SDHL: Spelschemat ett stort steg framåt

Spelschemat för SDHL säsongen 2020/2021 är ett stort steg framåt, det skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika. Ett lag, Modo, sticker ut extra poitivt.

Den förra säsongen kokade Hockeybladets Henric Wauge angående spelschemat i SDHL. Nu har den kommande säsongens matcher ska spelas och spelschemat är ett stort steg framåt, enligt Hockeybladets Tomas Hedlund. Längst ner ser ni skillnaderna mot förra säsongen.

Förra året ett skämt

Jag kan inte annat än att hålla med min kollega, Henric, när han rasade mot spelschemat inför den förra säsongen. Det är helt horribelt att lag ska spela åtta raka hemmamatcher eller nio raka borta matcher. Nu var inte SDE i exemlet ovan värst. HV71 spelade tolv (12!) raka hemmamatcher i SDHL och avslutade med fantastiska elva (11!) raka bortamatcher. Det var ett under att HV-supportrarna visste om att klubben hade ett damlag som fullkomligt dominerade svensk damhockey.

Jag kan förstå att ekonomin talar för att klubbarna åker och kör två bortamatcher på en helg, det skulle jag vilja se i SHL också. Men när nio av tio SDHL-lag har sex matcher i rad antingen hemma eller borta är att döda en liga. Men nu är det slutgnällt för en stund.

Ett stort steg framåt

När jag idag granskade den kommande säsongens spelschema blir jag glad, inte lycklig men glad. Lagen i SDHL och ligan har fattat att matcherna ska delas upp ordentligt. Den kommande säsongen, om ingen sätter sig och flyttar om matcherna, kommer att se helt annorlunda ut.

Endast fyra av SDHL:s tio lag spelar fler än fem matcher antingen hemma eller bort i rad. Det är en stor vinst för damhockeyn. Modo är bäst i klassen, de spelar oftast dubbla hemma- eller bortamatcher, men de spelar aldrig fler än två matcher i rad hemma eller borta. Bra agerat av klubben.

Det enda smolket i SDHL-bägaren är att Luleå och Modo spelar dubbla hemmatcher mot Göteborg och HV71. Alla övriga omgångar splittras så att klubbarna aldrig möter varandra två omgångar i rad. Det är inte helt lätt med stora förändringar, det är bara att hoppas på ännu ett lyft till nästa säsong.

Inte många 08-krockar

Damhockeyn krigar inte så mycket om supportrarna, än så länge. De krigar om att förutom familjerna få de som gillar damhockeyn att gå på matcherna. Därför är det bra att det inte är jättemånga krockar när 80-lagen spelar mot varandra. Rena krockar, där den inbitne damhockeyälskaren måste välja match sker endast tre gånger. Vid några enstaka tillfällen får man välja att missa början eller slutet av en av matcherna.

Till sist

En dröm skulle vara att se dubbelmöten mellan klubbar som finns både i SHL/Hockeyallsvenskan och SDHL. Till exempel AIK-Modo, HV71-Luleå, Djurgården-Brynäs och så vidare.

Lag
Hemma
Borta
19/20 20/21 19/20 20/21
AIK 6 4 4 4
Brynäs 5 4 4 3
Djugråden 8 4 7 4
Göteborg 7 4 8 4
HV71 12 4 11 5
Leksand 5 5 8 5
Linköping 3 5 6 5
Luleå 6 5 4 5
Modo 6 2 4 2
SDE 8 4 9 4

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN