STÖRLINGE: Mina intryck från JVM

Under natten så avgjordes Junior-VM för den här gången. USA stod som segrare efter att Kanada tagit ledningen med två mål, två gånger om. Här är mina tankar om årets turnering hemma från Sverige. Trevlig läsning!

På pressträffen inför turneringen så riktades blickarna främst mot rekordunga Rasmus Dahlin. Frölundajunioren som under hösten tagit hockeysverige med storm. Samma kille som inledde turneringen med att bli den yngste någonsin i JVM-sammanhang och samtidigt den yngste målskytten på det också. Förväntningarna slog i taket.

Slaget om norden i Grupp A

Samtidigt som svenskarna tog sina planenliga segrar Montreal och gruppspelet så skrällvann grannlandet Danmark mot de tippade uppstickarna Tjeckien efter förlängning och så slog man även de regerande mästarna Finland och tog sig till slutspel för andra året i rad. Samtidigt som man sade att danskarna faktiskt hade en chans mot Ryssland så såg vi alla hur det såg ut hos Finland. De finska lejonen slutade sist i Grupp A och tvingades kvala sig kvar efter att bland annat ha sparkat förbundskaptenen och delar av ledarstaben mitt under gruppspelet. Visst, Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho och Patrik Laine var kvar i NHL men efter bland annat U18-guldet i våras så var man fortfarande en av favoriterna. Schewiz bars fram av Hischier, Thürkauf och Siegenthaler men det blev respass i kvarten.

Tätt och tajt i Grupp B

Den andra gruppen höll till i Toronto och sågs som klasser bättre än Grupp A. Med Kanada, USA och Ryssland i samma grupp så ansågs Sverige ha en enkel väg till semifinal. Sedan när Finland föll bort så blev det inte svårare. USA slog Kanada på nyårsafton och Ryssland med poängligavinnaren Kirill Kaprizov i spetsen tog sig till slutspel efter att ha krossat Lettland och tagit tre planenliga poäng mot Slovakien på vägen. USA vann gruppen något överraskande före Kanada. Ett Kanada som buades ut i sin kvartsfinal. Hur publiken svek trots att turneringen spelades i Kanada och att man hade svårt att sälja biljetter.

Ett JVM utan stjärnglans

När de största stjärnorna var kvar i NHL så gick snacket om att detta skulle vara turneringen som Sverige hade chansen. Med de främsta finska, amerikanska, ryska och kanadensiska stjärnorna kvar i NHL så hade Sverige Joel Eriksson-Ek, Alexander Nylander och Rasmus Asplund med i sitt lag. Det handlade om att turneringen kommer att bli av med sina största stjärnor i framtiden när talangerna blir bättre vid ung ålder och NHL-lagen tjänar ekonomiskt på att ha unga spelare.

De bästa lagen i semifinal

Enligt mig så är Junior-VM årets absoluta höjdpunkt. Före SM-slutspel, VM, Stanley Cup och så vidare. När Finland kvalade så avgjorde Kanadas Thomas Chabot snyggt mot Tjeckien, USA hade problem mot Schweiz, Ryssland och Sverige vann sina semifinaler övertygande. De bästa lagen i kvartsfinalerna gick vidare. På förhand sades det att det här var Sveriges chans att slå Kanada. Ett Kanada som inte övertygat. Samtidigt så utspelade sig ett straffdrama mellan USA och Ryssland. Ställningen var 0-1 efter tre straffomgångar och det förväntades att det skulle vara avgjort. Förvirring uppstod när straffarna fortsatte att slås. USA avgjorde med tre straffmål från Troy Terry som satte pucken mellan benen på Ilya Samsonov samtliga gånger.

Juniorkronorna gick ut hårt mot Kanada och tog ledningen i första perioden. Först till 1-0 och sedan till 2-1. Connor Ingram byttes ut men Kanadensarna vände på matchen efter stort övertag i den andra perioden trots Felix Sandströms storspel och en teknisk uppvisning från Alexander Nylander. Svenskarna orkade inte stå emot och det blev respass i semifinal för tredje året i rad. Kanada fick alltså förbereda sig för ett finalmöte med ärkerivalen USA på hemmaplan.

Svensk besvikelse – igen

Det var dags för Alexander Nylander att revanschera sig efter fjolårets fjärdeplats. Bronsmatchen mot Ryssland var en av de minst fysiska hockeymatcher jag sett och lagen lät varandra äga pucken för att skapa något på motståndarens misstag. Sverige hade chanser att avgöra matchen men oskärpa fällde Juniorkronorna i samspel med den ryske målvakten Ilya Samsonovs storspel när svenskarna lyckades sätta press på sina motståndare.

Slaget om Nordamerika

Det var dags för Kanada med stjärnorna Mathew Barzal, Thomas Chabot och Dylan Strome att ställas mot USA:s dito med Clayton Keller, Charlie McAvoy och Colin White. Turneringen avslutades precis som arrangörerna önskat. Kanada mot ärkerivalen USA i Kanada. En rafflande final där Kanada gick upp i ledningen med två mål, två gånger, slutade i ytterligare en straffläggning. Vem klev fram för USA igen? Troy Terry sköt guldet till USA i Kanada.

Junior-VM har allt. Men i framtiden kanske allt, utöver de största stjärnorna. De bästa spelarna ska spela även om charmen med JVM aldrig försvinner. Tack för en oförglömlig turnering återigen!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN