Hockeybladet tippar HockeyAllsvenskan

Hockeybladet tippar HockeyAllsvenskan
På torsdag i nästa vecka är det dags för HockeyAllsvenskan att dra igång igen. Idag var det upptakt i Stockholm och här kommer några tankar, citat och till sist mitt tips om hur HockeyAllsvenskan slutar.

Det är många frågetecken som hopar sig inför starten av HockeyAllsvenskan och det är hög tid att belysa dem.

1. Är Djurgården redo att ta steget till SHL?
Ska man titta på försäsongen så ser det riktigt bra ut för Stockholms Stolthet. En riktig test återstår och det är hur man står sig mot svenskt motstånd och efter dubbelmötet med Brynäs vet vi lite mer om Djurgårdens status. Ser man till spelet i European Trophy har Djurgården fått ordning på defensiven i och med att defensivspecialisten Stefan Nyman kommit in i ledarstaben.

Med nyförvärven från Huddinge (Måns Krüger, Nicklas Heinerö och Mattias Sundberg), Mikael Ahlén och framförallt trion Steve Saviano, Joakim Eriksson och Sam Lofqvist ser Djurgården mycket starkare ut än förra året.

Har Michael Holmqvist gjort några fel överhuvudtaget på försäsongen?

Tony Zabel (bilden) och Djurgården har målbilden klar.
– Klubben kommer alltid ha samma målsättning och det är att komma tillbaka till SHL. Sedan om det är i år, nästa år eller något annat år får vi se. Man måste se till verkligheten och vi ser att vi måste bygga upp något över tid. Vi ska först och främst jobba med att utveckla de spelarna vi har så får vi se hur långt det räcker, säger Tony Zabel.

2. Ska Rögle bära favoritskapet?
Rögle är solklara favoriter hos Svenska Spel och bär favoritskapet hos de flesta inom media. Själv tror jag inte alls på att det kommer att fungera med Michael Nylander i truppen. Kommer han att hålla en hel säsong? Har Rögle spelarna som klarar att förvalta Nylader Sr:s passningar? Orkar sonen William leva upp till de förväntningar som Rögle satt på honom?
– Han är den största talangen som jag någonsin spelat med, säger NHL-hemvändaren Andreas Lilja om William Nylander.

Målvakten Brandon Maxwell har också haussats upp i media, han spelade senast i Milano i Italien.

Rögle kan råka ut för det samma som Djurgården gjorde förra året och risken är stor att de inte klarar att ta sig till Kvalserien nästa vår.

3. Hur länge klarar domarna att leva upp till de nya direktiven?
Det är inga nya regler inför säsongen, däremot har domarna fått direktiv att döma hårdare, med andra ord ingen nolltolerans, mot spelförstörande moment. De ska lägga fokus på att få bort hakningar, fasthållningar och framförallt slashingar. Tufft spel och tacklingar och ska vara en del av sporten meddelas från bland annat domarledningen och ligaledningen.

Personligen tror jag att bedömingsnivån sakta men säkert kommer att gå tillbaka till ”det normala”, det vill säga att ryggsäckar, hakningar och slashingar kommer det att blundas för – medan härliga tacklingar renderar matchstraff.

4. Vem får genombrottet 2013/2014?
Man gör det lätt för sig om man säger William Nylander. Tyvärr för William tror jag att slitningarna mellan Rögle och Modo samt upphaussningen av hans talang kommer att tynga honom. Han kommer nog att lyckas med karriären, men genombrottet kommer inte den här säsongen.

Marcus Sörensen i Djurgården slarvade bort en säsong när han gick till Skellefteå för att senare lånas ut till Borås för två säsonger sedan. Nu har han kommit i kapp med träningen och avslutade förra säsongen på ett bra sätt. Nu har han startat den här säsongen perfekt, vilket är frukten av en stenhård försäsongsträning.

5. Vilka blir det största fiaskot i HockeyAllsvenskan?
Timrå! De har tappat massor av spelare med rutin och tvingats banta ekonomiskt för att ens kunna ställa en trupp på is. Risken är överhängande att de sjunker som en sten och det kommer att ta tid innan satsningen tillbaka till SHL kan starta på riktigt. Timrå kommer att behöva några år av ekonomiskt stålbad innan man kan snegla uppåt i seriesystemet igen. Nu räddas Timrå av att det finns minst två lag som är sämre och de slipper kvala för att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan.

6. Vilka blir säsongens stora positiva överraskning?
Björklöven har värvat smart och tagit hem två Umeåfostrade stöttespelare i forwardeb Mats Lavander och Patrik Nevalainen. Även målvakten Adrew Raycroft och backen Per Hållberg är klassvärvningar för nykomlingarna.

7. Går något HockeyAllsvenskt lag upp till SHL nästa vår? 
Ja, jag tror att minst ett av lagen AIK eller Leksand kommer att få det riktigt svårt i Kvalserien.

8. Vilken tränare får sparken först?
Om jag ska gå efter mitt tips att Rögle missar Kvalserien skulle det vara dess tränare Daniel Tangnes, nu tror jag att klubben har stort förtroende för Tangnes och han sitter  rätt så säkert. Malmö har inte råd att sparka en tränare till så Mats Lusth och company kommer att sitta säkert hur det än går. Störst risk att få sparken har troligen Gunnar Leidborg i Troja, som har en tuff start och om man är utan seger en bit in i serien kommer silkessnöret att dras för Leidborg.

Citat från dagen:
– Det ska bli riktigt roligt att möta Björklöven i derby, säger Per Kenttä, sportchef och tränare i Asplöven.

– Hur långt har ni till Umeå, frågar moderatorn Per Forsberg från Viasat Hockey.

– Det är ju nästgårds, bara 40 mil, svarar Kenttä.

***
– Jag fattar inte att vi får behålla spelare år efter år. Vi har ett uteställe och vi samlas vid Ica Maxi, säger BIK Karlskogas kapten Martin Thelander.

– Super vi så super vi, tränar vi så tränar vi – det är rätt enkelt, säger Thelander.

Mitt tips

Direkt till Kvalserien
Västerås
Djurgården
Oskarshamn

Till playoff
Södertälje – till Kvalserien
Rögle
Malmö
Karlskoga

Kvar i HockeyAllsvenskan
Björklöven
Mora
Timrå
Almtuna
Troja

Till kval till HockeyAllsvenskan
Karlskrona
Asplöven

Kvalserien
1. Djurgården
2. Västerås
3. AIK
4. Oskarshamn
5. Leksand
6. Södertälje

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN