HEDLUND: Nu har idrottsrörelsen åter chansen att ta ställning för mänskliga rättigheter

Nu har idrottsrörelsen åter chansen att ta ställning för mänskliga rättigheter, det skriver Hockeybladets Tomas Hedlund i en krönika. Idrott och politik hör inte ihop säger ledarna, skitsnack!

Återigen har världens idrottsledare sagt att idrott och politik inte hör ihop. Nu är det internationella ishockeyförbundet, IIHF, som kommer med det utspelet. Skitsnack säger jag! Varje gång ett idrottsförbund säger att de inte tar ställning i politiska frågor och inte kan flytta eller ställa in ett evenemang på grund av detta är det just det de gör. De tar ställning för diktaturer, förtryckarländer och så vidare. Att inte göra något är också att ta ställning. Nu har idrottsrörelsen åter chansen att ta ställning för mänskliga rättigheter, i ställer för att bygga upp en förtryckarstat ännu mer. För varje beslut som gynnar det som kallas Europas sista diktatur är en spik i kistan för demokratin och mänskliga rättigheter.

Varför så fega?

Det är äckligt i mina ögon att gömma sig när det gäller arrangemangen. Att inte se förtrycket som sker, i det här fallet i Belarus och då framförallt i Minsk där Hockey-VM ska avgöras nästa sommar. Nu har IIHF satt ihop en expertgrupp som ska kontrollera säkerheten i Minsk och för säkerhets skull även i Riga.

Finska KHL-laget Jokerit tog ställning och lät bli att spela preimärmatchen mot Minsk, men det var först sedan både supportrar och sponsorer hotat med att hoppa av stöttandet av föreningen.

Ta en titt på NBA, NHL, Premier League och andra stora ligor och idrottsorganisationer som tar ställning. Det är mot rasism, våld, mänskliga rättigheter, HBT-personer med mera. Där visar sig idrottsrörelsen sig stark för alla människors lika rätt. Där visar idrottrörelsen att det går att ta ställning. Det är dags för ett stort och mäktigt förbund att ta ställning och göra det på riktigt, inte genom att tilldela mästerskap till diktaturer och förtryckarländer. Vilka tar det första steget, IIHF, FIFA, UEFA, FIBA, IOK eller någon annat förbund?

Jag håller med Lettlands premiärminister, det går inte att arrangera ett världsmästerskap i eller tillsammans med Belarus. Inte nu, inte som situationen ser ut i landet. Speciellt inte under parollen Passion. No Borders!

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN