Kanadensisk OS-hjälte slutar – hoppar på läkaryrket

Fyra OS-guld och Kanadas främsta målgörare genom tiderna. Världens bästa spelare inom damishockey, Hayley Wickenheiser, lägger skridskorna på hyllan.

En enastående och på många sätt en banbrytande hockeykarriär har nått sitt slut. Den kanadensiska OS-hjälten Hayley Wickenheiser slutar med ishockey. Efter fyra OS-guld och sju VM-guld under totalt hela 23 säsonger på internationell nivå med Kanadas landslag, lämnar hon sporten med ett känslosamt uttalande.

– Det är väldigt emotionellt, eftersom det är något som jag älskat i hela mitt liv, säger Hayley Wickenheiser till SportsNet.CA.

Bröt ny mark

Wickenheiser ska nu efter karriärens slut sadla om till läkaryrket. Men den värmeriterade spelaren har en otrolig karriär att se tillbaka på. På många sätt bröt hennes karriär ny mark för damishockeyn. Hon är nämligen den förste damspelaren att göra mål i en herr-liga. Totalt gjorde hon två mål och tio assist på 23 matcher för HC Salamat 2003. 2008/2009 spelade hon även i Sverige och division ett med Linden Hockey i Eskilstuna.

Totalt gjorde hon 168 mål och 211 assist på 276 matcher för det kanadensiska landslaget, med det är hon Kanadas bästa målgörare genom tiderna. Under OS i Sochi fick hon även det ärofyllda uppdraget att bära den kanadensiska fanan under invigningen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN