LISTA: Fem VM-spelare att hålla koll på

Imorgon inleds ishockey-VM på damsidan. Här är en lista på fem svenska namn att hålla ett extra öga på.

Imorgon, fredag, kliver Damkronorna in i 2017 års ishockey-VM. Först väntar Tyskland, sedan Schweiz och Tjeckien i gruppspelet. På förhand har snacket handlat om USA:s lag och en eventuell bojkott. Den svenska truppen innehåller svenska mästare och debutanter. Här är fem namn från bruttotruppen att hålla koll på.

Lisa Johansson, AIK

Lisa Johansson gör i vår sitt tredje VM. Har de två senaste säsongerna gjort 90 poäng på 75 matcher för AIK. Totalt har 24-åringen 252 SDHL-matcher på CV:t och 221 poäng. Blev under förra VM-turneringen utsedd till en av Damkronornas tre bästa spelare, har ett SM-silver och ett SM-guld på meritlistan. Levererar mål och poäng i varje turnering. Hennes spelsinne, smartness och skott gör henne oerhört farlig och till en av världens bästa forwards.

Lovisa Berndtsson, Djurgårdens IF

Efter ett par brokiga år med spel i AIK och SDE visade Djurgården intresse inför säsongen 15/16. Där har hon utvecklats enormt. Den senaste säsongen säger sitt. Över de 27 grundseriematcherna hade Lovisa Berndtsson en räddningsprocent på 94% och i slutspelet på nära 96%, lägg där till att ha snittat under ett insläppt mål per match. Utsågs till årets målvakt och slutspelets MVP. VM-debutant som utmanar om förstaspaden på allvar.

Fanny Rask, HV71

Har de två senaste säsongerna växt ut till en av SDHL:s bättre, offensiva, spelare. Var en av AIK:s framträdande spelare innan flytten till Jönköping. Sedan dess har hon tagit ännu mer plats. Fanny Rask har ett SM-guld, ett SM-silver, ett OS och ett VM på CV:t sedan tidigare och har de senaste säsongerna gjort 89 poäng på 81 SDHL-matcher. Har utvecklats och bar nästintill HV71 till SM-final. Brorsan Victor spelar NHL-hockey i Carolina Hurricanes.

Hanna Olsson, Djurgårdens IF

Gör som 18-åring sitt tredje senior-VM. Hon avgjorde SM-finalen mot HV71 för knappt två veckor sedan och har de två senaste säsongerna gjort 74 poäng på 58 grundseriematcher. Innan Hanna Olsson flyttade till Stockholm spelade hon med killar och hon har i Stålbucklan gjort 24 poäng på 10 matcher. Spelade 15/16 även en match med Djurgårdens J18 Elit-lag. Har de flesta offensiva verktygen och är trots sin unga ålder en nyckelspelare i Damkronorna.

Maja Nyhlén-Persson, Leksands IF

A-landslagsdebutant som SDHL-debuterade redan som 14-åring. Utsedd till Stålbucklans bästa back två år i rad. Nyhlén-Persson är väldigt puck- och passningssäker spelare med fin speluppfattning. sätter sig sällan i svåra situationer och har ett förstapass. Tänkt att lätt matchas in till OS 2018 men kom med i bruttotruppen till VM redan i år. 20 poäng på 36 matcher i SDHL den här säsongen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN