Fördel eller nackdel med NHL-spelare i Hockeyallsvenskan?

Vilka konsekvenser kan det komma att bli när NHL-spelarna lämnar lagen i Hockeyallsvenskan?

Kostar det mer än det smakar och hur ställer sig de spelare som får stå åt sidan?

Antalet NHL-spelare

Så sent som i slutet av juli meddelade Hockeyallsvenskan att de inte skulle ta in NHL-spelare. Eftersom NHL-slutspelet senarelades p.g.a Covid-19 kommer NHL:s hockeycamper starta först i november. Det är betydligt senare än vanligt. Nu har dock styrelsen i Hockeyallsvenskan beslutat om att varje lag får ta in så mycket som fyra spelare på korttidskontrakt.

Konsekvenserna

Hur konsekvenserna av beslutet kommer falla ut är svårt att förutspå. Det jag tänker på i första hand är de lag som väljer att ta in mer än en spelare – till exempel Vita Hästen. NHL-spelarna skall trots allt ersättas när de lämnar för NHL. Konkurrens i all ära, men vetskapen som spelare att du med stor sannolikhet varit en i laget om det inte vore för NHL-spelarna – hur hanterar spelarna det? Sen finns det säkert de som blir än mer taggade och krigar desto mer för en plats i laget.

Antalets betydelse

Antalet de respektive lagen väljer att ta in tror jag kommer ha en betydelse. Det är stor skillnad på att ta in en spelare eller att ta in fyra. Det är också stor skillnad på att bänka en spelare eller att bänka fyra som med stor sannolikhet tagit en plats i laget om inte NHL-spelarna hade varit med. Trots allt är det ganska många unga spelare i Hockeyallsvenskan och de anser jag att vi ska vara rädda om, då de är vår framtid. Självklart ska de lära sig att konkurrera om sin plats, men jag tror ändå att det kan bli tufft för en del. I min värld har man som tränare haft en dialog innan säsongen hur man ser på spelarens roll i laget, samt vilka förväntningar man har som tränare på spelaren. Då är det också extra viktigt att upprätthålla den dialogen med spelarna vid en förändring. Varken sportchefer eller spelare kunde förutspå att det skulle bli såhär. Därför är det så viktigt att ha en god kommunikation med samtliga spelare.

När NHL-spelarna lämnar

Den stora frågan är hur det kommer bli när NHL-spelarna lämnar och hur det påverkar lagen? Kommer vi se konsekvenser av detta? Jag tror vi kommer göra det för de lag som har valt att ta in mer än en spelare i laget – till exempel Vita Hästen, Almtuna och Södertälje. Det finns trots allt en anledning till att de spelar i NHL. Nu är det inte så många matcher de kommer kunna vara med och spela, men jag tror ändå att de kommer göra skillnad. Vita Hästen är uppe i tre spelare OM de får ett OK från Sharks där Marcus Sörensson spelar. Där ska handla om försäkringen som måste lösas. En summa på omkring 100.000 kr för att han ska vara fullförsäkrad. Södertälje och Almtuna har fyllt sin kvot på fyra spelare. NHL-spelare/lag kan ni se här.

Vem blir nästa?

Frågan är då; vem blir nästa spelare att ansluta till Hockeyallsvenskan? -Det återstår att se om det blir fler. Det finns ju en del att välja på om man säger så. Det är de stora summorna för spelarnas försäkringarna som måste lösas, samt tillstånd från berörd NHL-klubb. Lillebror Marcus har tidigare uppgett att han gärna hade velat spela – dock hade han velat spela i Färjestad för att spela med Martin, den andre brodern. SHL har dock sagt nej till kontrakterade NHL-spelare. Det är endast de som har kontrakt med en SHL-klubb som har tillstånd att spela i SHL – till exempel Joakim Nygård i Färjestad och Fredrik Händemark I Malmö Redhawks.

Tiden får helt enkelt utvisa om det blir en fördel eller nackdel med antalet NHL-spelare i de respektive lagen.

Vid tangenterna Anna Johansson

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN