ANALYS: Därför vinner Skånelaget igen

Malmö spelade sin andra raka hemmamatch ikväll. Resultatet? Andra raka vinsten.  Men speglar resultatet verkligen matchen? Liknar detta möte det föregående mot Brynäs? Vi analyserar matchen och grundpelarna i SHL-lagets framgångar.

Skånelaget ångar på i tabellen. Ikväll stod de för ännu en storvinst och lyckades bärga hem tre poäng till SHL:s sydligaste lag. Vi djupdyker i matchen och analyserar prestationen för att kunna förklara: Därför vinner Skånelaget igen!

Matchreferat: Därför vinner Skånelaget igen

Malmö tog ledningen sent i den första perioden efter att gnuggat till sig pucken i offensivzon för att därefter trycka in den bakom Skellefteås målvakt Mantas Armalis.

Malmös framgång kom att fortsätta i den andra perioden. Man fortsatte att ligga i och tillslut lyckades pucken leta sig  fram till Nicolai Meyer efter kreativitet i uppspelsfasen, Meyer stänkte sedan till pucken mellan bena på Skellefteåmålvakten vilket blir det avgörande målet och anledningen till varför Malmö vann matchen. Kort därefter trillar pucken turligt nog in bakom samme målvakt genom Axel Wemmenborn. I och med detta gick hemmalaget till paus med en tvåmålsledning.

I den tredje perioden lyckas gästande Skellefteå pricka in ett reduceringsmål. Men det bar dem inte tillbaka tillräckligt för att fullborda comebacken. Malmö lyckas med endast två minuter kvar på klockan att pricka in det sista målet för matchen när de tryckte in 4-1 pucken.

Kreativitet – fortsätt med det!

Kreativitet är inget som Malmö är kända för men jag tycker faktiskt att Malmö överträffar sig själva i denna kategori under matchen. Klubben lyckas att hitta många snygga och offensivt kreativa lösningar både i offensiv zon och i defensiv zon.

I detta möte ser vi ett kreativt Malmö.  Laget verkar ha hittat ett sätt att utnyttja de brister som finns i Skellefteås trupp. På så sätt får hemmalaget igång sina spelare och öppnar för ett en varierad spelplan med mycket kreativitet. Myttenen, Jensen, Meyer och Storm var just de spelarna som satte tonen för hemmalaget. Detta är definitivt en nyckel för Malmö att utnyttja i varje möte. Ett stort plus med kreativa spelare är att det dessutom är en mycket underhållande hockey att kolla på.

Disciplin avgör för Malmö

Det är just detta Malmö är kända för – disciplin. Man lyckas i Skånelaget att vara offensivt kreativa men även så pass disciplinerade att slarvfel går att undvika. Ett lag som är disciplinerade i den defensiva zonen samt kreativa offensivt är ett lag med effektivitet och stabilitet. Balansen är grundläggande och bli ikväll anledningen till Malmös vinst.

Oscar ”Muren” Alsenfelt

Kan målvakten vara huvudanledningen till att man vinner match på match? Det är som man säger, målvakten är antingen hjälte eller syndabock. Ikväll, precis som så många andra kvällar hjälper Alsenfelt verkligen sitt lag. Burväktaren är i storform och har presterat de senaste matcherna Malmö har spelat. I förra mötet mot Brynäs höll han nollan och ikväll var det endast ett mål som lyckades ta sig igenom ”Muren” Alsenfelt. Ikväll stod han även för flertalet klassräddningar som visar vilken otroligt stabil och viktig pjäs Malmömålvakten faktiskt är.