Kanada till final – Juniorkronorna spelar om bronset

Sverige tog sig till semifinal genom att slå Slovakien med övertygande 8-3 och Kanada slog Tjeckien i sin semifinal med 5-3 efter en svängig match som man lyckades vinna trots att man underpresterade spelmässigt.

Förhandssnacket handlade om Sveriges negativa facit mot Kanada och hur hemmanationen underpresterat samtidigt som svenskarna var optimistiska. Svenskarna såg något ängsliga ut de inledande minuterna och fick efter knappa fem minuter spela med en man mindre. Trots den tuffa inledningen så var det Sverige som överraskande tog ledningen. En minut in i det numerära underläget så fick Joel Eriksson-Ek lite yta och kunde avlossa ett handledsskott som hittade in bakom Connor Ingram. Juniorkronorna lyckades döda utvisningen men Kanade kvitterade kort efter ledningsmålet till 1-1 genom Mitchell Stevens. Svenskarna lät sig inte nedslås utan tog ledningen igen endast 22 sekunder efter kvitteringen. Det var sedan Alexander Nylander som tog ner pucken på volley, slog en crosspassning mellan benen på en kanadensare fram till Carl Grundström som satte 2-1  när pucken hittade in mellan benen på Connor Ingram. Kanada bytte även målvakt  i samband med målet. Detta redan efter åtta minuters spel. Innan paus kom Kanadas andra kvittering. Nu genom Anthony Cirelli till 2-2 med dryga minuten kvar av den första perioden.

Kanada dominerade

Den andra perioden präglades av total Kanadensisk dominans. Efter endast en minuts spel så tvingades man spela med en man mindre och efter det numerära underläget så ägde Kanada pucken och svenskarna lyckades inte heller skapa tillräckligt i powerplay. Juniorkronorna hade svårt att ta tag i pucken, komma ur egen zon och få ner pucken djupt och Kanada vann närkamp på närkamp men Felix Sandström höll laget kvar i matchen flera gånger om. Bland annat med en fantastisk dubbelräddning från bara någon halvmeter. Till slut så kom ledningsmålet för Kanada. Julien Gauthier satte 2-3 efter lite mer än halva matchen. Även om svenskarna hade några avslut och en puck på mållinjen innan paus så hotade man inte mer än så och Kanadensarna hade övertaget.

Sverige kom inte närmre

Även den tredje perioden inleddes med ett svenskt numerärt underläge men sedan fick man chansen i powerplay. Ett powerplay som slutade i en tveksam svensk utvisning på Oliver Kylington. I spel fyra-mot-fyra så vinner Kanada tekningen direkt och lagkaptenen Dylan Strome sätter 2-4 till hemmanationen. Även om svenskarna försökte trycka på framåt mot stabila Carter Hart så gick det trögt även om man hade ett par fina uppspel. Med dryga två minuter kvar att spela så plockade man ut Felix Sandström för att spela med sex utespelare. Det resulterade bara i att Kanadas Julien Gauthier kunde fastställa slutresultatet, 2-5.

Sverige – Kanada 2-5 (2-2, 0-1, 0-2)
1-0 (06.05) Joel Eriksson-Ek (Tim Söderlund) spel fyra-mot-fem
1-1 (07.43) Mitchell Stephens (Anthony Cirelli)
2-1 (08.05) Carl Grundström (Alexander Nylander, Joel Eriksson-Ek)
2-2 (18.49) Anthony Cirelli (Kale Clague, Thomas Chabot) spel fyra-mot-fyra
2-3 (32.02) Julien Gauthier (Pierre Luc-Dubois)
2-4 (47.38) Dylan Strome (Noah Juulsen, Jake Bean) spel fyra-mot-fyra
2-5 (58.02) Julien Gauthier (Dylan Strome, Tyson Jost) mål i tom kasse