Varför hockey fortsätter vara bland de mest populära sporterna för TV-spel

Fyrtio år efter att det första hockeyspelet släpptes på den legendariska retrokonsolen Intellivision har de årliga NHL-upplagorna blivit ett nästan obligatoriskt intresse för hockeyälskare världen över.

Även om det numera egentligen bara finns ett varumärke för hockeyspel, lyckas man attrahera nya spelare till de virtuella hallarna varje år.

Hockeyns fäste inom TV-spel

När de första TV-spelen kom ut under 80-talet blev sport en av de tidigaste genrer som spel byggdes kring. Anledningen till detta kan vara att sport ju har fördelen att på många sätt redan vara en form av spel, och integreras därmed lätt över till konsoler. Hockeyn var en av de första stora sporterna som började utvecklas i TV-spelsformat, och det var de första stora spelutvecklarna, som Capcom och Activision, som låg bakom utgåvorna på den tiden. Då var spelens syfte inte nödvändigtvis att simulera fullständiga hockeymatcher, utan kunde fokusera på lite mer specifika hockeyrelaterade situationer – gränsen för vad en spelkonsol var kapabel till var ganska låg – men temat var fortfarande att en puck skulle förbi en målvakt och in i mål, vilket får sägas är sportens grundstenar.

Varför hockey fortsätter vara bland de mest populära sporterna för TV-spel
FOTO: Pixabay

Det var inte förrän början av 90-talet som dagens NHL-serie började utvecklas, av Electronic Arts. Och som de flesta känner till är de årliga upplagorna av NHL det som oftast förknippas med hockeyspel. Det senaste decenniet har NHL-serien producerat ett nytt spel varje år, och de årliga förbättringarna har framför allt gjort att det blir en så autentisk återspegling av sporten som möjligt.

Den tävlingsmässiga kulturen inom ishockey

En av de främsta faktorerna för hockeyns framgång, både inom TV-spel och som sport, är dess kompetitiva natur. Det är en sport med både hög intensitet och hög prestige. Detta har även gjort att ishockey betting har blivit en så populär aktivitet bland många hockeyfans. Onlinebetting är något som över lag har blivit en allt vanligare rekreativ syssla. I och med att det numera är väldigt enkelt att hitta odds för både skandinaviska ligor och NHL, bidrar också fenomenet till den redan befintliga tävlingskultur som omger såväl sporten som dess TV-spelsversion, och slutligen även till intresset för sporten som helhet. Sportbetting online är dessutom just nu i färd med att legaliseras helt i Nordamerika, hockeyns hemtrakter, och resultatet av detta kan tänkas bli att hockeyn får en ännu större betydelse i sportvärlden framöver.

Hockey som e-sport

En annan förklaring till ishockeyns framgångar i TV-spel är e-sporten. Det har knappast undgått någon vilken inverkan e-sporten har haft i hela sportvärlden. Inte minst på grund av onlineintresset som sporten kan generera. Trots att det fortfarande finns de som är kritiska mot e-sportens klassificering som en “riktig” sport kommer man inte ifrån faktumet att det är en högst krävande aktivitet på alla sätt, och nivån på vilken de professionella matcherna spelas är odiskutabel. Att NHL skulle bli en väldigt populär e-sport var en lågoddsare när TV-spel började utövas professionellt. Idag hålls världsmästerskapen i NHL på internationell skala och drar in både allt mer publik och allt större prissummor. Då de årliga utgåvorna av spelen har blivit så avancerade, och autentiska till riktig hockey, krävs det också mer utvecklade färdigheter för att konkurrera. Då framtiden för e-sport ser väldigt ljus ut, finns det inget som talar emot att hockeyspel bara kommer bli en ännu vanligare på framtidens TV-spelkonsoler.

Hur TV-spel med hockeyteman har hållit sig relevanta i 40 år
  • Hockeyn var en av de första genrer som TV-spel utvecklades inom på 80-talet
  • Dagens NHL-serie började ges ut i början av 90-talet, och har tagit över marknaden mer och mer
  • Hockeyns kompetitiva natur görs bra i spel
  • Med e-sportens inträdande inom sport, kommer ishockeyspelen främjas ytterligare

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN