Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN
Det blir inget SHL för AIK säsongen 2019/2020. Säsongen tog slut i och med förlusten mot Leksand i Tegera Arena. Gnaget får återigen sikta in sig på en säsong i Hockeyallsvenskan.

Drömmen är över. Det blir inget SHL för AIK nästa säsong. Efter att ha förlorat mot Oskarshamn med 3–2 i matcher fick man en sista chans att nå SHL-kvalet. Bäst av tre mot Leksand som vann slutspelsserien. Men mot leksingarna hade man inte mycket att sätta emot. Först förlust på hemmaplan med 2–1 och sedan blev man överkörda med 7–2 i Tegera Arena.

Grundseriens bästa lag

AIK körde över motståndet och vann den Hockeyallsvenska grundserien tämligen enkelt. Laget gjorde flest mål, 172 stycken, och spelade bäst hockey sett sluttabellen. Hela åtta av lagets spelare gjorde över 30 poäng, där Jesper Frödén vann lagets interna skytteliga med 19 fullträffar.

Lagets målvaktsspel var en trygghet under säsongen. Man växlade mellan Erik Källgren, Johannes Jönsson och Robin Wallin. Stockholmslaget släppte bara in 116 mål på de 52 grundseriematcherna, bara Oskarshamn släppte in färre mål.

Efter grundserien hölls AIK som favoriter inför det stundande SHL-kvalet.

Effektiviteten saknades

Men kvalspelet blev ett enda stort nederlag. Efter att ha krossat Oskarshamn i den första matchen med 5–1 kändes det som att de svartgula enkelt skulle ta sig till kvalspelet mot Timrå. Men man förlorade finalserien med 3–2 i matcher.

Mot Leksand saknades effektiviteten igen. På sex perioder lyckades man bara göra tre mål. Det håller inte om man ska ta sig vidare till SHL-kval. Flera av lagets bästa spelare lyckades varken pricka formen eller leverera poängmässigt i slutspelet.

Både laget, fansen och ledningen måste se detta som ett stort fiasko. Man står som favorit mot både Oskarshamn och Leksand men man lyckas inte få till det. Blev saknaden av skadade Anton Holm för stor för laget? Eller är det mentalt, klarar man inte av pressen? För att få svar på det får vi nog vänta tills AIK har summerat sin säsong själva.

Ladda om batterierna

Nu går AIK på semester. Där gäller det att först slicka såren och sedan börja ladda om batterierna för säsongen 19/20. Samtidigt ska en nästan helt ny trupp sättas ihop. Stora delar av den nuvarande truppen sitter på utgående kontrakt, så AIK:s ledning kommer ha mycket att göra från och med nu fram till att säsongen börjar i september.

Det kan bara finnas ett mål till nästa säsong. Det är samma mål som klubben haft i flera år, man ska tillbaka till SHL.

SHL och framförallt Stockholmshockeyn behöver Gnaget i SHL. Men det är något vi får fortsätta att vänta på.

Kommentarer

Kommentarer