UPPGIFTER: Svensken klar för toppjobb i NHL

Han har massor av NHL-erfarenhet som spelare och har under flera år även fått det som tränare. Nu är svensken på väg in i en riktigt välmeriterad tränarstab.

Som spelare gjorde han sig känd som en tuffing som alltid låg på gränsen och var nästan ful i sitt spel. Detta gjorde Ulf ”Tuffe Uffe” Samuelsson under 16 säsonger i fem NHL-klubbar. Under de åren hann han vinna två Stanley Cup-titlar och vinna ett VM-silver med Tre Kronor. Spelarkarriären avslutades efter säsongen 99/00 och han inledde karriären bakom bänken som tränare 2005. Första uppdrag blev Hartford Wolf Pack och sedan dess har det blivit flera olika klubbar i både Nordamerika och en sväng hemma i Sverige. Nu ska han vara klar för sin tredje NHL-klubb som tränare.

Svensken återförenas med lagkamraten

Hans tränarkarriär har gått från fem år som som assisterande coach i Phoenix Coyotes och NHL, två år hemma i Modo’s SHL-lag, tre år i New York Rangers och sist Carolinas farmarlag, Charlotte Checkers den senaste säsongen. Nu är det alltså NHL som gäller för Samuelsson. Efter en del rykten ska ny organisation vara Chicago Blackhawks, som tagit tre Stanley Cup-titlar sedan 2010. Där ersätter han främst Mike Kitchen och återförenas med en gammal lagkamrat. Nämligen huvudtränaren Joel Quenneville som han spenderade flera år med i Hartford Whalers i inledningen av sin NHL-karriär. Quenneville ska ha varit mycket upprörd när Kitchen fick lämna sitt jobb och frågan är nu om han är gladare med ”Tuffe Uffe” vid sin sida.

Inte den här gången heller, Uffe

Samtidigt så missar den 53-årige svensken chansen att bli huvudtränare i NHL, vilket han ska ha varit sugen på. Dock ser det i dagsläget ut som att de flesta organisationer tillsatt platserna för tränare med huvudansvar i NHL. Detta även om det på sina ställen verkat osäkert och är det även i fortsättningen nu när vi går in i lågsäsong. Samtidigt så är det en riktig fjäder i hatten att få vara en del av just Blackhawks framgångsrika och ansedda ledarstab.

För Chicago och Uffe väntar närmast NHL-Draften om ungefär två veckor i just Chicago.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN