HV71 svenska mästare

Idag spelades finalen i J20 SM-slutspelet mellan Växjö och HV71 i Nyköping. En tillställning som på förhand tippades bli en jämn match. –Det kommer bli jämnt, men vi känns lite starkare, sa HV:s Joakim Stjern Svensson till Hockeybladet innan match.

HV71 är svenska mästare efter man i Nyköping inför dryga tusen åskådare besegrat Växjö Lakers med 1-2 efter förlängning i J20-finalen. Första perioden präglades av en hel del utvisningar. Totalt sett blev det sex minuter i utvisningsbåset för HV och åtta minuter för Växjö Lakers. Gästerna vann skotten med tio mot sju i en period som slutade mållöst.

HV71 tog ledningen

Växjö fortsatte dra på sig utvisningar i andraperioden inom loppet av nio minuter hade laget dragit på sig tre stycken utvisningar. HV71 tog tillvara på tillfället och kunde med nio minuter spelade av andraperioden ta ledningen med 0-1 i powerplay av Martin Jönsson, assisterad av bröderna Isac och Erik Brännström. Fem minuter senare kvitterade Växjö till 1-1 av Dominik Bokk assisterad av Jonathan Augustin. Perioden slutade 1-1 och skottstatistiken blev elva för HV71 och sju för Växjö Lakers.

Mållöst i tredjeperioden

Tredjeperioden började likt andraperioden med utvisningar. Först var det Växjös Ludwig Wistén som åkte ut två minuter för Holding. Strax därefter var det HV:s Tom Hedberg som visades ut två minuter för Interference. Ingen av utvisningarna resulterade i något mål. Tredjeperioden slutade i spel fyra mot fyra då Simon Ericsson i Växjö och Max Wennlund i HV visats ut för Roughing. Perioden slutade mållös och skotten blev tre för Växjö och nio för HV71.

Svenningsson avgjorde i förlängningen

Trots en intensiv press från HV som vann skotten med 30-17 över tre perioder. Så tvingade Växjö matchen till förlängning. 1-1 var ställningen efter tre perioder som framförallt bestod av mängder av utvisningar. Totalt sett 12 minuter för HV71 och 18 minuter för Växjö, något man kan tycka att lagen borde kunnat utnyttja bättre än vad man gjorde. Det blev endast ett powerplaymål trots alla utvisningar.

Med fyra minuter spelade av förlängningen så åkte Växjös August Nilsson ut två minuter för Slashing. HV71 tog strax därefter Timeout för att prata ihop sig. Utvisningen resulterade inte denna heller i något mål. Växjö fick efter 7.37 minuter spelade chansen i Powerplay då HV:s Edwin Johansson visats ut för Tripping. Matchvinnare blev sedan Filip Svenningsson i HV71 som efter ca halva övertidsperioden avgjorde till 1-2 assisterad av Erik Brännström.