HEDLUND: Därför ska halsskyddsböterna tas bort

Därför ska halsskyddsböterna tas bort, det skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en debattkrönika. Det är ett straff som slår orättvist mot spelarna som åker dit.

Det är ett straff som slår orättvist mot spelarna som åker dit och därför ska halsskyddsböterna tas bort, enligt mig.

Först och främst är det en självklarhet att spelarna ska använda halsskyddet på rätt sätt. Det sitter där av en anledning, det räddar liv. Nu finns det omständigheter som gör att böterna måste bort, det är ett lotteri om du får böter eller inte.

Jag har tagit del av flera av de situationer som situationsrummet skickat in till disciplinnämnden när det gäller regelbrottet illegal equipment, att halsskyddet på något sätt sitter fel. Endast en gång har en spelare friats av disciplinnämnden, Oskarshamns Brian Cooper i matchen mot Djurgården i lördags.

24 gånger

Hela 24 gånger har böter delats ut till 23 olika spelare, endast Frölundas Lucas Raymond har straffats två gånger. Efter den andra gången dubblades böterna för juniorerna.

Vad är det då som gör det hela till ett lotteri? Jo, det är att du måste hamna i närbild i TV-sändningen för att situationsrummet ska uppmärksamma att halsskyddet sitter fel. Dessutom kan det vara så att det är de enda sekunderna på hela matchen som det skulle sitta fel. Det är det mest orättvisa regelbrott och böter som finns inom hockeyn i SHL. Dessutom godkänns halsskyddet av linjedomarna innan matchen sätts igång.

Titta på bilden

Kolla in bilden jag valt till denna debattkrönika, det är Djurgårdens Henrik Eriksson som bär halsskyddet på ett föredömligt sätt. Halsskyddet sitter högt upp som en polotröja och skyddar precis som det ska göra.

Jag har kollat in flertalet bilder på spelare som inte har halsskyddet på rätt sätt, men som klarat sig undan. De borde straffas de också.

Mitt förslag är att klubbarna måste bli bättre att se till att spelarna har fullgoda halsskydd. Tillsammans med materialsponsorerna gäller det att spelarna inte har ett alternativ att vika in skyddet, att dra ut det så att det hänger ner på spelarna.

Det handlar om spelarnas säkerhet sägs det, men varför har ingen spelare fått böter för att hjälmen inte sitter på huvudet som den ska göra? Nu är det bara en fråga, det skulle vara lika orättvist att dela ut böter för det. Dessutom undrar jag hur de kan slinka igenom domarnas kontroll av utrustningarna innan matcherna, speciellt när öronskydden är manipulerade och står ut som vingmuttrar och hakbandet är trots det slakt som en metrev utan krok.

Kräver ansvar

Ansvaret i den här frågan måste ligga på spelarna, ledarna och klubbarna. Det gnälls över att domarivån ändrats, men att ta vara på sin egen säkerthet skiter man tydligen helt och hållet i.

Hitta ett nytt sätt att straffa spelarna som bär sin utsusting felaktigt, en tvåminuters utvisning drabbar laget hårdare – kan det vara lösningen på problemet?

Jag har tidigare bekrivit detta problem som ett lotteri och det är precis vad det är. 120 000 kronor har hittills dömts ut i böter för att ha burit halsskyddet fel, vad ska pengarna användas till? Kom gärna med förslag.

Namn
Klubb
Straff
Summa
Jonathan Sigalet Brynäs Halsskydd 5 000
Jaedon Deschenau Brynäs Halsskydd 5 000
Alexander Holtz Djurgården Halsskydd 5 000
Lucas Raymond Frölunda Halsskydd 5 000
Lucas Raymond Frölunda Halsskydd 10 000
Victor Ejdsell Färjestad Halsskydd 5 000
Jacob Nilsson Färjestad Halsskydd 5 000
Gustav Rydahl Färjestad Halsskydd 5 000
Jesse Virtanen Färjestad Halsskydd 5 000
Daniel Bertov HV71 Halsskydd 5 000
Simon Önerud HV71 Halsskydd 5 000
Linus Sandin HV71 Halsskydd 5 000
Eric Martinsson HV71 Halsskydd 5 000
Linus Fröberg HV71 Halsskydd 5 000
Marek Hrivik Leksand Halsskydd 5 000
Jonas Holös Linköping Halsskydd 5 000
Fredrik Händemark Malmö Halsskydd 5 000
Kim Rosdahl Oskarshamn Halsskydd 5 000
Samuel Johansson Rögle Halsskydd 5 000
Eric Gelinas Rögle Halsskydd 5 000
Daniel Zaar Rögle Halsskydd 5 000
Emil Pettersson Växjö Halsskydd 5 000
Joonas Rask Örebro Halsskydd 5 000
120 000

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN