ANALYS: CHL-Finalen 2018

Det var ett kokande Vida Arena och en värdig inramning för finalen i Champions Hockey League 2018. CHL har haft problem med publiksiffran hittills. Det problemet försvann ikväll, tack vare ett fullsatt VIDA Arena. Speakerbåset vädjade till publiken att tränga ihop sig på läktarna. Då det fortfarande var personer som stod på kö för att komma in. När hände det senast?

Inför finalen var det två taggade lag från början och en intensiv start med chanser från båda lagen. Tydlig fingervisning i de första kampmomenten att inget av laget skulle vika ner sig i kvällens final inför ett fullsatt Vida Arena.

Första perioden en kamp

JYP var nära det viktiga ledningsmålet men Viktor Fasths räddade med skridskoskenan. Efter det tog hemmalaget över och skapade tryck gång på gång mot det finska målet. Växjö vände spelet allt mer och stoppade JYP från att komma upp i banan. Periodens hetaste chans fick Växjös Erik Josefsson när en finsk back tappar puck på egen blålinje men JYP:s målvakt höll undan. Första perioden en kamp med två spelande lag där Växjö avslutade i powerplay men utan att skapa de riktigt heta chanserna.

Nattinen gav gästerna ledningen

Växjö öppnade andra perioden i spel i powerplay men kom inte till några vassa lägen. De blåa fortsatte stressa finnarna till misstag och jobbade sig kvar i egen zon. Med trycket fick man också med sig två utvisningar som följd. Bra tryck i spel med två man mer på isen men man ville kanske göra det för snyggt med någon passning för mycket. Inga mål men bra anfallsspel. Tydligt övertag för Växjö en bit in i perioden. Jyväskylä tog sig ur Växjös grepp och hade ett djupt tryck i anfallszon och fick en Växjöutvisning med sig. Men stillastående spel som Lakers enkelt boxade bort.

Strax därefter nytt finskt powerplay som gav matchens första mål, Joonas Nattinen smäckte in pucken via Viktor Fasth i Växjökassen. Efter målet vände matchbilden till finsk fördel. Växjö hade fullt upp att freda sig när nytända JYP-spelare snurrade i anfallszonen. Finsk ledning in i periodpaus trots Växjös spelövertag.

JYP höll undan

Intensiv jakt på kvittering med flertalet chanser för hemmalaget präglade de första tio minuterna av tredjeperioden. Men JYP höll undan och stängde effektivt. Med nio minuter kvar av matchen kom sen vad man trodde var kvitteringen. Eric Martinsson laddade från blå och pucken smet in bakom JYP:s målvakt. Men målet dömdes efter videogranskning bort till vilda protester av hemmapubliken. Växjö fick avsluta matchen i powerplay då JYP:s Nolan Yonkman med 1.26 minuter kvar av matchen drog på sig en utvisning. Växjö plockade målvakten med 19.8 sekunder kvar av matchen. Men där avgjorde Janne Kolemainen i öppen kasse till 0-2. JYP Jyväskylä är Champions Hockey League-mästare 2018.

 

Martin Haglund och Piotr Arvidsson

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN