AIK serieledare efter seger – fem raka mål i sista perioden

Tabellelvan mot tabelltvåan. Så löd förutsättningarna inför kvällens match mellan Pantern och AIK i Malmö Isstadion. Även om hemmalaget försökte lyckades man inte komma ikapp efter de två tidiga målen i första perioden, och när slutsignalen ljöd stod AIK som nya serieledare efter tre poäng i kvällens match.

Ikväll tog Pantern emot AIK i Malmö Isstadion när omgång 41 skulle spelas. Matchen fördes till stora delar av bortalaget, som i och med segern ikväll avancerade i tabellen och nu är i serieledning.

Det var AIK som var bäst i inledningsperioden och gästerna fick en riktigt smakstart. Efter tre minuter kom AIK:s lagkapten Christian Sandberg fri och sköt in matchens första mål i bortre från högra tekningscirkeln. En och en halv minut senare utökade bortalaget till 0-2 genom Daniel Mazito-Bagenda sköt in 0-2, även han från högersidan.

Många tidiga mål

Den andra perioden var jämnare spelmässigt jämfört med inledningsperioden. Efter nästan sju minuters spel avlossade Niklas Pavel ett skott från blålinjen som Calle Åsell styrde in. Kvällens huvuddomare Richard Magnusson begärde videogranskning men godkände målet efter en kort stunds samtal med videomåldomaren. När slutsignalen för andra perioden ljöd visade resultattavlan 1-2.

Men resultattavlan fick inte långvarig vila. 02:44 in i tredje perioden gjorde David Muzito-Bagenda sitt andra mål för kvällen när han tryckte in pucken i mål bakom Panternmålvakten Tim Hultstrand.

Efter sju minuters spel stod AIK-målvakten Erik Källgren för en fin räddning när Dennis Svensson slog en fin bakom-ryggen-passning till Nick Olesen som hade ett superläge att reducera, men Källgren stod för en kvalificerad räddning när han slängde sig mot sin högra stolpe och räddade.

Efter 14 minuters spel stod AIK-forwarden Anton Holm för en fin soloprestation när han åkte in i Panterns zon på egen hand och drog upp pucken i bortre delen av Hultstrands målbur. Efter målet tog Pantern, med Viktor Stråhle i spetsen, timeout men den hjälpte föga. Minuten efter sköt Jesper Frödén in 1-5 till AIK-supportrarnas stora glädje.

Med fyra och en halv minut kvar av tredje perioden fick Pantern chansen i spel fem mot tre, men lyckades inte att få in pucken i mål. Mycket tack vare AIK:s fina defensiva spel.

Istället skulle Frödén få höra sitt namn i högtalarna på nytt fyra och en halv minut senare när han tryckte in 1-6. 17 sekunder senare kom nästa mål för gästerna när Christian Sandberg gjorde matchens sista mål. Matchen slutade 1-7, i en match där AIK drog ifrån rejält i avslutningsperioden.

500:e matchen för lagkaptenen

Kvällens match var den 500:e i Hockeyallsvenskan för Panterns lagkapten Nicklas Jadeland. Den 32-årige forwarden har förutom Pantern representerat Malmö, Oskarshamn och Karlskoga i Hockeyallsvenskan.

Att det var den 500:e matchen i ligan firade Jadeland genom att spela med tröjnummer 500 i kvällens match.

Inför matchen hyllades Nicklas Jadeland. Foto: Bildbyrån.