Därför vinner Tre Kronor mot Tjeckien

Dag nummer tre och match nummer två i VM för Tre kronor, den här gången ställdes de mot Tjeckien. Inför matchen hade Sveriges motstånd spelat en tuff match mot Slovakien som slutade med att Tjeckien vann på övertid. Tre Kronor hade däremot en matchfri lördag.

Tjeckien är en betydligt bättre hockeynation i jämförelse med Vitryssland, därför blev den här söndagsmatchen en bättre värdemätare för Tre Kronor. Royal Arena fylldes ganska jämt med både fans från Sverige och Slovakien. Magnus Hellberg fick fortsatt förtroende mellan stolparna för Sverige och i Tjeckien vaktade David Rittich kassen.

Inledningsvis bytte lagen chanser med varandra men det blev aldrig några riktigt farliga lägen de första fem minuterna. Men det var ändå en intensiv match direkt från nedsläpp. Men så lyckades Rickard Rakell ändå öppna målskyttet 04.49 in i matchen. Han fick en passning från Hampus Lindholm och avslutade kliniskt med sitt hårda handledsskott i målvaktens bortre gavel.

Tjeckien var inte helt ofarliga utan testade Magnus Hellberg men han bjöd, precis som mot Vitryssland, på en del viktiga räddningar under matchens inledande skeenden. Han agerade lugnt och tryggt. Sedan blev Tjeckien utvisade efter att sju minuter spelats av den första perioden. Powerplayet förvaltades av Mattias Janmark och Sverige fick en drömstart på matchen. Viktigt också att få igång powerplay tidigt i turneringen.

Tjeckien hade en del farliga kontringar men Tre Kronor behöll lugnet i försvaret och lät Magnus Hellberg göra räddningar med fri sikt. Sverige lät aldrig motståndet få några längre anfall. Den tuffa matchen för Tjeckien igår började ta ut sin rätt när den första perioden närmade sig sitt slut. I vissa offensiva sekvenser verkade det som att Tre Kronor spelade powerplay, trots att det var spel fem mot fem.

Stockholmskedjan klev fram

Sverige kontrollerade den första perioden och verkade mycket fräschare än sina motståndare. Detta kombinerat med att två spelare från Stockholmskedjan klev fram som de ska och producerade mål. Även Mika Zibanejad gjorde en bra första period trots att han uteblev i poängprotokollet.

Sverige bjöd på en spelvändning direkt i början av den andra perioden, avslut från slottet strax utanför. Tre Kronor började bjudas på längre anfall, Tjeckien verkade ha bestämts sig för att försöka försvara sig så säkert som möjligt och istället satsa på kontringar. Trycket från Sverige genererade dock ett powerplay, den här gången klarade Tjeckien att hålla undan. Men Tre Kronor dominerade fullständigt med kreativa positionsbyten och en snabb puckförflyttning.

Tjeckien behövde ett powerplay för att ta sig in i matchen, det var också något de fick då Mikael Backlund utvisades två minuter för tripping. De får till ett helt okej powerplay men klarade inte av att göra mål, däremot började Sveriges motståndare få tillbaka lite av självförtroendet. Det blev bara värre för Sverige när Tre kronor bjöd på ytterligare ett powerplay när Lias Andersson åkte ut för en tripping. En liten stund senare blev situationen bedrövlig då även Hampus Lindholm såg till att besöka Lias Andersson i utvisningsbåset. Spel fem mot tre alltså och Tjeckien väntade knappt en sekund, reduceringen kom direkt efter nedsläpp efter att Hampus Lindholm åkt ut. Det var Filip Hronek som satte dit 2-1, dessutom fick Tjeckien fortsätta i powerplay då Lias Anderssons utvisning inte hade hunnit upphöra. Men Tre kronor täppte, den här gången, igen det numerära underläget.

Grinigaste matchen hittills

Matchen började bli rätt grinig med smågruff här och var, tjeckerna försökte få Sverige ur balans, det blev återigen en utvisning. Den här gången till Sverige men Tjeckien klarade av att döda utvisningen. När slutsignalen för mittenperioden hördes var tillställningen definitivt öppen. Utvisningarna som Tre Kronor ådrog sig gjorde att de inte längre hade lika bra kontroll på matchen.

Sverige bjöd med andra ord in Tjeckien genom att vara odisiplinerade. Den sista perioden inledde Tre Kronors motstånd också piggt. Den förra matchen som de hade i benen innan söndagens drabbning verkade inte längre påverka dem. Men så trollade centern i Stockholmskedjan, Mika Zibanejad, fram sina magiska handleder då han drog över pucken på backhand och sprättade upp den i nättaket. Sverige tog därmed ledningen med 3-1 vid tiden 3.11 i den tredje perioden.

Det var stundtals rejält irriterat med mycket gruff och känslor åt båda hållen. Tjeckien visade att de inte var beredda på att ge upp alltför enkel. När de sista tio minuterna återstod fick Tjeckien längre anfall och pucken hamnade djupt ned i Tre Kronors försvarszon. Sverige ägnade mycket tid till att bara slå ifrån sig.

Tomas Hyka reducerade till 3-2 i slutskedet av matchen, även det målet satt i powerplay för Tjeckien. Den här gången var det Magnus Pääjärvi som utvisades för en slarvig tripping. Tre kronors motstånd tog senare ut målvakten när det närmade sig slutsignal, men Sverige klarade att hålla undan.

Sverige vann matchen på grund av att hela Stockholmskedjan levererade varsitt mål och Magnus Hellberg agerade tryggt i kassen genom hela matchen. Om tre kronor hade förlorat hade anledningen varit den dåliga disciplinen, men istället verkade boxplay fungera tillräckligt bra för en seger.