KRÖNIKA: Stockholm stad tar död på ishockeyn

Stockholm stad tar död på ishockeyn i staden. Inte nog med att det inte finns tillräckligt med ishallar, många är undermåliga. Det är skrämmande, mycket skrämmande. Det skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika.

Det går inte att komma ifrån, Stockholm stad tar död på ishockeyn i staden. Det är helt klart att de som beslutar i Stockholm stad inte har ett enda intresse av att det överhuvudtaget ska finnas någon ishockey alls i staden. Det finns inga planer och det är bara i valtider som det pratas om fler ishallar. Jag kan lova att det slits hos Stockholms Ishockeyförbund att få till fler isytor i Sveriges mest underutvecklade ishockeyområde, Stockholm stad.

Höll på att rasa

Det finns idag 13 ishallar listade i Stockholm stad. En av dem, Zinkensdamms IP, stängdes för två år sedan på grund av rasrisk. Den nya hallen är inte klar än, trots att det har gått två år! Den är tänkt att den ska öppna i höst, men det råder det delade meningar om när jag frågat runt. Som substitut restes en provisorisk ishall på Kärrtorps IP, en ishall som ingen vet om den blir kvar eller om det byggs en permanent ishall där. Grannarna klagar nämligen på att utsikten förstörs för dem.

En annan, Globen, har is ungefär tre gånger per år. När Tre Kronor spelar Beijer Hockey Games, när Djurgården spelar slutspel och en julmatch. Ibland kan det vara is i Globen på hösten också. Det är däremot ingen ishall att räkna med alls. Grannarenan Hovet ska enligt beslut rivas och det ska bli ytterligare en isyta där. Det blir dock endast träningsytor och ishockeymatcherna ska in i Globen igen. Det finns dock ett lekmannaförslag till Stockholm om hur de ska lösa den akuta situationen. Läs det här.

Ytterligare ett tält

På Östermalm finns en enda ishall, Danicahallen, den är ett provisoriskt tält som egentligen saknar bygglov att stå kvar. Det får dock stå kvar med stadens ”goda minne”. Att den inte blivit permanent är ett skämt. Bygg två permanenta ishallar på Östermalms IP, det får plats så att det blir över!

Jag ska villigt erkänna att jag inte har så stor koll på ishallarna Brostaden Arena i Hässelby, Från Stan Hallen i Spånga och Farsta ishall, däremot finns det ytor att bygga fler hallar även här.

Stans bästa ishall finns i Husby i norra Stockholm, det är också den ishall som är minst använd. Här vill Stockholm stad att söderlaget Hammarby ska ha sin verksamhet. Hur rimmar det? Även om klubben kanske skulle kunna göra en samhällsinsats i Husby, men klubbens identitet skulle skamfilas enormt.

Stora Mossens IP finns det två ishallar, den ena drivs av Stockholm stad, den andra hade inte ens existerat om det inte var för att IK Göta byggt den själv.

I Fruängen ligger Mälarhöjdens Ishall, där har Djurgården sin ungdomsverksamhet. Den räcker inte till för klubben som har större ambitioner än så.

Den största skammen

KRÖNIKA: Stockholm stad tar död på ishockeyn
Mögel på väggarna i speakerbåset Foto: Privat

För en vecka sedan var jag ute i SDC-hallen i Bredäng (Sätra IP) i södra Stockholm. Att den ens får inhysa ishockey överhuvudtaget är en stor skandal. Att barn och ungdomar får träna i den miljön är skakande. Ishallen är så gravt fuktskadad att väggarna är antingen genom sjuka av vatten, mögel eller både och. Bilden här bredvid är tagen i speakerbåset i SDC-hallen, det går knappt att se trät för allt mögel. För att det ens skulle kunna gå att spela match har man satt in byggfläktar som ska dra ut fukten från luften. Det som finns in väggar, tak och golv är dock svårt att få bort. Hallen borde stängas på stört och jag tror att det kommer att stängas inom kort.

Den så kallade pisten, ytan där isen lägga är skev, det skiljer nära på en halvmeter mellan de olika kortsidorna. Dessutom är den skev långsidesmässigt också. SDC-hallen är en skam och symbolen för hur Stockholm stad tar död på ishockeyn. Jag mår verkligen illa av att se hur ishockeyföreningarna behandlas.

Jag har en lekmannalösning på ishallsproblematiken inom Stockholm stad och det är dags att sätta fart. Läs mer om förslaget till Stockholm stad här.

I hela Stockholms län finns det 56 ishallar, med reservation för att någon av dem stängts eller tillkommit sedan listan uppdaterades av Stockholms Ishockeyförbund.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN