AVSLÖJAR: Regerande mästarnas supporterförening glömdes bort

Hockeysupporterunionen, ett initiativ skapat för att ena hockeysveriges supportergrupper för en positiv och rättvis läktarkultur. I gruppen finns de största namnen av supporterföreningar, men några namn saknas. De regerande mästarnas supporterförening glömdes bort när förfrågningarna om deltagande skickades ut. 

Hur kommer det sig att en av sportens största supportergrupper inte har blivit inbjudna att delta i initiativet Hockeysupporterunionen, HSU? När supportergrubben dessutom är nyblivna CHL-mästare för andra året i rad samt regerande SHL-mästare verkar det  som att det är något som inte riktigt stämmer. Kan verkligen vara så att de regerande mästarnas supporterförening glömdes bort i initiativet?

Välkända namn saknas på listan

När HSU, tillkännagavs saknades en del välkända namn på listan av deltagande supporterföreningar. Den absoluta majoriteten har redan anslutit sig, men grupper från Örebro, Frölunda, Rögle och Kristianstad hade ännu inte bestämt sig. Hockeybladet kontaktar samtliga grupper som inte deltar i initiativet och får från två av dem kryptiska svar. Slutligen kontaktas Goa Gubbar, de regerande CHL samt SHL-mästarna Frölundas absolut största supportergrupp för att få svar om hur de motiverar att inte väljer att delta i hockeysveriges största initiativ för supportrar.
Svaret var att supporterföreningen Goa Gubbar inte hört ett ord från initiativtagarna och helt enkelt inte har blivit tillfrågade överhuvudtaget.

Regerande mästarnas supporterförening glömdes bort

Varför har inte en av de främsta supporterföreningarna för ett hockeylag i Sverige inte blivit tillfrågade? Det ser inte ut som att Frölunda som klubb blivit bortglömda eftersom att den betydligt mindre supporterföreningen, Sektion 84, är aktiva i initiativet. VIK-supports ordförande, samt initiativtagare i HSU, Jimmie Andersson svarar tydligt på frågan ifall alla föreningar i SHL och Hockeyallsvenskan har blivit tillfrågade.

– Alla klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan har blivit tillfrågade, säger Andersson till Hockeybladet.

När vi berättar att de regerande CHL- och SHL-mästarnas största supporterförening inte blivit tillfrågade, eller överhuvudtaget haft någon form av kontakt med HSU, och frågar hur det kommer då han nyss förklarat att alla supportergrupper i SHL och Hockeyallsvenskan blivit tillfrågade blir Andersson ställd av frågan. Hockeybladet förklarar att vi har haft aktiv kontakt med en representant från Goa Gubbar som kan bekräfta att de inte blivit tillfrågade.

– Det tror jag inte stämmer men det måste jag dubbelkolla, säger Jimmie Andersson innan han ber om att få avbryta intervjun för att kontakta övriga initiativtagare i gruppen för att säkerställa att informationen stämmer. Andersson ringer upp efter dryga femton minuter med svar.

–  Tydligen ligger de inte med i Facebookgruppen. Men de får hemskt gärna kontakta oss för att delta, säger Jimmie Andersson till Hockeybladet.

Hur ser HSU på att vad som media klassas som extrema supportrar, det vill säga huligansupportrar, supportrar som slåss samt använder sig av olaga material i sin förening? Får dessa grupper vara med och delta i HSU?

–  Vi är ute efter de officiella supporterklubbarna. Sedan finns det undergrupper som givetvis är med i supporterföreningarna men det är inte något vi anser att vi kan styra!

Goa Gubbar – ”Frölunda hörde av sig och frågade”

Vi talade med en av representanterna i Goa Gubbar, den största supporterföreningen för SHL-laget Frölunda. Representanten menar att trots att Hockeybladet uppmärksammat HSU på att Goa Gubbar är intresserade av initiativet men inte blivit tillfrågade så har supporterföreningen ännu inte hört något från HSU.

Goa Gubbar, som är Frölundas officiella och största supportergrupp har alltså inte blivit tillfrågade, men den betydligt mindre supportergruppen till samma lag, Sektion 84 har blivit det.
Goa Gubbar, som går under mottot ”Aldrig hata, bara älska” arbetar aktiv för en positiv supporterkultur. Föreningen beskriver vikten av att ha en läktarkultur skriver på sin hemsida  ”Vi har alla sett och hört vad som händer när supportrar hatar varandra. Det leder till bråk och aggressioner som inte hör hemma på en hockeyarena eller kring densamma”, vilket indirekt går att anta är en känga mot de supportergrupper som involverar sig i aktiviteter som innefattar våld mot varandra. Något som det tidigare rapporterats om ske inom just Sektion 84.

– Folk började ringa mig och fråga varför de var inbjudna och inte vi. Det var även en från Frölunda som ringde mig och frågade, de var förvånade varför de andra (Sektion 84) fick delta. De är inte speciellt populära! Där och då visste jag ingenting så då blev jag tvungen att kolla upp vad det (HSU) var för något, säger Marco Viera Ordfördande för Goa Gubbar.

Goa Gubbar om Sektion 84 – ”Idioter”

Tror ni att det kan vara ett medvetet val att underhålla er från att delta i initiativet? Med tanke på att erat motto är just ”aldrig hata, bara älska” samtidigt som flera som deltar i initiativet ur medias ögon anses luta sig mer åt ”huliganhållet”!

–  Att de lyckades få tag på Sektion 84 är intressant. De är idioter, de gillar att slåss och grejer. De ska träffas innan matcherna och slåss och det är inte något vi är intresserade av. Däremot finns det grejer vi gillar med Hockeysupporterunionen.

När Hockeybladet talade med Jimmie Andersson från HSU lät det som de var mycket intresserade av att ha med Goa Gubbar i HSU. En vecka senare visar det dock sig att de regerande mästarnas största supporterförening ändå inte blivit tillfrågade att delta.

Marco förklarar att han inte har fått en inbjudan ännu men att Goa Gubbar ändå är mycket intresserade att delta. Att det finns saker som unionen arbetar med som även Goa Gubbar anser ska vara viktiga.

Varför bjuds inte Goa Gubbar in samtidigt som den betydligt mindre, och mer ”extrema” gruppen Sektion 84 tillåts delta? Det hela kanske endast är ett enkelt misstag. Men eftersom att föreningen ännu inte blivit tillfrågade av HSU trots påminnelse från Hockeybladet får det hela situationen att kännas lustig. Ligger det något mer bakom initiativet, handlar det verkligen endast om att ena supportrarna i Sverige? Kan det ha något att göra med att vissa mindre grupper är mer mottagliga för förslag där andra, större grupper, är mer motstridiga? Eller handlar det helt enkelt om en mycket konstig, och illa passande sammanträffande?

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN