Montén: ”Vi får skrämma dem istället”

Under måndagen så presenterade förbundskapten Tomas Montén bruttotruppen till Junior-VM i Kanada. Vi fick chansen att träffa honom efter gårdagens presskonferens.

I bruttotruppen som ska bantas något tills pucken släpps på annandagen så tog lagledningen bland annat ut en rad spelare från Nordamerika som till vardags spelar i AHL eller någon av juniorligorna.
– Det är en lång process, vi är nöjda och det är skönt att det är klart, säger förbundskaptenen som varit med på en rad turneringar tidigare och gjort flera år bakom bänken i SHL.

”Bästa tänkbara motståndet”

I gruppspelet så ställs Juniorkronorna mot Finland, Tjeckien, Danmark och Schweiz och efter två raka fjärdeplaceringar så är det klart högre än så man vill nå i år. Samtidigt så är motståndet inget man viftar bort.
– Motståndet är det bästa tänkbara, säger han.

De främsta utmanarna blir som vanligt Kanada som får spela på hemmaplan, USA, Finland och Ryssland.
– Kanada är alltid fruktansvärt bra i Kanada, Finland vann U18-VM förra året, Ryssland -97’or är starka och sedan så har vi ju både Sverige och USA.

Utöver dessa så lyfter han fram utmanarna Tjeckien.
– Tjeckien har en riktigt bra årskull nu och deras 18-åringar vann Ivan Hlinka-turneringen i augusti.

Lyfter fram Dahlin

En som diskuterades flitigt på förhand var Frölundas jättelöfte Rasmus Dahlin, född 2000. Under hösten har han presenterat sig på den stora scenen i SHL men Montén såg potentialen tidigare.
– Jag såg Rasmus redan med Team 18 i Tjeckien på Ivan Hlinka-turneringen i augusti och han var bäst bland 18-åringarna i augusti och då är man verkligen aktuell för JVM i december.

”En potentiell toppspelare”

Några som lämnades utanför truppen var backarna Erik Brännström, Timothy Liljegren och forwarden Jesper Bratt.
– Jesper har varit med mycket tidigare, han är en underbar person och en potentiell toppspelare men nu handlar det om våra femton uttagna forwards, förklarar förbundskaptenen.

Varken Kanada eller USA inför turneringen

Något som ofta diskuteras inför turneringen inleds på allvar är lagens träningsmatcher. Sverige har ofta spelat träningsmatcher mot Kanada och USA som resulterat i att spelare blivit skadade. I år däremot står Slovakien och Ryssland för motståndet inför turneringen.

– Vi hade gärna mött Kanada eller USA men det är ”Hockey Canada” som bestämt baserat på var lagen har sina träningsläger och bor. Vi hade gärna mött båda men de vill inte att något lag ska resa mer än en och en halv timme till sina träningsmatcher, förklarar Montén.

”Vi får skrämma dem istället”

När Junior-VM spelas i Nordamerika så kommer det alltid ut information om en hel del psykningar från USA och Kanada så väl på som utanför isen. Detta är ingen omöjlighet i år när turneringen spelas i Toronto och Montreal.

– Det är klart att det är så, det är lika för alla länder men nu stöter vi inte på Kanada och USA i gruppspelet men det är inget vi fokuserar på om vi ställs mot dem i slutspelet, avslutar Tomas Montén.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − 10 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN