HOCKEYALLSVENSKAN: Därför vann Vita Hästen premiären
Foto; Micke Widén
Bottentippade Vita Hästen besegrade AIK på bortaplan i Hockeyallsvenskan. Därför vann Vita Hästen premiären, tre nycklar som fällde avgörandet.

Ikväll smygstartade Hockeyallsvenskan med matchen mellan AIK och Vita Hästen. Efter en trevande start stod bortalaget som segrare, Hockeybladet ger er tre nycklar till varför Vita Hästen vann premiären.

Målvaktsspelet

Ingen skugga ska falla på August Hedlund i AIK:s mål, men Vita Hästens två inledande mål såg inte helt otagbara ut. Får han bara fortsatt förtroende kommer han att överraska längre fram. Efter straffräddningen lyfte Hedlund markant.

Viktor Kokman i Vita Hästens mål var omutlig i matchen. Han spikade igen nästan hela matchen och stod för flertalet kvalificerade räddningar under matchen.

Noterbart är att AIK hade ett skott som gick stolpe stolpe ut innan bortalagets ledningsmål. Hur hade matchbilden sett ut med ett mål där?

Tempot

Tempot i matchen, eller bristen på tempo passade gästerna som handen i handsken. Vita Hästen hade inga som helst problem att ställa upp sitt styrspel i mittzonen och gav aldrig AIK chansen att etablera något anfallsspel.

Tony Zabel och Niklas Czarnecki i Hästens bås fick matchen helt och fullt dit de ville.

Spelet framför mål

Vita Hästen var tydligare framför båda målen. Det städades framför Kokman i målet även efter avblåsningar. Framåt var man som bålgetingar så fort det gavs en chans på mål eller en retur som inte Hedlund lyckades hålla.

Matchen i sig var som sagt ingen som brukar vara signifikativt för Hockeyallsvenskan, med fart fläkt och chanser som böljar fram och tillbaka. I stället fick vi se en tempofattig match med ett styrspel från Vita Hästen som AIK inte klarade av att jobba sig igenom.

Vågat coachat

Med ställningen 0-2 och 4.50 kvar av matchen tog AIK:s tränare Jussi Salo ut August Hedlund ur målet och satsade på en extra utespelare. Ett drag som inte lyckades, utan Vita Hästen gick segrande ur premiären. AIK lyckades dock spräcka nollan med 54 sekunder kvar genom nyförvärvet Johan Porsberger.

Drama i slutet

Med endast 20 sekunder kvar att spela var Vita Hästen nära att tvingas byta målvakt efter att Kokman fastnar i isen och vred till knät.

Målskyttar för Vita Hästen var Marcus Eriksson och Linus Andersson.

Bästa spelare i de båda lagen var målvakterna Viktor Kokman och August Hedlund.

Kommentarer

Kommentarer