GENOMGÅNG: De är aktuella för JVM

Den 26:e december är det dags för årets Junior-VM i ishockey. Sverige har en historik med fina framgångar i turneringen och för svenska hockeyfans har turneringen blivit något av en tradition i jultider. Senaste gången Sverige tog guld var 2012 i Kanada och förra säsongens mästerskap slutade med en 4:e plats efter förlust i bronsmatchen mot Ryssland.

Sverige, med förbundskapten Tomas Montén i spetsen, ser ut att komma till årets turnering med ett namnstarkt lag. Idag går Hockeybladet igenom läget i truppen och vilka spelare som kan komma att bli uttagna.

Målvakter:
Filip Gustavsson, Luleå (1998)

– Var med i truppen redan förra året. Har pendlat mellan A-laget och J20 i Luleå under denna säsongen och totalt har det blivit 3 matcher i SHL.

Olle Eriksson Ek, Färjestad (1999)

– Lillebror till förra årets kapten Joel Eriksson Ek. Spelar till vardags i Färjestads J20 där det hittills i år blivit 6 matcher. Stor talang som i somras draftades av Anaheim Ducks.

Filip Larsson, Tri-City Storm (1998)

– Draftades av Detroit förra sommaren och håller numera till i USHL. Spelade ifjol i Djurgårdens J20 och har varit med i det tidigare U18-landslaget.

Backar:
Rasmus Dahlin, Frölunda (2000)

– Given i JVM-truppen. Sveriges och kanske även världens största backtalang. Gjort stor succé för Frölunda i SHL och väntas gå först av alla i kommande sommars draft. Har en fantastisk karriär framför sig och presterar redan på en mycket hög nivå.

Timothy Liljegren, Toronto Marlies (1999)

– Ännu en stor backtalang. Gick i första rundan i sommarens draft då han draftades av Toronto Maple Leafs. Har tillbringat säsongen hittills i farmarlaget Marlies. Stora offensiva kvaliteter och lär bli en nyckel i powerplayspelet. Hade förmodligen varit ännu längre fram i utvecklingen om det inte vore för de skador och sjukdomar han drabbades av förra säsongen.

Erik Brännström, HV71 (1999)

– Etablerade sig redan i fjol i mästarlaget HV71. Skicklig skridskoåkare och bra teknik. Draftades som 15:e i första rundan i somras av nystartade Vegas Golden Knights. Skulle möjligtvis kunna ha inlett årets säsong något bättre, speciellt poängmässigt.

Filip Westerlund, Frölunda (1999)

– Debuterade i SHL förra säsongen och kom sedan att spela hela 33 matcher i topplaget Frölunda. Pendlat mellan A och J20 hittills i år men spås en fin framtid. Draftades i andra rundan av Arizona Coyotes i somras.

Adam Boqvist, Brynäs (2000)

– Född 2000 och har trots sin unga ålder redan fått debutera i SHL. Väldigt spelskicklig vilket inte minst visat sig i Brynäs J20 lag. Spås en så pass lysande framtid att han är bland de högst rankade inför nästa sommars draft.

Linus Högberg, Växjö Lakers (1998)

– Spelat 9 matcher i SHL denna säsongen och besitter fina kvaliteter. Draftades av Philadelphia förra sommaren och den speltid han nu får i SHL kan mycket väl ta honom till JVM i december.

Jacob Moverare, Mississauga Steelheads (1998)

– Blev sist av alla ratad inför förra årets JVM och har fina chanser att komma med i år. Har inlett säsongen fint i OHL. Är stark och skicklig i båda riktningarna.

Jacob Cederholm, Västervik/HV71 (1998)

– Utlånad till Västervik från HV71. Fysisk spelare som skulle kunna bli nyttig i ett JVM.

Adam Thilander, North Bay Battalion (1998)

– Besitter fina offensiva kvaliteter och har levererat många poäng från sin backposition i OHL. Konkurrensen om de offensiva backplatserna är stor men Thilander har imponerat och har erfarenhet från tidigare landslagsspel.

Gustav Lindström, Almtuna (1998)

– Spelat mycket i Hockeyallsvenskans succélag Almtuna. Uttagen i Monténs trupp till fyrnationsturneringen i november.

Jesper Sellgren, Modo (1998)

– Liksom Lindström från Allsvenskan och uttagen i Monténs trupp till fyrnationsturneringen i november. 11 matcher och 4 poäng är facit i Modo denna säsongen.

Forwards:
Alexander Nylander, Rochester Americans (1998)

– Den kanske största stjärnan i hela den svenska truppen. Varit med i två raka JVM och draftades förra sommaren som 8:a av Buffalo Sabres. Brodern William är firad stjärna i Toronto Maple Leafs och Alexander går även han en fin framtid till mötes.

Lias Andersson, Frölunda (1998)

– Precis återvänt till Sverige och Frölunda efter att inte ha tagit sig in i New York Rangers NHL-lag. Har dock enorma kvaliteter och kommer bli en absolut nyckelspelare i Sveriges jakt på guld i turneringen. En av de största talangerna i svensk hockey och han lär snart komma igång även i SHL.

Elias Pettersson, Växjö Lakers (1998)

– En av de största stjärnorna i topplaget Växjö. Var med redan i fjol i JVM och har utvecklats ytterligare sedan dess. Gick som 5:a i sommarens draft då han draftades av Vancouver Canucks. En solkar stjärna i det svenska laget.

Tim Söderlund, Skellefteå (1998)

– Var med i JVM förra året och utvecklingen har sedan dess gått spikrakt uppåt. En av de mest utstickande talangerna i inledningen av SHL. Kan bli en perfekt joker för det svenska laget i JVM med den fina form han har just nu.

Isac Lundeström, Luleå (1999)

– Inlett säsongen succéartat och är en av Luleås hetaste spelare. Poängstark och mycket kvalitativ. Lär bli viktig i JVM.

Fredrik Karlström, Linköping (1998)

– Med i förra årets JVM. Numera i Linköping där han hittills är poänglös. Behöver stäppa upp en del men lär med sin rutin från landslagsspel bli en viktig kugge.

Marcus Davidsson, Djurgården (1998)

– Har tillsammans med brodern Jonathan och Axel Jonsson Fjällby bildat en bra och intressant kedja i Djurgården. Besitter en bra speed och kan bli en joker i JVM.

Axel Jonsson Fjällby, Djurgården (1998)

– Har liksom lagkamraten Davidsson inlett säsongen imponerande och står för fart och teknik. Kan även han bli en intressant joker i JVM.

Linus Lindström, Skellefteå (1998)

– Bidrar med balans och spelförståelse. Skicklig center som spelar väldigt moget för sin ålder. Ordinarie i Skellefteås starka offensiv.

Glenn Gustafsson, Örebro (1998)

– Ett av de yngre stjärnskotten i succélaget Örebro. Stod för sitt första mål för säsongen i lördagens vinst mot Färjestad och kan med sin starka vilja och inställning bli en viktig spelare i JVM.

Ytterligare forwards med chans till JVM-spel:
Emil Bemström, Leksand
Oskar Steen, Färjestad
Jacob Svensson, Almtuna
David Gustafsson, HV71
Fabian Zetterlund, Färjestad
Jacob Olofsson, Timrå
Filip Hållander, Timrå
Lukas Elvenes, Oskarshamn
Rickard Hugg, Kitschener Rangers (OHL)

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN