HEDLUND: Är verkligen fem matcher tillräckligt?

Det pratas hela tiden om spelarnas säkerhet och att få ner huvudskadorna i ishockeyn. Är verkligen fem matcher tillräckligt för Adam Edström i Rögle, det undrar Hockeybladets Tomas Hedlund.

Är verkligen fem matcher tillräckligt? Säsongens första avstängning i SHL är utdömd och det är Rögles Adam Edström som döms till fem matchers avstängning och böter på 6 756 kronor. Efter att ha tittat på situationen är jag starkt frågande till den milda domen den snart 20-årige forwarden. Det är en rejäl överkörning som sker i premiärmatchen mot Linköping, se händelsen här, extern länk.

Därför hådare straff

Varför tycker jag att disciplinnämndens dom är för mild? Edström kommer i hög fart mot en spelare som redan är i duell med en annan spelare. I mina ögon har inte Linköpings Jarno Kärki en chans att verken se tackligen eller förbereda sig för den. Tackligen är uppåtgående och den fullföljs med armen.

Ska svensk hockey få bukt med dessa farliga tacklingar krävs det kännbara straff för spelaren som utför tacklingen. Hur ska disciplinnämnden kunna utdöma kännbara straff i framtiden om denna endast är fem matcher?

För mig är den här tacklingen åtta till tio matchers avstängning. Jag skulle gärna se att både bötes- och tidsstraffet tas bort och fortsättningsvis enbart gäller matcher. Om matcher flyttas eller att en serie i slutspelet tar slut får ju spelaren straffrabatt, vilket är märkligt i mina ögon.

Jag håller med disciplinnämnden hur de ser på domen, däremot håller jag inte med om längden på straffet.

Disciplinnämndens dom

Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Adam Edström gjort sig skyldig till våldsam och obehärskad huvudtackling som är bestraffningsbar. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matcher. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

• Tacklingen utdelas med hög fart
• Den tacklande spelaren är tredje man in i situationen
• Den tacklande spelaren förstärker tacklingen med sin vänsterarm på ett onödigt sätt
• Stor skaderisk

Sorry, there are no polls available at the moment.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN