NHL 2020/2021 har äntligen startat!

NHL fans behöver inte vänta längre på att säsongen 2020/2021 ska dra igång. Pucken släpptes natten till igår 23.30 svensk tid mellan lagen Philadelphia Flyers och Pittsburgh Penguins.

Men trots att NHL nu är igång finns det är en rad förändringar och osäkerheter kring årets upplaga. NHL har gjort sig redo för att hantera eventuella avbrott och förlora miljarder med dollar för att kunna genomföra säsongen 2020/2021 mitt under rådande pandemi.

Vad är nytt för NHL 2020/2021?

Det kommer vara en hel del förändringar i säsongens format med ett helt unikt inslag, nämligen “NHL Outdoors at Lake Tahoe”. Här kommer två matcher spelas utomhus vid kusten av Nordamerikas största alpina sjö med Sierra Nevada i bakgrunden, vilket säkerligen kommer vara spektakulärt. Den 20 februari (21:00 svensk tid) kommer Bridgestone NHL Outdoors Saturday spelas mellan lagen Colorado Avalanche och Vegas Golden Knights. Och den 21 februari (21:00) kommer Honda NHL Sunday spelas mellan lagen Philadelphia Flyers och Boston Bruins.

Grundserien som kommer att spelas över 56 omgångar. På grund av begränsningar för resande och för de restriktioner som finns vid gränsen mellan Kanada och USA, kommer den också ha omgjorda divisioner:

MassMutual East Division: Boston Bruins, Buffalo Sabres, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins och Washington Capitals

Discover Central Division: Carolina Hurricanes, Chicago Blackhawks, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Nashville Predators och Tampa Bay Lightning

Honda West Division: Anaheim Ducks, Arizona Coyotes, Colorado Avalanche, Los Angeles Kings, Minnesota Wild, San Jose Sharks, St. Louis Blues och Vegas Golden Knights

Scotia North Division: Montreal Canadiens, Calgary Flames, Edmonton Oilers, Ottawa Senators, Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks och Winnipeg Jets.

Samtliga matcher kommer att spelas inom respektive division. Grundserien kommer att summeras den 8 maj där de fyra bästa lagen går vidare till första omgången av Stanley Cup-slutspelet och en Stanely Cup-mästare kommer slutligen koras senast den 13 juli.

Nytt för i år är att lagen nu får sätta sponsorer på sina hjälmar och nya platser i arenorna för att försöka täcka upp förluster som redan nu är uppe i miljardnivåer. Mer läsning om årets NHL säsong går att läsa här.

Osäkerheter kring säsongen 2020/2021

Den bubbla som ligan spelades i under förra sommaren har nu spruckit och vi kan se att ett flertal lag har drabbats av positiva Corona-fall, däribland Dallas Stars som har varit tvungna att skjuta upp sin säsongspremiär. Det är även enstaka spelare som missat stora delar av lagens träningsläger inför säsongsstart, som exempelvis svenska Mika Zibanejad som spelar i New York Rangers. Det går inte att säga om vad som kommer hända under säsongen eller om den ens kommer att kunna fullföljas.

Här i Sverige har vi redan fått se att SHL matcher har varit tvungna att skjutas upp på grund av rådande Corona situation eller rent av att hela verksamheter behövt ta en paus. Ett exempell är Malmö som nu har valt att göra just det efter stor spridning av Corona i laget. Med detta facit i hand kan man anta att även liknande händelser kommer att fortsätta ske under säsongen även för NHL. Så med tanke på detta kan det vara en väldigt bra idé att följa de båda ligorna parallellt och lätta på den frustration som kommer uppstå om man kommer att behöva vänta på att eventuella uppskjutna matcher ska bli av.

Bota hockeyfebern genom att även följa SHL

Bara för att NHL-säsongen nu har dragits igång behöver inte det hindra ens det mest inbitne fanet att även hålla ett öga på spelet i Sverige och SHL. Det är inte en hemlighet att den svenska ligan har producerat en mängd stjärnspelare till NHL under de senaste 50 åren, är den bästa ligan i Europa och dessutom är betraktad som den tredje bästa hockeyligan i världen efter NHL och ryska KHL.

SHL ligan är ju som vi vet i full gång! De 14 SHL-lagen är som redan bekant samma som under den föregående säsongen och som, på grund av Corona, var tvungna att avbryta innan avslutningen vilket enbart har inträffat tre gånger tidigare i SHL:s historia. Det kan också vara bra att ha lite is i magen denna säsong och inse att det inte kommer bli som vanligt. Med tanke på alla oroligheter och möjliga avbrott under och kring säsongen kan det vara en intressant möjlighet att spela på SHL. För att kolla in de aktuella dagsfärska oddsen är Betsson ett bra alternativ. Oavsett odds kommer detta bli en spännande säsong där ingenting är givet på förhand.

Hur kommer då SHL att avgöras?

I vanlig ordning är det svårt att tippa SHL-vinnare, de lag som har nämnts som förhandsfavoriter är HV71, Färjestad, Luleå och Frölunda medan lag som Oskarshamn förväntas hamna på en jumboplats, Om man ska tro på detta kommer ett av de två lagen få göra upp om vilken som får stanna kvar i SHL., Att de två lag som hamnar längst ner i tabellen får göra upp om vilket av dem som får stanna i ligan är ett nytt inslag för denna säsong.

Som vi redan nämnt har Malmö nu ställt in sin verksamhet för stunden och frågan är när de kommer att kunna starta upp den igen. Man vet med andra ord inte alls vad som kan hända i ligan. Ingenting är självklart och det kan faktiskt sluta med en ordentlig skräll gällande vilket lag som vinner säsongen.

Lagen som spelar i SHL och ställningen i skrivandets stund är dessa (ifall du vill läsa på lite om lagen och deras uppställningar finner du här även länkar till respektive lag från SHL:s hemsida):

 

 

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN