KHL-KOLLEN: Sviten, talangerna och en svensk huvudtränare

KHL, ligan som hamnar i skuggan från svenskt håll. Nu lyfter vi fram den och går igenom allt från inledningen. Supersviten, supertalangen och svenskarna.

Den stora scenen i öst. Ryssland, Vitryssland, Finland, Slovakien, Lettland, Kazakhstan och Kina. Det är länderna som är en del av Kontinental Hockey League. Vi har massor av svenskar i ligan som vanligt och det går bättre för vissa än för andra. Precis som det finns en hel del utropstecken att plocka fram med 20 matcher spelade.

Supersviten

Armélaget SKA St.Petersburg är överlägsna, igen. Det har spelats 20 omgångar av grundserien i KHL och ett lag är obesegrat. Självklart är det Oleg Znaroks SKA St.Petersburg. Man har fyra spelare bland de fem med flest gjorda poäng, seriens bästa målvakt och en poängspruta till svensk back. Nikita Gusev, Ilya Kovalchuk och Sergei Shirokov utgör topp tre-trion i poängligan och den äldre, Pavel Datsyuk, kan än på femte plats. Talangfulle Igor Shestyorkin är bäst av målvakterna så här långt och Patrik Hersley dominerar på blålinjen för de regerande mästarna. Frågan är nu hår lång sviten blir.

Supertalangerna

Ryska spelare och en svensk har det blivit så här långt. Men en annan kille som tagit KHL med storm. 18-årige Eeli Tolvanen draftades i somras som nummer 30 totalt av Nashville Predators och han har visat varför han gick i första rundan. Med sitt sylvassa skott har han ett sällan skådat vapen mot motståndarmålvakterna. En bössa utan dess like har Tokerit-Forwarden visat upp och den har tagit honom upp på nionde plats i poängligan. Detta efter 11 mål och totalt 19 poäng på 15 matcher. Han är inte ensam heller. Vi har redan nämnt den andra supertalangen, Igor Shestyorikin född 1995. SKA:s målvakt har storspelat så här långt och har en räddningsprocent på 96% efter 14 spelade matcher. Han snittar även ynka ett insläppt mål per match. Se upp NHL för här kommer KHL-talangerna.

Svenskarna

Ja, det finns även en hel del svenskar som satt avtryck i KHL även denna säsong. Utöver hårdskjutande Patrik Hersley finns även backbjässen Staffan Kronwall som inlett säsongen starkt. Sedan har vi även målvakterna Magnus Hellberg och Jonas Enroth som presterat bra. Den förstnämnda befinner sig i toppen av målvaktsligan och Enroth blev utsedd till veckans bästa målvakt. Samtidigt så utsågs Jonas Ahnelöv till veckans bästa back. För lite tråkigare nyheter så befinner sig tre svenskar på skadelistan. Bland annat Traktor Chelyabinsk’s Linus Videll och Avangard Omsk-svenskarna Erik Gustafsson och Johan Sundström där bland annat den sistnämnda har ett par månader kvar till comeback.

KLART: Svensk huvudtränare i KHL

Det är inte bara på spelarsidan som svenskarna gör avtryck. Även på tränarfronten så kan en svensk komma att få spela huvudrollen. Det är Fredrik Stillman som tar över huvudansvaret Admiral Vladivostok. Detta sedan Aleksandr Andrijevskij fått kliva åt sidan. HV71’s tidigare sportchef blir därmed den tredje svensken att ta över som huvudtränare i KHL. De tidigare var Janne Karlsson och Bengt-Åke Gustafsson.

LÄS MER: Reideborn – från kritiserad till bäst i SHL

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN