EKONOMI: Klockan klämtar för SHL-klubben igen

Att Karlskrona har dålig ekonomi är ingen hemlighet. Nu manar klubben åter till sina supportrar att gå på matcher. De behöver fylla hallen under de sista matcherna för att ha en chans att klara ekonomin, rapporterar BLT.
– Jag är fruktansvärt medveten om situationen, säger Charlotte Gustavsson.

Flera gånger under säsongen har Karlskronas ekonomi varit på tapeten. Så har det varit sedan de gick upp i Hockeyallsvenskan och det har inte blivit bättre genom avancemanget till SHL. Nu kan klubbens kräftgång i tabellen hota elitlicensen. Klubben behöver få Blekingeborna att komma till arenan för att få rätt på ekonomin.

– Vi har sju hemmamatcher på oss för att rädda situationen, säger klubbdirektören Charlotte Gustavsson till BLT.

Fyra raka borta

Innan Karlskrona spelar nästa hemmamatch har de fyra raka bortamatcher, något som enbart kostar pengar för klubben och inga intäkter kommer in. Det och massor av andra faktorer stressar ledningen i KHK.

– Om jag känner oro? Man kan se det ur två aspekter. Dels sätter tabelläget press på hela föreningen, det är en helt annan ekonomisk verklighet att spela i SHL i en jämförelse med allsvenskan. Sedan är det det här med att spela sig kvar på sportsliga grunderna. Elitlicensen är något annat.

Lever på lånad tid

Redan för någon säsong sedan fick Karlskrona in ett antal miljoner vid en varumärkesvärdering. Något som använts till att rädda elitlicensen tidiagre. Nu är de pengarna slut och siffrorna måste vändas till plus.

– Det finns olika scenarier för att klara elitlicensen. Klarar vi den så gäller det att överleva fram till den 1 maj, då börjar det nya SHL-avtalet att gälla och då kan vi sätta en budget som gör att vi inte sätts under samma tryck. Och Gud förbjude att vi spelar i en annan serie än i SHL den 1 maj, säger Gustavsson.

Har skuld till kommunen

Idag har Karlskrona skulder till båda kommunen i oreglerade hyror och till spelare i form av pensionspengar. Gustavsson säger till BLT att klubben sökt om anstånd och hoppas att kommunen ska ha överseende.

När det gäller spelarna har de kommit snett in i betalningen från start.

– Vi släpar efter med en månad. Vi kom snett in i det redan i somras eftersom vi hade mindre intäkter då. Det är en handfull spelare som löneväxlar. Vi har pratat med dem och förklarat situationen. Det rör sig om ett par hundra tusen kronor, säger Gustavsson.

Hoppas på räddning av publiken

Karlskrona har budgeterat med drygt 96 000 åskådare under säsongens 26 hemmamatcher. Det skulle ge ett snitt på 3 700 åskådare, något som klubben inte är i närheten av. Hittills har KHK ett snitt på 3 500 åskådare per match, för att nå målet måste snittet höjas med 700 personer per match. Klubben har sju hemmamatcher på sig att få ihop budgeten.

Håller Karlskrona publiksnittet de har går de nästan 800 000 kronor back bara i publika intäkter. Att tvingas kvala kan rädda klubbens elitlicens för den här gången.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN