Stjärnbacken öppnar för hemflytt – det kan dröja ett par år

Stjärnbacken Patrik Hersley fick sitt genombrott i Leksand. Nu öppnar han för att komma hem och spela i Malmö, även om det kan dröja ett par år.

Patrik Hersley bytte frysboxen i Jaroslav till KHL:s stjärnlag SKA St Petersburg. Nu öppnar han för en flytt tillbaka till Skåne och Malmö, men inte riktigt än.

– Malmö är intressant. Men om jag flyttar hem är det inte för en eller två säsonger, då är jag nog klar utomlands, men jag vet inte om jag är det, säger Patrik Hersley, till Sydsvenskan.

Stjärnbacken har sin bas i Höllviken

Familjen har sin bas i Höllviken utanför Malmö och hur länge stjärnan stannar utomlands beror på familjen. Han trivs med livet i Ryssland och har utvecklat sitt spel enormt i KHL. Tidigare var han en offensiv back med ett magiskt slagskott. Han snittar 15 minuter per match i stjärnfyllda SKA St Petersburg och är en drömspelare för många SHL-lag.

En annan orsak förutom familjebasen att det lutar åt en återkomst i Malmö är att Hersley samarbetar med Malmös fystränare Freddie Sjögren.

– Jag kör hans program rakt av. Freddie är grym, han har hjälpt mig. Och det har jag lite i bakfickan, skulle jag komma hem till Malmö får jag köra med honom rakt av. Jag är 30 år och Freddie säger att jag ska vara som bäst tränad när jag är 32.

Hersley gör sin tredje säsong i KHL och kom till Lokomotiv Jaroslavl inför den förra säsongen. Den här säsongen blev det bara sju matcher i klubben innan de gick skilda vägar och Hersley hamnade i ett av ligans bästa lag.
– Allt är bättre i St Petersburg. Stämningen är bättre i klubben och det finns en helt annan respekt för spelarna, istället för att kräva mer än vad man kan begära. Samtidigt är det mycket, mycket bättre spelare här.

Hur är din roll i St Petersburg?
– Framförallt handlar det om att spela bra defensivt, jag går oftast i det andra eller tredje backparet.

I SKA finns två stora ryska spelare i modern tid Pavel Datsiuk och Ilja Kovaltjuk.

– Pavel är så jäkla skicklig och smart, ibland sitter jag bara och njuter på bänken. Han kan läsa spelet flera steg i förväg.

Ilja Kovaltjuk?
– Kraftfull, stor och stark med ett oerhört driv. Han kan vara på isen två minuter i sträck och är mycket bättre än vad jag trodde. Men han har höga krav på sig och stor press på att göra det på egen hand. Och det är inte som på Wayne Gretzkys tid, det är mycket svårare att göra poäng nu, säger Patrik Hersley.

Malmös sportchef Patrik Sylvegård har ögonen på Hersley och medger att det skulle vara en dröm att få hem Malmösonen till Malmö Arena.

– Han spelar i världens kanske, åtminstone utanför NHL, bästa lag och gör det bra där. Det är en jätteduktig spelare som Malmö givetvis skulle vilja ha, inget snack om saken, säger Patrik Sylvegård till Kvällsposten och fortsätter:

– Men jag vet inte var han är i den processen, han vill nog spela något år till utomlands. Men den dagen han vill komma hem så är han självklart intressant, det är ju ändå en Malmökille.

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN