BERTHOLD: En av vårens höjdpunkter börjar närma sig – Hockey VM i Lettland

För många av oss väntar snart en lång period av hockeylängtan när säsongen börjar lida mot sitt slut. Efter en konstig ”coronasäsong” är vi nu inne i en period där både mästare och förlorare snart kommer koras. Men det finns ju såklart en höjdpunkt till i sikte. Om lite mer än en månad kommer det braka det loss, ishockey-VM i Lettland.

Vi har fått en vardag där vi har fått vänja oss med publikfria och tysta arenor. Ishockey-VM kommer troligtvis spela under samma förutsättningar. Om vi har tur kanske lite publik kan få tillåtas och höja stämningen i arenorna. Vi kan i alla fall glädje oss med att vi kommer få se mycket hockey. Alla lag kommer spela sju gruppspelsmatcher och därefter kommer det fyra bästa lagen gå vidare till ett slutspel. Eftersom förra årets VM blev inställt på grund av corona, blir det i år extra spännande med ett mästerskap igen. Senaste gången Tre Kronor vann VM-guld var 2018 i Danmark, då slog man Schweiz efter straffar i finalen.

Grupperna

För Sveriges del väntar en del tuffa matcher i gruppspelet som man ska spela i Riga, men den tuffaste matchen lär bli mot Ryssland som nästan alltid brukar mönstra ett bra lag. Annars får man anse att Sverige ska ta sig vidare ut några större bekymmer då man på pappret möter en del ”sämre lag”. Men de kommer också bli mycket storviktsmöten att se framemot när stornationer ställs mot varandra. Här nedan är det båda grupperna i årets VM och här kan du se spelschemat.

Grupp A : Ryssland, Sverige, Tjeckien, Schweiz, Slovakien, Danmark, Vitryssland, Storbritannien.

Grupp B: Kanada, Finland, USA, Tyskland, Lettland, Norge, Italien, Kazakstan.

Hur kommer det gå för Sverige?

Ska man se till själva turneringen för Sveriges del är det mycket som fortfarande är oklart. Framför allt är det nog ovissheten på de NHL-spelare som kommer vara tillgängliga. Alla NHL-lag lever i en strikt coronabubbla där möjligheterna till att träffa sina familjer är mer begränsat än vanligt. Frågan är hur spelarna ställer sig till att åka ifrån sina familjer igen för att spela ett VM. Förhoppningsvis kommer några att tacka ja, men man får nog ha i bakhuvudet att många kommer tacka nej den här gången.

Sveriges chanser till att gå långt i turneringen hänger nog mycket på våra stjärnor från andra sidan atlanten. Det är där vi har våra bästa spelare som håller hög internationell nivå. Att Förbundskapten Johan Garpenlöv, hoppas att kunna locka över många spelare är nog ingen hemlighet. Sen finns det såklart lite svenska ”jokrar” som spelar i Europa som inte hade gjort bort sig i ett VM. För att nämna någon, som jag verkligen tycker imponerat denna säsong, är Viktor Fasth, som gjorde VM-debut redan 2011. Han har burit sitt Växjö hela säsongen och har imponerat stort. Att han skulle kunna gå in och ta första spaden under VM tycker jag inte är någon orimlighet. Receptet för en lyckad turnering för Sveriges del tror jag är om landslagsledningen, trots förutsättningarna, får över bra spelare från Nordamerika. Att man sedan kryddar med några av ”jokrarna” som redan finns Europa, kan ge ett riktigt slagkraftigt lag.

Ge oss ett mästerskap att minnas

Med den konstiga tid vi lever i är ett mästerskap en höjdpunkt för många människor. Visst hoppas vi på att Sverige kan trollföra oss och utföra stordåd i Lettland. Likt de Handbollslandslaget gjorde i Egypten bara för några månader sedan. Det skulle vara fantastiskt kul och kunna glädjas över ett VM-guld. I dessa tråkiga tider skulle det kanske betyda mer än någonsin. Om Garpenlöv lyckas med sitt lag, vågar jag påstå att många kommer vara lyckligare än på länge. Så snälla Tre Kronor, gå in och ge järnet och ta hem det eftertraktade guldet.

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN