REGLER: Illegal equipment – säsongens lotteri

Illegal equipment är säsongens lotteri. Det kommer att bli kaos i situationsrummet och disciplinnämnden den här säsongen, efter dagens domar – var så säkra på det.

Idag kom de två första domarna för illeagal eqiupment från disciplinnämnden. Det är något som kommer att bli säsongens lotteri för spelarna, nästan så att en bethard bonuskod skulle vara på sin plats om det gick att spela på. Det menar Hockeybladets Tomas Hedlund i en debattkrönika.

HV-spelarna Daniel Bertov och Simon Önerud dömdes idag till 5 000 kronor var i böter för att de inte haft halsskyddet på. Trots att de säger att de har haft det på och Bertov säger att han diskuterat det med domaren Sören Persson. Bertov ska till och med ha fått godkänt av domaren att spela matchen.

Situationsrummet anmälde

I båda fallen är det situationsrummet som gjort anmälan till disciplinnämnden och inte domarna på isen. Båda spelarna är upprörda över anmälan, Simon Önerud skriver bland annat att hans halskydd sitter fast i kombinatet och att han alltid spelar med halsdkydd.

”Jag har inte spelat en endaste match utan halsskydd och kommer heller aldrig göra det. Jag har aldrig fått någon tillsägelse eller ens en hint om något någongång angående halsskydd. Jag spelar med Bauers underställ som är kombinerat med halsskydd och så även denna matchen. På bilderna, som dessutom är ifrån utvisningsbåset, har det åkt ner under tröjan som åker upp när man sitter och även hade synts ifall tröjan inte var så pass tight runt halsen. Hade självklart accepterat en böter om jag inte haft halsskydd på mig då jag tycker det är väldigt viktigt, men lite hårt att åka på en böter när jag dels har halsskydd på mig och att någon aldrig någonsin påtalat att jag haft det på ett felaktigt sätt. Bifogar bilder från matchen när det syns.”, skriver Önerud till Disciplinnämnden.

Alla bär skyddet

Problemet är att samtliga spelare bär halsskyddet, det sitter ihop med kombinatet. Jag har efter domen kollat på flera klipp från premiären i SHL och har haft svårt att se halskyddet på flera av spelarna. Jag har tittat på flera foton från Hockeybladets fotografer på försäsongsturneringen Skod Trophy och trots att jag vet att de har halsskydd är det svårt att se på alla bilder.

Vikla som kommer att åka på böter för detta är rena rama lotteriet och kommer att ge ett löjets skimmer över både situationsrummet och disciplinnämnden. Det är galet att en sekvens som letats ut där skyddet inte råkar synas ger böter på 5 000 kronor.

Det är att sila mygg och svälja elefanter, speciellt när den första domen för säsongen var för mild. Då är illegal equipment säsongens lotteri.

Till sist, det är klart att spelarna ska bära den skyddande utrustingen på rätt sätt, men att straffa några få gör inte att problemet försvinner. Det kommer bara att skapa irritation från de som fälls.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN