Lista: Pappas pojkar i JVM

JVM är fullt av hockeytalanger och några av spelarna har också haft framgångsrika pappor. Hockeybladet har gått igenom laguppställningarna och hittat dessa framgångsrika fäder till pappas pojkar.

I årets JVM kryllar det inte av söner till framgångsrika hockeyspelare. Några har vi dock hittat och listar dem här nedan. Noterbart att vi har hittat en mycket framgångsrik morfar. Kuriosan är att en spelare har en framgångsrik före detta NBA-spelare som pappa.

Grupp A
Danmark

Alexander TrueSøren True
Pappa Søren gick via Leksands juniorhockey till IHL där det blev 194 matcher på tre säsonger.

Finland

Jesper och Julius MattilaHannu Mattila
Pappa Hannu spelade i högstaligan SM Liiga i Finland.

Tjeckien

Simon Stransky – farfar Vladimir Stransky och pappa Darek Stransky
Båda har spelat i den tjeckiska högstaligan.

Adam Musil – pappa Frantisek Musil och morfar Jaroslav Holik
Pappa Frantisek har vunnit VM för Tjeckoslovakien 1985, blivit uttagen i VM:s allstar-lag tre gånger. Frantisek spelade 797 NHL-matcher i karriären. Är i dag scout för Edmonton Oilers.

Morfar Jaroslav Holik var med och vann VM för Tjeckoslovakien 1972, har ett antal VM och OS-medaljer samt sju gånger tjeckoslovakisk mästare. Invald i Tjeckiens Hall of Fame. Han spelade 200 landskamper för Tjeckoslovakien. Jaroslav Holik gick bort i april 2015.

Sverige

Jonathan DahlénUlf Dahlén
Pappa Ulf är en av Sveriges mest meriterade hockeyspelare genom tiderna med drygt 1 000 matcher i NHL och Stanley Cup, Ett SM-guld med Björklöven 1987. Ulf har också guld, silver och brons i VM. Han är invald i Svensk Hockey Hall of Fame.

Alexander NylanderMichael Nylander
Pappa Michael har spelat knapp 1 000 NHL- och Stanley Cup-matcher i karriären. Har guld, silver och brons i VM. Utsedd till årets rookie i Elitserien säsongen 1991/92.

Joel Eriksson EkClas Eriksson
Pappa Clas har tre SM-guld med Färjestad och är en av klubbens stora ikoner. Han har också fyra SM-silver och ett silver i JVM.

Lias AnderssonNiklas Andersson
Pappa Niklas har spelat 165 NHL-matcher och över 500 SHL-/Elitseriematcher. Svensk mästare två gånger och utsedd till mest värdefulle spelare i Elitserien 2002/03. Mästare i IHL och silver och brons i VM.

Filip AhlBoo Ahl
Pappa Boo vann två SM-guld med HV71 och VM-silver 1995.

Grupp B
Ryssland

Anton KrasotkinDmitri Krasotkin
Pappa Dmitri var under flera år kapten i Yaroslav-lagen Torpedo och Lokomotiv. Rysk mästare två gånger.

USA

Casey FitzgeraldTom Fitzgerald
Pappa Tom har spelat drygt 1 100 NHL- och Stanley Cup-matcher. Under fyra säsonger var han kapten i Nashville Predators. Han har ett AHL-mästerskap. Idag är han General Manager för AHL-laget Albany Devils och assisterande General Manager för NHL-laget New Jersey Devils.

Tage ThompsonBrent Thompson
Pappa Brent har mest spelat i AHL, 635 matcher, men även 125 NHL- och Stanley Cup-matcher. Han var kapten för tre klubbar i AHL under karriären. Idag är han huvudtränare för Bridgeport Sound Tigers i AHL.

Keiffer BellowsBrian Bellows
Pappa Brian kanske är den mest meriterade pappan i årets JVM. På hans CV finns Stanley Cup-mästare 1993, Canada Cup-guld 1984, NHL-All Star tre gånger, VM-silver 1989 i Globen då han också utsågs till turneringens bästa forward, över 1 200 NHL- och Stanley Cup-matcher och över 1 100 poäng. Notera att Brian Bellows representerade Kanada under sin karriär och sonen Keiffer representerar USA.

Kuriosa

Seth Jones – Ronald Jerome ”Popeye” Jones (USA)
Pappa Popeye är gammal stjärna i basketens NBA där han spelade i elva säsonger. Popeye är fortfarande aktiv inom basketen och coachar Indiana Pacers i NBA.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN