AIK tog revansch på Hovet

AIK tog revansch efter förra veckans jättetapp mot Almtuna. Laget lyckades ikväll knyta ihop säcken trots att Vita Hästen reducerade två gånger om i den sista perioden. Det innebär att AIK knep tre oerhört viktiga poäng i jakten på en högre tabellplacering.

Efter första perioden mot Almtuna förra veckan kändes det som att AIK hade hittat formen. Innan den matchen hade laget slagit topplagen Timrå och Karlskoga och i den nämnda perioden mot Almtuna spelade laget som i trans. Vad som hände när laget tappade 5-0 till 5-6 är svårt att beskriva och laget svarade även för en svag bortamatch senast mot Mora.

Tillbaka på Hovet ikväll stod AIK återigen för en stark första period och hade full kontroll på matchen. Efter tolv minuters spel spräcktes nollan då Jesper Frödén kom fri med målvakten och stod för en kylig dragning. Dryga minuten senare satt även tvåan genom Fredrik Karlström och hemmalaget kunde gå till periodpaus med en tvåmålsledning.

AIK utökade ledningen

I den andra perioden kunde AIK utöka sin ledning till 3-0 trots att det spelmässigt var en jämnare historia. Målet gjordes av Jens Hellgren efter ett fint anfall av hemmalaget sju minuter in i perioden. Vita Hästen som inför matchen hade mäktat med fem vinster på de sex senaste matcherna fick chansen att reducera i slutet av perioden då AIK drog på sig tre raka utvisningar. Någon nätkänning blev det dock inte och AIK kunde precis som som mot Almtuna gå till periodpaus med en relativt stor ledning. Med tanke på vad som hände mot just Almtuna var det förmodligen ingen på Hovet som vågade räkna in tre poäng efter två perioders spel denna kväll.

Rickard Palmberg reducerade två gånger om

Den dystra historien såg ut att kunna upprepa sig för AIK när Rickard Palmberg reducerade två gånger om. Palmberg inledde med att skicka in 3-1 i powerplay efter bara 57 sekunders spel. Samma Palmberg stod sedan för matchens snyggaste mål när han lurade bort hela försvaret inklusive Linus Lundin i målet. Roger Melin begärde en välbehövlig timeout för att laget skulle samla sig. Det var också något som gav resultat då AIK tre minuter senare kunde göra 4-2 genom Oscar Steen. Samma Steen satte spiken i kistan när han placerade in 5-2 i öppen kasse.

Årets hockeyallsvenska är tät och trepoängaren i kvällens match innebär att AIK har elva poäng upp till en andraplats i tabellen. Elva poäng måste anses vara ett litet gap sett till att laget inför dagens match bara hade plockat tre poäng mer än tabelljumbon. Vita Hästen som låg på samma poäng som AIK inför dagens match är således fortfarande tre poäng före Södertälje på jumboplatsen.

AIK – Vita Hästen 0-0 (2-0, 0-0, 0-0,)
1-0 (12.09) Jesper Frödén (Robin Dahlström)
2-0 (13.39) Fredrik Karlström (Jens Jakobs, Jesper Bratt)
3-0 (27.38) Jens Hellgren (Jesper Bratt, Jens Jakobs)
3-1 (40.57) Rickard Palmberg (Gustaf Franzén), spel fem mot fyra
3-2 (44.56) Rickard Palmberg (Gustaf Franzén, August Gunnarsson)
4-2 (48.01) Oscar Steen (Emil Lundberg, Michael Lindqvist)
5-2 (59.04) Oscar Steen (Michael Lindqvist)