Rooth andra kvinna in i Hall of Fame

Igår avslöjandes att den första kvinnan, Erika Holst, är invald i Svensk Hockey Hall of Fame. Idag presenteras Holst vapendragare Maria Rooth som den andra kvinnan i Hall of Fame. Rooth hyllas inför Damkronornas andra match i Hemma-VM, söndag 29 mars klockan 12.00 i Malmö Ishall.

Efter kritiken om att inga kvinnor valts in i Svensk Hockey Hall of Fame presenteras för andra dagen i rad en kvinna. Denna gång är det legenden från Ängelholm, Maria Rooth, som väljs in som den 102:a svenska hockeyspelaren i Svensk Hockey Hall of Fame.

Motivering
”Fyra OS- och åtta VM-turneringar talar sitt tydliga språk om rutinen då det gäller Maria Rooth. Hon är för alltid historiskt i svensk damishockey och hade stor del i segern mot USA i OS-semifinalen 2006. USA leder inför slutperioden med 2-0. Maria reducerar till 2-1 och kvitterar sedan i numerärt underläge. I straffavgörandet gör hon två mål. Hon har varit med om att bli Europacupmästare med AIK två gånger, dessutom mästare i USA tre gånger och är svensk mästare fyra gånger. Maria Rooth har genom hela sin karriär visat stora ledaregenskaper, vilket bland annat gjorde henne till lagkapten i University of Minnesota i Duluth. Som den förste kvinnliga ishockeyspelaren har hon i hemmaarenan i Duluth fått sin tröja nummer 27 hissad i taket. Under en tid av femton år spelade Maria Rooth i det svenska damlandslaget och sedan 2006 driver hon en sommarhockeyskola i Ängelholm.”

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 − ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN