Bör New York Rangers betraktas som favoriter till Stanley Cup?

Kampen om den prestigefyllda trofén Stanley Cup har börjat. Winter Classic ligger bakom oss, och nu är det dags för den mest välkända av de nordamerikanska sportevenemangen: NHL.

Slutspelet har ofta många svårförutsägbara inslag, och med över tre månader kvar av grundserien är det ett bra tillfälle att titta närmare på en av de bästa Stanley Cup-utmanarna, New York Rangers, och hur deras chanser att vinna det hela ser ut.

Ett av de äldsta lagen i NHL

New York Rangers är ett av de äldsta lagen i National Hockey League, och är baserat i New York City. De spelar i Atlantic Division i Eastern Conference. Laget har vunnit NHL:s mästerskapstrofé (Stanley Cup) hela fyra gånger.

Ishockeylaget grundades i New York år 1926 av Tex Rickard. Deras hemmamatcher spelas i Madison Square Garden. Rangers var ett av lagen i ”Original Six”, tillsammans med Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings, Monteral Canadiens och Chicago Blackhawks, vilka utgjorde NHL från 1942 till 1967.

De första Rangers-lagen fylldes med blivande stjärnor som bröderna Cook, Frank Boucher och Murray Murdoch. Laget hade tidigt framgång under sin första tränare Lester Patrick, då det blev etta i sin division under sin första säsong.

Under sitt andra år, 1927-28, vann de ligan genom att besegra Montreal Maroons. Rangers blev då det första USA-baserade hockeylaget i NHL att vinna Stanley Cup. De har vunnit cupen totalt fyra gånger – 1928, 1933, 1940 och 1994. Lagets starka prestationer har gjort att de ofta nämns i diskussionerna som Stanley Cup-favoriter och populära när det gäller ishockey-odds.

Perioder av nedgångar

Under åren 1940 till 1960 gick laget igenom lite tuffare tider, de slutade oftast på sista plats i sexlagsligan och missade slutspel. Men efter 1960 började laget återigen att se framgång och kunde nu regelbundet ta sig in i slutspelet.

1971-72 och 1978-97 lyckades de att ta sig till Stanley Cup-finalerna och kunde slutligen kamma hem en Stanley Cup under säsongen 1993-94, då de besegrade Vancouver Canucks.

Laget gick sedan igenom ännu en nedgång men kunde snabbt resa sig upp igen. Under åren 2005-06 och 2011-12 vann de sin första divisionstitel på 17 år och gick vidare till konferensfinalen. Under 2013-14 lyckades de ta sig hela vägen till Stanley Cup-finalen för första gången på 20 år.

Många svenskar i laget  

Ishockeylaget har många svenska spelare, som till exempel Mika Zibanejad som har spelat för laget sedan 2016 och haft en framträdande roll. Vad gäller nuvarande svenskar i laget har Erik Gustavsson, som tidigare har spelat i Frölunda och Djurgården, kontrakt 2023-24.

Tidigare har även välkända namn som Markus Näslund, Niklas Sundström, Ulf Sterner och Anders Hedberg också spelat i laget. Det går givetvis inte heller att missa målvakten Henrik Lundqvist, som har spelat hela 15 säsonger i klubben.

Bör New York Rangers betraktas som favoriter till Stanley Cup?
Foto: Unsplash

Goda chanser att de vinner 2024

Under vinterperioden lyckades New York Rangers behålla ledningen som NHL:s bästa lag, en poäng över Boston Bruins. Rangers var med om en liten svacka tidigare i säsongen men lyckades snabbt vända på situationen. Rangers har stor chans att kunna ta sig långt under 2024 om de lyckas behålla sitt spel på samma höga nivå.

New York Rangers i dagens tappning är ett av de bästa som har funnits på många år. Mycket av deras framgångar är tack vare tränaren Peter Laviolette och starka offensiva stjärnor i laget. De är utan tvekan en av årets största favoriter och så länge de lyckas leva upp till de höga förväntningarna kommer de ha goda chanser att kamma hem cupen.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN