SUCCÉSPELAREN: Olle Liss om superstarten i Rögle

Sju poäng på tre matcher, ingen spelare har mäktat med det i sina tre första matcher. Nu har Hockeybladet träffat succéspelaren Olle Liss, som själv berättar om superstarten i SHL, planerna inför Hockey-VM i vår och den ekonomiska skillnaden mellan att vara spelare i SHL och i Hockeyallsvenskan.
– Det har gått över förväntan, säger Olle Liss till Hockeybladet.

Olle Liss värvades till Rögle i januari och nu njuter 25-åringen av superstarten i SHL. Liss tränade som vanligt med Pantern och på lunchen den 30 januari hörde agenten av sig om att Rögle ville skriva kontrakt. Senare på kvällen var han klar för Ängelholmsklubben, kontraktet är på säsongen ut plus två år till.

– Jag hade haft lite kontakt med Chris (Abbott, sportchef i Rögle) innan, så jag var inte jätteförvånad över erbjudandet, säger Olle Liss och fortsätter:

– Jag fick chansen och tog den.

Superstarten

Enligt statistikgurun Domarna.se på Twitter har ingen fått en sådan start som rookie i SHL sedan starten. Något som bekräftas av SHL i ett svar till Domarna.se. Något som också Liss snappat upp.

– Ja, jag såg något om det. Det är lite häftigt.

Forwarden tar uppståndelsen med ro, men är själv lite chockad över starten i den högsta ligan.

– Det har gått över förväntan, men jag kom till ett lag på gång och det har rullat på.

Det började med två assist i SHL-debuten och fortsatte med två mål i hans andra match. I den tredje matchen blev det hela tre poäng, två assist och ett mål. Ett konstmål när han bakom målet; sköt pucken i masken på Jonas Gunnarsson i Malmömålet, innan den hittade in i nätmaskorna. Ett mål som var en medveten handling.

– Jag vet att pucken kan studsa lite konstigt om man träffar högt på målvakten och de har ingen kontroll just där uppe. Det var ett skott på mål och den gick in.

Första poängen

Den första SHL-matchen, var trots två poäng, inte den bästa matchen från forwardens sida. Liss var nervös och det var nya spel som han inte hunnit komma in i. Trots det blev det två assist.

– Spelet stämde inte alls i den första matchen. Jag hade turen att vara på rätt plats och fick fram passningarna. Spelet gick bättre och bättre ju längre matchen led, men jag var inte helt nöjd.

I den andra matchen, mot Örebro, kom det första och det andra målet och Liss succé var ett faktum. Liss som inte gärna höjer sig själv till skyarna berättar om sitt första SHL-mål.

– Vi hade powerplay och jag fick pucken. Målvakten var lite ur position, det var skitkul att se pucken glida in.

Tackar Kalin och Nielsen

När den 25-årige Björbosonen ser tillbaka på karriären innan han fick chansen i SHL har han haft två tränare som betytt det där lilla extra. Den ena är Jens Nielsen i Aalborg Pirates och den andra som såg potentialen i Västervik, Mattias Kalin.

– I Danmark fick jag mycket speltid, det utvecklade mig enormt. Kalin som trodde på mig från första början. Han är en otroligt bra tränare, jag blev duktigt förvånade när han fick sparken.

Stor skillnad

Att vara spelare i Hockeyallsvenskan och i SHL är framförallt ett ekonomiskt steg som gör att Liss nu kan satsa allt på hockeyn. Tidigare har han tvingats söka andra inkomstkällor över somrarna.

– Det är klart att det blir en omställning. Det är första gången jag kan leva på min hockeylön året om. Tidigare har jag endast haft åttamånaderskontrakt och varit tvungen att sommarjobba för att få det att gå ihop. Jag vet inte hur skillnaden bli just nu, men jag tror att det kommer bli bra.

Du kommer inte att sakna sommarjobben då?
– Nej, det tror jag inte. Det är jag säker på att jag inte kommer att göra. Jag kommer att jobba på gymmet istället, säger Liss med ett nöjt skratt.

Inte funderat på VM

Superstarten har inte fått Liss att fundera på att spela i VM, han har dock planerat att vara på plats i Danmark.

– Jag och några polare har pratat om att åka ner och kolla. Vi har inte bokat vare sig biljetter eller hotell än.

Starten i Rögle har inte fått dig och polarna att prata om spel i VM för din del?
– Nej (skratt), det är ju världsstjärnor som spelar i VM och där är inte jag än.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN