunna betala sina förutsebara skulder under nästkommande säsong.

Den förbättrade ekonomiska situation som föreningen kan uppvisa och det underhandackord som genomförts i tiden mellan Licensnämndens prövning och överklagandet är omständigheter som inte påverkar bedömningen. Licensreglernas krav på att en förening inte får vara på obestånd per den 30 april är ovillkorligt och har sin grund i att seriesystemet kommande säsong måste ha en förutsägbarhet och en framförhållning i planeringen.

Appellationsnämndens uppdrag är att enbart pröva Licensnämndens beslut utifrån licensreglerna för Hockeyallsvenskan. Detta medför att föreningen inte kan erhålla licens för spel i Hockeyallsvenskan säsongen 2020/2021. Karlskrona Hockey flyttas därmed ner i seriesystemet.

Kommentarer

Kommentarer