Västervik missade playoff trots seger

Västervik hade inför matchen chans att vinna slutspelsserien och få möta Karlskoga i playoff då man låg på samma poäng som AIK. Men trots en stabil seger mot Tingsryd missade man playoff genom att AIK slog Almtuna och slutade med bättre målskillnad.

Västerviks IK spelade under kvällen sin kanske största match i klubbens historia när man tog emot Tingsryd. En seger samtidigt som AIK tappade poäng skulle betyda att man fick spela playoff mot Karlskoga och komma närmare direktkval till SHL mot Rögle.

Västervik har varit ett av hockeysveriges utropstecken den här säsongen och man slutade på en imponerande tredjeplats i Hockeyallsvenskan som nykomling. Det gav laget en plats i slutspelsserien och väl där var man nära playoff mot Karlskoga som förlorade den Hockeyallsvenska finalen. Men tidigare under dagen kom det tunga beskedet att Västervik kanske skulle tvingas offra sin SHL-plats vid avancemang. Detta beskedet var något som inte verkade beröra laget något större dock.

Dominerande start

Västervik verkade istället ordentligt taggade när man kom till spel mot Tingsryd och dominerade i stort sätt hela den första perioden. Man styrde nästan allt och Tingsryd lyckades bara testa Västerviks målvakt Jonas Fransson med två skott under hela perioden. Hemmalaget sköt desto mer och vann skotten i den första perioden med hela 11-2. Men Niklas Rubin i Tingsryds mål var tät och den första perioden slutade mållös.

0-0 skulle dock inte stå sig så länge. Redan 33 sekunder in i den andra perioden blev Tingsryds Oskar Carlsson utvisad för holding. I sitt efterföljande powerplay kunde Västervik ta ledningen. Olle Liss hittade Victor Öhman som kunde bomba in 1-0 till hemmalaget.

Men Västervik suktade efter mer och när nästan halva perioden var spelad gjorde Victor Öhman sitt andra mål för matchen när han utökade sitt lags ledning till 2-0.
Tingsryd hade en bra chans för ett reduceringsmål bara minuter senare när hemmalaget drog på sig två utvisningar med kort mellanrum. Men Västervik höll tätt och 2-0 stod sig perioden ut.

AIK till playoff

Tidigt i den tredje perioden gjorde Västervik 3-0 genom Conny Strömberg och då kändes playoff nära eftersom AIK hade 2-2 mot Almtuna. Men efter två mål av AIK gick dem om i tabellen igen och Västervik tog ut målvakten i slutet för att försöka få in ytterligare ett mål. Men Tingsryd stod emot och matchen slutade 3-0.

Eftersom AIK höll sin ledning och även utökade till 5-2 så tog AIK playoff-platsen och Västervik slutade tvåa i serien eftersom AIK fick bättre målskillnad. I och med detta är säsongen slut för Västervik men laget ska ändå vara nöjda med att komma tvåa i slutspelsserien sin första säsong i allsvenskan.

Västervik-Tingsryd 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
1-0 PP (22:04) Victor Öhman (Olle Liss)
2-0 (29:38) Victor Öhman (Dan Pettersson, Erik Gustafsson)
3-0 (40:53) Conny Strömberg (Mats Josten Fröshaug)
Skott: 33-13 (11-2 12-7, 10-4)
Utvisningar: 4×2-5×2
Domare: Patric Bjälkander
Linjemän: Jesper Jatko, Rickard Nilsson