Hon blir första dammålvakten i Hockey Hall of Fame

0
486
Foto:Bildbyrån
Den tidigare Brynäs och landslagsmålvakten Annica Åhlén har blivit invald i svenska Hockey Hall of Fame. Åhlén blev hyllad i samband med Tre Kronors match mot Finland igår.

Annica Åhlén spelade 14-år i landslaget och har som största meriter ett OS-brons från Salt Lake City 2002 och ett EM-guld-från 1996. Hennes gamla klubb Brynäs hyllar Åhlén på sin hemsida.
– Det är med stor glädje som Svenska ishockeyförbundet väljer in legendaren Annica Åhlen i svensk ishockeys Hockey Hall of Fame, skriver Brynäs på sin hemsida.

Hon startade sin karriär i Trångsund

Den nu 45-åriga målvakten har Trångsunds IF som moderklubb, kom till klubben till säsongen 2000-2001. Hon stannade i Brynäs i fem säsonger. Under sin karriär så representerade hon förutom Brynäs och Trångsund även Västerhaninge, Nacka HK och AIK.

”Hon gjorde sällan en dålig match”

Förutom framgångarna på OS och EM med landslaget så har hon även blivit svensk mästare två gånger, med AIK och Nacka. Samt vunnit Europacupen med AIK säsongen 2006-2007. Hon fick även individuella utmärkelsen som bästa målvakt två gånger, vid EM 1993 och VM 1992.
Annica Åhlén fick utmärkelsen i slutet av januari och hyllades stort av Svenska Ishockeyförbundet i samband med Beijer Hockey Games. Hyllningen skedde i samband med Tre Kronors match mot Finland, söndagen den 10e februari.
– Annicas största styrka var hennes jämnhet i kassen, och att hon sällan gjorde en dålig match, skriver Brynäs på sin Hemsida.

Åhlén blev invald som nummer 117 i Hockey Hall of Fame med motiveringen
”En av våra absolut bästa målvakter på damsidan med mycket fina meriter.

Läs mer om Brynäs

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

arton − nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.