Foto: Bildbyrån

Hockeybladets redaktör Lebisch hyllar de svenska VM-hjältarna, belyser segerns betydelse för samhället – och understryker vikten av att det stjärnspäckade Tre Kronor faktiskt fick vinna.

Ishockey-VM 2017 är över. En turnering till vilken den svenska lagledningen lyckades locka de flesta av nationens tillgängliga NHL-stjärnor. Det svenska folket har annars vant sig vid att NHL-spelare efter NHL-spelare tackar ”nej” till VM-spel, av olika lösa anledningar, och att spelare från europeiska ligor utgör en majoritet i landslaget. Av de 25 svenska spelarna i årets turnering har 24 erfarenhet från NHL-spel, medan 19 är under aktivt NHL-kontrakt.

Det här var ett gäng spelare som INTE kände efter en extra gång för att ”slippa” VM-spel – och det är det som gör dem till hjältar.

Stora risker…

Det är den kärleken till sitt land som krävs för att segrar på den internationella scenen ska vara möjliga. För en stark och framgångsrik ishockeynation som Sverige ligger ”fiasko”-stämpeln nära till hands om landslaget så mycket som missar en pallplats, oavsett hur spelartruppen ser ut.

De här NHL-spelarna som frivilligt drog på sig den blågula tröjan i Köln visste att de löpte stor risk att få avsluta säsongen med svansen mellan benen – och det är det som gör dem till hjältar.

…och ännu större risker

Tre Kronor förlorade premiärmatchen mot Ryssland efter straffar och åkte även på pumpen mot USA några dagar senare. De flesta hockeytyckare hade redan plockat fram motorsågen och siktat in sig på ”stjärnlagets” fotknölar. I samma veva åkte New York Rangers och Washington Capitals ur Stanley Cup-slutspelet. Ytterligare tre NHL-spelare tog första bästa flyg från USA till Köln för att ansluta till ett lag som redan räknats ut.

Risken för att bli en del av ett ”fiasko”-lag var enorm, men de åkte ändå. De tog alla risker och förvandlade dem till möjligheter – och det är det som gör dem till hjältar.

En seger för hela Sverige

Ja, den här truppen var bra nog för att ta guld. Det vet alla. Det är ingen skräll att Sverige vann VM-guld 2017, men det är just det som gör det till en helt enorm seger för svensk hockey. Att inte behöva lämna de hoppfulla svenska fansen i besvikelse. Att hålla för favorittrycket och offra blod, svett och tårar för de tre kronorna på bröstet. Att visa hela världen att lilla Sverige är bäst när vi får loss våra toppspelare från NHL. Jag är säker på att det kommer ge ringar på vattnet och bidra till att fler väljer att tacka ”ja” till VM-spel kommande år.

“Vi spelar för Tre Kronor och vi spelar för varandra, men också för Stockholm och hela Sverige. Speciellt med tanke på det som Sverige gått igenom senaste tiden. Att få vinna det här för hela landet känns underbart”

Ungefär så sa assisterande lagkaptenen Gabriel Landeskog i en intervju med C More efter matchen. I ett Sverige med den samhällssituation vi befinner oss i, är idrotten något som förenar. En injektion av något att gemensamt glädjas över. Något som får våra blågula hjärtan att klappa i samma takt.

VM-guldet 2017 var inte bara en seger för det svenska ishockeylandslaget – utan för hela Sverige…

…och det är det som gör dem till hjältar!

Kommentarer

Kommentarer