Home Ligor Hockeyallsvenskan Den hockeyallsvenska poängkungsförbannelsen

Den hockeyallsvenska poängkungsförbannelsen

0

Hockeyallsvenskans fem senaste poängkungar innan den här säsongen har alla tagit klivet upp i SHL året efter. Det har genomgående inneburit svårigheter för spelarna – med undantag för Broc Little. Kan Victor Ejdsell bryta den fyra år långa förbannelsen?

Steget från Hockeyallsvenskan till SHL är, med all rätt, stort och kännbart för många spelare. Vissa klarar av klivet och andra tappar stinget. Spelare som exempelvis Simon Hjalmarsson, Pär Arlbrandt, Patrik Lundh, Carl Söderberg, Elias FälthJohan Forsberg och Marcus Paulsson har lyckats hålla en skaplig nivå även efter att ha värvats till SHL – men vinnaren av den hockeyallsvenska poängligan brukar ha det desto tuffare.

Hockeyallsvenskans poängkung från säsongen…

11/12: Broc Little, Linköping (Västerås)
Hela 35 mål och 31 assist under sin sista säsong i Hockeyallsvenskan. Värvades till dåvarande SHL-laget AIK, vann lagets interna poängliga och slutade femma i den totala.  Spenderade därefter säsongen 2013/2014 i både AHL och KHL innan han återvände till Sverige för spel i Linköping året efter. Broc Little är den enda på listan som inte svalnat efter att ha klivit upp ett snäpp.

12/13: Evan McGrath, Villacher (Oskarshamn)
Via 22 mål och 28 assist vann kanadensaren poängligan i Hockeyallsvenskan. Succén gav honom ett kontrakt i Frölunda, men där fick han inte alls till det. Säsongen efter blev det spel i Hockeyallsvenskan på nytt och nu, sedan tre år tillbaka, spelar Evan McGrath i centraleuropa.

13/14: Joey Tenute, Storhamar (Malmö)
Gjorde två starka säsonger med Malmö i Hockeyallsvenskan och vann poängligan under den första via 16 mål och 34 assist. Följde med laget upp i SHL, men där fick han det tuffare. Joey Tenute spelar nu i norska Storhamar, där han snittade en poäng per match under sin 28 matcher långa grundserie.

14/15: Jacob Lagacé, Luleå (Asplöven)
Hela 20 mål och 37 assist under sin första säsong i hockeyallsvenska Asplöven gav Jacob Lagacé ett kontrakt med Luleå i SHL. Där har han, som bekant, haft problem med poängproduktionen och gick mållös i mer än ett år. Gjorde två mål på slutet av nuvarande säsongen, men kommer inte bli kvar i Luleå nästa år.

15/16: Marcus Nilsson, Färjestad (BIK Karlskoga)
Den första svensken på fyra år som vann poängligan var den skickliga värmlänningen Marcus Nilsson, med 19 mål och 37 assist. Skrev på ett kontrakt med Färjestad, där han nu spelar. Poängen har inte trillat in i närheten av samma takt, men Marcus Nilsson får stort förtroende som en av lagets spelfördelare i powerplay.

Årets poängkung: Victor Ejdsell, BIK Karlskoga (BIK Karlskoga)
Ligans senaste poängkung Victor Ejdsell är ett hett villebråd för SHL-klubbarna efter sina 25 mål och 32 assist. Har tidigare spelat 21 matcher för Färjestad och gjort två mål, varav ett i debuten. Var Ejdsell spelar nästa säsong är ännu oklart, men SHL är hans plan.

Kommer han gå samma öde till mötes som sina företrädare?

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.