GUIDE: Kvalserien till HockeyAllsvenskan

Vi är framme vid kvaltider och det är inte bara SHL-slutspelet och kvalet till SHL som ska spelas. Med start idag kommer sex lag att kampas om två platser till HockeyAllsvenskan kommande säsong. Alla lag ska spela tio matcher var och Hockeybladet synar serien som pågår fram till mitten av april.

Det var en stenhård kamp vid det nedre strecket i HockeyAllsvenskan ända fram till sista matchen. Till slut kunde Björklöven avgöra med ynka 46 sekunder kvar av den avgörande matchen mot Västerås vilket betydde att Södertälje och Västerås skulle få kampas med fyra lag från Hockeyettan om två platser till HockeyAllsvenskan. Huddinge var första laget att ta sig dit medan det sedan fylldes på med Visby/Roma, Kristianstad och till sist Troja/Ljungby.

Bryts trenden eller fortsätter uttågen när vi summerat klart Kvalserien?

Förra året blev det en riktig ommöblering när båda lagen från HockeyAllsvenskan åkte ur, Sundsvall och Asplöven. Upp kom istället Södertälje och Västervik. Faktum är att de senaste fem säsongerna så har minst ett lag från HockeyAllsvenskan åkt ur. Bryts den trenden eller kommer Södertälje och Västerås få det hett om öronen framöver? Hockeybladet går idag igenom den ångestladdade serien inför kvällens matcher.

Huddinge IK

GUIDE: Kvalserien till HockeyAllsvenskan

”Talangfabriken” har gått som ett ånglok genom Hockeyettan ända vägen fram till Kvalserien. Senast man spelade i HockeyAllsvenskan var säsongen 08/09 och nu siktar man på en återkomst. Har en väldigt orutinerad trupp med ingen spelare som är över 30 år. Har flera gamla allsvenska bekantingar som Gustav Björklund, William Wallén, Måns Krüger och Fabian Lundh. Den som man nog ska hålla mest koll på är nog däremot Dennis Nordström som gjorde hela fyra mål på Troja/Ljungby under de tre kvalmatcherna. Den tidigare AIK-forwarden lär bli en attraktion i Kvalserien som de övriga klubbarna måste hålla koll på. Huddinges stora svaghet är publikstödet som till skillnad från de andra klubbarna lär vara lågt. Under första finalen mot Troja/Ljungby var det endast 898 personer som huserade i klassiska Björkängshallen och man lär inte få det massiva stödet som andra klubbar kan få.

Håll ett öga på: Dennis Nordström har varit glödhet på sistone då han sänkte Troja/Ljungby på egen hand i finalen. I grund och botten en poängkung och det visar han mer och mer för varje säsong, kommer det ytterligare en nivå i Kvalserien?
Gubben i lådan: Backen Marcus Lissäng öppnade säsongen i Södertälje men återvände till Huddinge efter en trevande start. Rightfattad back som är poängstark.
Kvalspecialisten: Christopher From Björk har flertalet kval på sin meritlista och även spel i landslag under tidig ålder. Kaptenen blir oerhört viktig för sitt Huddinge.

Kristianstads IK

GUIDE: Kvalserien till HockeyAllsvenskan
Har Kvalseriens äldsta trupp med flera rutinerade namn i laget så som Joel Gistedt, Thom Flodqvist och tränaren Mats Lusth. Har tagit sig igenom kvalet relativt smärtsamt och kommer till spel i premiären mot Huddinge med positiva tongångar. Lär vara ett av de lagen från Hockeyettan som kan utmana de allsvenska lagen om topplatserna. Man har dock inte vunnit mot Troja/Ljungby den här säsongen till exempel och det ställer frågan om man har det som krävs för att kunna utmana ännu bättre lag när man möter topplag i varje match i tio matcher. Har Kvalseriens mest rutinerade målvakt i Joel Gistedt som har SHL-rutin från spel i Leksand såväl som Brynäs. Gistedt har vi sedan tidigare sett hålla en riktigt bra nivå i HockeyAllsvenskan och då kan han störa vilket lag som helst. Men klarar Gistedt att bära sitt lag på axlarna i flertalet matcher?

Håll ett öga på: Fredrik Hansson har bokstavligen öst in poäng den här säsongen och måste gå i bräschen varje kväll om man vill se HockeyAllsvenskan i Kristianstad nästa säsong. Viktig som kapten.
Gubben i lådan: Joel Gistedt har spelat massvis av matcher i HockeyAllsvenskan, SHL och även spel i landslag. Blir oerhört viktig om ett avancemang ska vara möjligt.
Kvalspecialisten: Mats Lusth coachade Malmö till en SHL-plats för ett par år sen och nu kan man göra samma bedrift fast med Kristianstad till HockeyAllsvenskan.

Södertälje SK

GUIDE: Kvalserien till HockeyAllsvenskan
Södertälje spelar i år sin tredje raka Kvalserie och det börjar bli en vana för spelare så väl som fans. Räknas som favorit med Västerås och kan man vända den dystra trenden man hade i HockeyAllsvenskan kan Södertälje komma ut som ett helt nytt lag. Har Kvalseriens målfarligaste spelare i Anton Holm men här är även målvakten Alexander Sahlin viktig för SSK. Det som kan bli Södertäljes fall de kommande veckorna är defensiven. Löser man inte den här biten läggs mycket tryck på forwards och målvakt vilket kan komma att bli jobbigt för Södertälje i långa loppet.

Håll ett öga på: Behövs ingen beskrivning av Anton Holm som blev HockeyAllsvenskans skyttekung på 28 mål i tabelljumbon Södertälje, något som sällan händer. Målfarligast i Kvalserien?
Gubben i lådan: Många gånger när Södertälje vann matcher i grundserien var det Alexander Sahlin som räddade laget. Har mycket press på sig och kan vinna matcher på egen hand.
Kvalspecialisten: Kapten Johan Skinnars var en härförare i förra årets Kvalserie och i år gäller samma sak.

IF Troja/Ljungby 

GUIDE: Kvalserien till HockeyAllsvenskan
Den anrikaste klubben av klubbarna från Hockeyettan i den här serien. Har flera års erfarenhet av spel i HockeyAllsvenskan de senaste åren men nu vill man tillbaka till finrummet. Har dock haft en knepig väg till Kvalserien där man först förlorade finalen mot Huddinge. Var sedan nära på att åka ut i playoff 3 mot Mariestad men efter mycket om och men knep man en plats. Visar Troja/Ljungby upp det spelat man visat upp på sistone blir det svårt att utmana i toppen men man kan gå stärka ur att vinna två tajta matcher mot Mariestad. Det som talar för Troja/Ljungby är rutinen och de flesta lagen kommer troligtvis få ett helvete i ett fullsatt Ljungby Arena. Troja/Ljungby är laget med mest allsvensk rutin av lagen från Hockeyettan och det kan gott och väl visa sig vara ett stort plus. Trycker man på rätt knappar kan det mycket väl sluta i ett återtåg för Troja.

Håll ett öga på: Mattias Åkesson har spelat i klubben i hela sin karriär och vill med största säkerhet ta tillbaka sin klubb till HockeyAllsvenskan igen.
Gubben i lådan: Alexander Lindqvist-Hansen är kanske Kvalseriens kortaste spelare men kan ibland göra det oväntade. Gott om rutin vilket kommer bli viktigt.
Kvalspecialisten: Daniel ”Trucken” Karlsson har även han likt Åkesson spelat i klubben i hela sin karriär. Troja-Ljungby är ett känt kvallag och Karlsson har mängder av rutin från dessa.

VIK Västerås HK

GUIDE: Kvalserien till HockeyAllsvenskan
Ett av två lag från HockeyAllsvenskan. Man föll verkligen på målsnöret när man förlorade med uddamålet mot Björklöven i den avgörande matchen om negativt kval eller säkrat kontrakt. Nu väntar en tuff kvalserie för den anrika klubben som de senaste åren sjunkit i tabellen som en gråsten. Placeras som favorit av många men Västerås är en klubb med en skrämmande historik i kval. Blir det annat när man ska spela negativ kval? Har förmodligen en av Kvalseriens bästa målvakter ihop med Södertälje men gäller att alla spelare ger 110%, trots att man på pappret är bättre än de flesta klubbar i den här serien. Kommer få tillbaka viktige Markus Persson från skada som kan bli lite av en gubben i lådan om han kommer in rätt i laget. Har Kvalseriens yngsta lag och Västerås är dessutom tyngst och längst. Är storfavoriten Västerås redo för att ta på sig blåstället för säkrat kontrakt? Det återstår att se.

Håll ett öga på: Henrik Lundberg hade förmodligen funnits i toppen av målvaktsligan om han spelat i ett topplag. En matchvinnande målvakt som kan göra det lilla extra.
Gubben i lådan: Kapten Fredrik Johansson hade en tuff säsongsstart men varvade upp ordentligt efter nyår. Behöver kliva fram i sin ledarroll de kommande veckorna.
Kvalspecialisten: Niklas Lihagen har varit med och spelat mängder med kval och inte bara upp till SHL utan även till HockeyAllsvenskan med bland annat Vita Hästen. Blir viktig med sin rutin.

Visby/Roma HK

GUIDE: Kvalserien till HockeyAllsvenskan
Varit ett av Hockeyettans starkaste lag de senaste säsongerna. Varit nära flera gånger att man gått hela vägen till Kvalserien men efter flera år av misslyckanden med uttåg i playoff 3 är man nu äntligen framme. För första gången i klubbens historia ska man spela Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Gotlänningarna har inte alls någon som helst press på sig och kan spela sitt spel utan att bära favoritskapet. Har ett par giftiga forwards och en stark målvakt i Sammy Gustafsson men Visbys trupp är alldeles för tunn på pappret för att på förhand kunna vara med att utmana i toppen av serien. Det som talar för Visby/Roma är vad man visat upp under säsongen och att man har spelare som kan kliva fram när det väl behövs. Visby/Roma är även den enda klubben i serien som har en utländsk coach i kanadensiska Mike Beharrell. Lär placera sig på nedre halvan av serien.

Håll ett öga på: Kvalseriens främsta radarpar i Oskar Lundberg och Andreas Gröndahl. Firma Lundberg/Gröndahl gjorde tillsammans 98 poäng i årets Hockeyetta. Visby lär förlita sig mycket på dessa herrar.
Gubben i lådan: Backen Adam Rachidi har haft en stark säsong och kan Visby få ihop försvaret med Sammy Gustafsson i mål bli svåra att knäcka.
Kvalspecialisten: Oskar Lundberg har på de senaste nio säsongerna spelat kvalhockey i hela åtta av dessa. För första gången får han även spela kvalhockey till HockeyAllsvenskan.

Ranking
1. Västerås
Får sättas som favoriter i den här serien men allt kan hända. Gäller att Västerås laddar om efter kallduschen i Umeå, annars kan det straffa sig rejält. Inga bra erfarenheter av kval.
2. Södertälje
Länge varit inställda på kval och har en av de bättre trupperna. Frågetecknet är om man kan radera sin katastrofsäsong och börja på en ny kula? Isåfall har Södertälje säkrat kontraktet.
3. Kristanstad
Får ses som den främsta utmanaren till de HockeyAllsvenska klubbarna. Har en oerhört duktig och rutinerad coach och matchvinnare i alla lagdelar som kan ta klubben till en topplacering.
4. Troja/Ljungby
Kan ha fått rejält med energi av de starka lagvinsterna mot Mariestad. Bör vinna en hel del hemmamatcher men gäller att man kniper viktiga poäng borta för att utmana i toppenskiktet.
5. Huddinge
Luktar soppatorsk lång väg men Huddinge har ändå gjort en riktigt bra säsong. Har bra spelare men publikstödet är inte i närheten av de andra klubbarna.
6. Visby/Roma
Visby/Roma har gjort en fantastisk säsong på alla punkter men här tar det nog tyvärr stopp för gotlänningarna. Lär ta någon seger men inte mer än det då man har för tunn trupp.

Senaste årens lag som säkrat kontrakt i HockeyAllsvenskan:
15/16: Västervik/Södertälje
14/15: AIK/Tingsryd/Pantern/Sundsvall (Fyra lag gick upp efter utökning av SHL)
13/14: Vita Hästen/Björklöven
12/13: Björklöven/Karlskrona
11/12: Karlskrona/Borås
10/11: Troja/Ljungby/Tingsryd

SPELSCHEMA:
Torsdag 23/3 19:00 Huddinge-Kristianstad – Björkängshallen
Torsdag 23/3 19:00 Södertälje-Västerås – Scaniarinken
Torsdag 23/3 19:00 Troja/Ljungby-Visby/Roma – Ljungby Arena

Lördag 25/3 16:00 Kristianstad-Södertälje – Kristianstads Ishall
Lördag 25/3 16:00 Västerås-Troja/Ljungby – ABB Arena Nord
Lördag 25/3 16:00 Visby/Roma-Huddinge – Visby Ishall

Tisdag 28/3 19:00 Huddinge-Västerås – Björkängshallen
Tisdag 28/3 19:00 Kristianstad-Visby/Roma – Kristianstads Ishall
Tisdag 28/3 19:00 Södertälje-Troja/Ljungby – Scaniarinken

Torsdag 30/3 19:00 Västerås-Visby/Roma – ABB Arena Nord
Torsdag 30/3 19:00 Troja/Ljungby-Kristianstad – Ljungby Arena
Torsdag 30/3 19:00 Södertälje-Huddinge – Scaniarinken

Lördag 1/4 16:00 Kristianstad-Västerås – Kristianstads Ishall
Lördag 1/4 16:00 Visby/Roma-Södertälje – Visby Ishall
Söndag 2/4 17:00 Huddinge-Troja/Ljungby – Björkängshallen

Onsdag 5/4 19:00 Kristianstad-Huddinge – Kristianstads Ishall
Onsdag 5/4 19:00 Västerås-Södertälje – ABB Arena Nord
Onsdag 5/4 19:00 Visby/Roma-Troja/Ljungby – Visby Ishall

Lördag 8/4 16:00 Södertälje-Kristianstad – Scaniarinken
Lördag 8/4 16:00 Troja/Ljungby-Västerås – Ljungby Arena
Lördag 8/4 16:00 Huddinge-Visby/Roma – Björkängshallen

Tisdag 11/4 19:00 Västerås-Huddinge – ABB Arena Nord
Tisdag 11/4 19:00 Visby/Roma-Kristianstad – Visby Ishall
Tisdag 11/4 19:00 Troja/Ljungby-Södertälje – Ljungby Arena

Torsdag 13/4 19:00 Visby/Roma-Västerås – Visby Ishall
Torsdag 13/4 19:00 Kristianstad-Troja/Ljungby – Kristianstads Ishall
Torsdag 13/4 19:00 Huddinge-Södertälje – Björkängshallen

Söndag 16/4 16:00 Troja/Ljungby-Huddinge – Ljungby Arena
Söndag 16/4 16:00 Västerås-Kristianstad – ABB Arena Nord
Söndag 16/4 16:00 Södertälje-Visby/Roma – Scaniarinken

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN