Sverige klara gruppsegrare – Finland illa ute

Juniorkronorna tog sin tredje raka seger i Junior-VM när ärkerivalen Finland besegrades med 1-3 i Montreal. Samtidigt så har finnarna inte tagit en enda poäng så här långt och kan missa kvartsfinal.

Även om juniorkronorna kunde säkra gruppsegern mot ett hittills poänglöst motstånd så blir det aldrig några lätta matcher mot ärkerivalerna Finland. Ett finskt lag som blivit starkt ifrågasatt. I den första perioden så tog även de finska lejonen tog sedan ledningen genom Aapeli Räsänen i powerplay när Rasmus Dahlin satt utvisad.

Bra boxplay vände matchen

Den andra perioden blev något av ett ställningskrig men när svenskarna tvingades spela tre-mot-fem i 1.55 så lyckades inte finnarna utöka ledningen och det gav juniorkronorna energi. Det blev vändpunkten. Det dröjde knappt två minuter efter det numerära underläget innan Lias Andersson satte kvitteringen till 1-1 framspelad av Alexander Nylander.

Nylander fortsatt på hugget

Det tog knappt en och en halv minut, sedan kom ledningsmålet. Alexander Nylander avslutar ett fint anfall med kedjekamraterna Joel Eriksson-Ek och Carl Grundström genom att sätta pucken högt. Finland tröttnade och uppträdde oinspirerat men plockade ändå ut målvakten och skapade kvitteringschanser. Trots tryck under de sista minuterna så lyckades Sverige vinna pucken och den hamnade så småningom hos Alexander Nylander som från egen zon punkterade matchen med ett mål i tom kasse till slutresultatet 1-3.

Det svenska laget är med andra ord klara gruppsegrare med en gruppspelsmatch kvar. Den mot Tjeckien på nyårsafton. Samtidigt så får de regerande mästarna Finland slita för att ta sig till kvartsfinal och slippa kvala sig kvar i JVM:s A-grupp.

Finland – Sverige 1-3 (1-0, 0-1, 0-2)
1-0 (16.35) Aapeli Rasanen (Eeli Tolvanen, Olli Juolevi), spel fem mot fyra
1-1 (32.16) Lias Andersson (Alexander Nylander)
1-2 (41.24) Alexander Nylander (Carl Grundström, Joel Eriksson-Ek)
1-3 (59.00) Alexander Nylander (utan assist), mål i tom bur
Skott: 29-20 (10-7, 5-4, 14-9)
Utvisningar Finland: 0x2 Sverige: 4×2
Domare: Jan Hribik, Jozef Kubus