Pappas pojkar: Spelarna i JVM som går i pappas fotspår

JVM är fullt av hockeytalanger och några av spelarna har också haft framgångsrika pappor. Hockeybladet har gått igenom laguppställningarna och hittat dessa framgångsrika fäder till pappas pojkar.

Vilka är pappas pojkar i årets JVM? Hockeybladet har gått igenom varje trupp i årets JVM och här listar vi de spelare som har att brås på. Vi har flera spelare som har pappor med ikonstatus.

Finland

Lassi Lehtinen – Sami Lehtinen

Lassi följer i pappas spår och är målvakt även han. Sju säsonger i den högsta finska ligan och tre i Hockeyallsvenskan med Nybro är de största meriterna.

Henri Jokiharju – Juha Jokiharju

JVM-brons 1988 och en A-landskamp har pappa Henri. Spelade i AIK i två säsonger på 90-talet, sju säsonger i Liiga. Ett finskt guld och även ett franskt guld finns på meritlistan.

Robin SaloRobert Salo

Sju säsonger i Liiga och 13 B-landskamper för Finland har pappa Robert på meritlistan.

Joni IkonenJuha Ikonen

Pappa Juha har 31 landskamper för Finland och ett VM-silver 1998. Sju säsonger i Liiga och två säsonger i Elitserien för Frölunda.

Rasmus KupariMarko Kupari

Marko har en match i Liiga på meritlistan.

Kanada

Cal Foote – Adam Foote

Pappa Adam Foote är en legend i NHL. Hela 20 säsonger gjorde backen för Québec Nordiques, Colorado Avalanche och Columbus Blue Jackets. I de två sistnämnda var han dessutom kapten. Representerat Kanada i tre OS och två World Cup. Ett OS-guld och ett World Cup-guld. Foote har dessutom två inteckningar i Lord Stanleys pokal. Spelade 1 154 NHL-matcher och 170 matcher om Stanley Cup.

Den här säsongen är han ansvarig för spelarnas utveckling i Kanadas landslag som just nu spelar Sprengler Cup i Schweiz.

Tjeckien

Jakub GalvasLukas Galvas

Lukas Galvas spelade hela 22 säsonger i den tjeckiska högsta ligan. Representerade Tjeckien i två JVM och har spelat sex A-landskamper för Tjeckien.

Kristian ReichelRobert Reichel

Robert Reichel är en av tjeckisk och för den delen även tjeckoslovakisk hockeys största spelare genom tiderna. Tre JVM, tre VM och ett Canada Cup för Tjeckoslovakien, sju VM, två World Cup och två OS för Tjeckien. Tre VM-guld, ett OS-guld, två JVM-brons och fyra VM-brons.

Det blev 830 NHL- och 70 Stanley Cup-matcher, 504 matcher i den tjeckiska ligan.

Robert Reichel är en ikon inom tjeckisk hockey som spelade hockey på högsta nivå i 22 säsonger.

Filip ZadinaMarek Zadina

Pappa Marek representerade Tjeckoslovakien i JVM 1992, 17 säsonger i den högsta tjeckiska ligan, 623 matcher.

Schweiz

Elia RivaLuigi Riva

Luigi Riva har spelat två JVM med Schweiz och 28 A-landskamper, varav åtta i VM 1992.. Dessutom har han spelat 13 säsongen i NLA, den högsta schweiziska liga,

Philipp KurashevKonstantin Kurashev

Pappa Konstantin spelade två JVM för Sovjet och tog brons 1981, det år Sverige tog sitt första JVM-guld. Han spelade elva säsonger i den högsta sovjetiska ligan. Nu är han assisterande tränare i HK Sochi.

Sverige

Olle Eriksson Ek – Clas Eriksson

Pappa Clas har tre SM-guld med Färjestad och är en av klubbens stora ikoner. Han har också fyra SM-silver och ett silver i JVM. Idag är han konditionstränare i Färjestad.

Erik BrännströmNiklas Brännström

Niklas Brännström spelade tio säsonger i Elitserien. Han var också med i det svenska JVM-laget 1990.

Lias AnderssonNiklas Andersson

Pappa Niklas har spelat 165 NHL-matcher och över 500 SHL-/Elitseriematcher. Svensk mästare två gånger och utsedd till mest värdefulle spelare i Elitserien 2002/03. Mästare i IHL och silver och brons i VM.

Fredrik Karlström – Kent Karlström

Kent Karlström får stå med då han 1980/81 fick spela en match i Elitserien, efter det spelade han som högst i föregångaren till Hockeyallsvenskan.

Alexander NylanderMichael Nylander

Pappa Michael har spelat knapp 1 000 NHL- och Stanley Cup-matcher i karriären. Har guld, silver och brons i VM, vunnit finska ligan ett år. Utsedd till årets rookie i Elitserien säsongen 1991/92.

USA

Keiffer BellowsBrian Bellows

Pappa Brian kanske är den mest meriterade pappan i årets JVM. På hans CV finns Stanley Cup-mästare 1993, Canada Cup-guld 1984, NHL-All Star tre gånger, VM-silver 1989 i Globen då han också utsågs till turneringens bästa forward, över 1 200 NHL- och Stanley Cup-matcher och över 1 100 poäng. Notera att Brian Bellows representerade Kanada under sin karriär och sonen Keiffer representerar USA.

Logan BrownJeff Brown

Jeff Brown har spelat 747 matcher i NHL och gjorde som back hela 585 poäng, på 87 slutspelsmatcher blev det 65 poäng. Spelat i många NHL-klubbar under sina 18 år i ligan. Québec Nordiques, St. Louis Blues, Vancouver Canucks, Hartford Whalers, Carolina Hurricanes, Toronto Maple Leafs och till sist Washington Capitals.

Max JonesBrad Jones

Pappa Brad var center i karriären och fick chansen att spela 148 NHL- och nio Stanley Cup-matcher under sina sex år i ligan. 55 landskamper för USA, varav 50 under en och samma säsong. Spelade också en halv säsong i finska Liiga för Ilves.

Joshua NorrisDwayne Norris

Dwayne Norris slog aldrig igenom i NHL, där blev det bara 20 matcher för Québec Nordiques och Mighty Ducks of Anaheim. Pappa Dwayne vann JVM 1990 för Kanada(!) och nu ska sonen försöka vinna JVM för USA. Säsongen 1993/94 spelade Dwayne hela 64 landskamper för Kanada med OS-silver som fin avslutning på säsongen. Två tyska mästerskap för Kölner Haie och Frankfurt Lions hann han också med.

Brady TkachukKeith Tkachuk

Brady Tkachuk har att leva upp till, pappa Keith har 1 201 NHL-matcher, 89 Stanley Cup-matcher, spelat i tre OS, två World Cup. 18 säsonger i NHL och 80 A-landskamper för USA. Ett World Cup-guld, ett OS-silver och ett JVM-brons.

Under en säsong, 1991/92, spelade Keith i NHL, OS i Albertville, JVM och dessutom 45 andra A-landskamper för USA. Han är också en av endast 87 spelare som gjort över 1 000 (1 065) poäng i NHL. Spelade i Winnipeg Jets, Phoenix Coyotes och St. Louis Blues. I de två första klubbarna var han kapten. 1996 blev Winnipeg Jets just Phoenix Coyotes, sedan 2014 heter laget Arizona Coyotes.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN