JUNIOR-VM: Härifrån kommer de svenska spelarna

Tidigare i veckan tog Tomas Montén ut den preliminära truppen till Junior-VM i Tjeckien. Mästerskapet spelas över nyårshelgen och Hockeybladet listar var spelarna har sina rötter. På juldagen spikas truppen definitivt. 

Efter en femteplats i förra årets Junior-VM är förstås siktet inställt på medalj i årets turnering. Ett mästerskap Juniorkronorna vunnit två gånger, 1981 och 2012. Dessutom har man tagit fem silvermedaljer de senaste tolv åren. Tjugo spelare är kallade och tre platser är öppna för eventuella tillskott i den preliminära truppen. Den 25 december kommer Montén att meddela den definitiva truppen som åker ner till Tjeckien.

Hockeybladet kollade upp varifrån spelarna kommer och var de har spelat någonstans.

Den preliminära truppen till JVM 2020

Målvakter

Jesper Eliasson – Almtuna
Jesper kommer i från Eksjö i Småland och har Eksjö HC som moderklubb.
Är draftad av Detroit och tillhör Växjö men är utlånad till Almtuna.
Har spelat i Boro/Vetlanda, Troja/Ljungby, Växjö Lakers och IK Oskarshamn.

Hugo Alnefelt – HV71
Hugo är född i Danderyd och moderklubben är SDE HF.
Han är draftad av Tampa Bay och har gjort åtta matcher med HV71 i SHL.
Alnefelt har förutom SDE och HV71 även spelat i IFK Täby och AIK.

Erik Portillo – Dubuque Fighting Saints
Göteborgsfödda Erik Portillo har Partille som moderklubb. Det blev några år i Frölunda innan han drog över till USA och spel i United States Hockey League där han spelar för Dubuque Fighting Saints. Portillo är draftad av Buffalo.

Backar 

Adam Ginning – Vita Hästen
Från Linköping kommer denna 19-åring och moderklubben är förstås ”Cluben”.
Adam har tillhört Linköping HC hela karriären till denna säsong då han är utlånad till Vita Hästen i Hockeyallsvenskan. Ginning är draftad av Philadelphia

Philip Broberg – Skellefteå
Den Örebrofödda AIKaren Philip Broberg är just nu utlånad till Skellefteå. Där har han spelat samtliga matcher för laget i årets SHL. Karriären inleddes i Örebro innan han gick över till Solna-klubben AIK Hockey. Philip är draftad av Edmonton.

Mattias Norlinder – Modo
Kramfors är födelseadressen och Kramfors-Alliansen moderklubben för 19-åringen. Förutom Modo där han spelar just nu har han även gjort en säsong i AIK Härnösand. Norlinder är draftad av Montreal.

Tobias Björnfot – Ontario Reign
Endast 18 år gammal spelar Väsbys stolthet redan borta i Nordamerika. Efter moderklubben Väsby IK har Björnfot spelat i Täby och Djurgården innan han draftades av Los Angeles. Där har han dessutom spelat tre matcher. Spelar just nu i AHL och Ontario Reign

Nils Lundkvist – Luleå
Född i Piteå och moderklubben är Piteå IF. Sedan har det varit Luleå för hela slanten hos 19-åringen. Gick i första rundan till New York Rangers förra året.

Forwards 

Alexander Holtz – Djurgården 
Född i Saltsjö-Bo och moderklubb Nacka HK. Efter ett par år i moderklubben tillhör han sedan förra säsongen Djurgården. Är just nu odraftad men lär gå rätt tidigt i sommar. Endast 17 år gammal. En av Junior-VM s förmodade stjärnor.

Samuel Fagemo – Frölunda HC
Moderklubben är HK Kings för den Göteborgsfödde Los Angeles spelaren. Är draftad och signerad av NHL-klubben men är just nu utlånad till Frölunda. Har även spelat för Hanhals i U-16. En av Junior-VM s förmodade stjärnor.

Oskar Bäck – Färjestad BK
Födelseorten är Karlstad och moderklubben är Hammarö HC. Har inte tillhört något annat lag än dessa två. Draftades i tredje rundan av Dallas förra sommaren.

Lucas Raymond – Frölunda HC 
Den odraftade 17-åringen från Göteborg lär precis som Holtz gå i första rundan i sommarens draft. Har tillhört Frölunda under hela sin karriär. En av Junior-VM s förmodade stjärnor.

Nikola Pasic – BIK Karlskoga 
Född och uppvuxen i Gislaved med den lokala klubben som moderklubb. Har spelat i Växjö och Linköping innan han förra säsongen hamnade i Karlskoga. Är draftad av New Jersey.

Nils Höglander – Rögle BK 
Norrlänningen som hamnade i Skåne. Nils Höglander är född i Bockträsk och har Malå IF som moderklubb. Spelade i Clemensnäs HC, Timrå IK och AIK innan han hamnade i Rögle BK. Draftades i somras av Vancouver. En av Junior-VM s förmodade stjärnor.

Karl Henriksson – Södertälje SK 
Malmö är födelseorten och Mörrum är moderklubben för 18-åriga Henriksson.
Spelade flera år i Karlskrona innan han hamnade i Frölunda. Är nu utlånad till Södertälje.
Draftades i somras av New York Rangers.

Albin Eriksson – Modo Hockey 
Född i Bollnäs och har även de som moderklubb. Flyttade upp till Skellefteå och är just nu utlånad till Modo Hockey i Hockeyallsvenskan. 19-åringen är draftad av Dallas Stars

Linus Öberg – Örebro HK 
Moderklubben är Vänersborg och spenderade många år i Trollhättan innan han flyttade till Örebro. Är just odraftad men lär få chansen om han gör ett bra JVM.

Jonatan Berggren – Skellefteå AIK 
Jonatan är född i Uppsala och moderklubben är Enköpings SK. Spelade i moderklubben några år innan han blev klar för Skellefteå. Draftades 2018 av Detroit Red Wings.

Jacob Olofsson – Skellefteå AIK 
Piteåfödda Olofsson inledde sin karriär i Bodens HF. Har tillhört Luleå och Timrå innan han inför denna säsong värvades av Skellefteå. Draftades 2018 av Montreal Canadiens

Linus Nässén – Timrå IK 
I Hönö är han född. Moderklubben är Skärgårdens SK och i Frölunda tog karriären fart. Har dessutom spelat i Kungälvs IK och Hanhals IF innan han i år lånades ut till Timrå IK. 19-åringen är odraftad.

Ni kan följa JVM här på Hockeybladet via denna länk >>>
Svenska Ishockeyförbundets hemsida

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN