KRÖNIKA: ”Cluben” som varken vill eller kan vinna guld

Efter säsongen tackade Linköpings tränare Dan Tangnes för sig och ”Cluben” fick leta efter nytt. Det tog ett tag och igår presenterade Linköping sin nya huvudtränare, någon som inte kan vara huvudspåret – i alla fall inte om man vill vinna guld. En ny mysfarbror tar plats i båset hos klubben som inte kan vinna guld, frågan är om de ens vill vinna.

För två år sedan fyllde ”Cluben” 40 år och för tio år sedan peakade LHC med sitt andra raka silver. Då hade Linköping en auktoritär tränare i Janne Karlsson. Sedan dess har man radat upp lugna tränare, så kallade mysfarbröder, förutom mitt i säsongen 2011/2012 då man sparkade Hans Särkijärvi och ersatte honom med Harald Lückner. En tränare som inte fick förnyat förtroende efter säsongen, utan att mysfarbrorn nummer ett Roger Melin kontrakterades. De senaste säsongerna har Linköping fått respass redan i kvartsfinalen.

Miraklet i Gävle

När Brynästränaren Niklas Czarnecki lämnade för Färjestad 2011 fick den assisterande tränare Tommy Jonsson chansen och han tog den. SM-guld direkt och Hockeysverige häpnade över den nya supertränaren. Han var juniortränaren som fick chansen att bli seniortränare. Jag minns upptaktsträffen inför den säsongen, Brynäs var mer nederlagstippade än någonsin. Jonsson var den enda som trodde på guld och mediafolket skrattade åt honom. Efter det helgonförklarades Jonsson i Gävle och trots att man backade år efter år höll man fast vid honom två och en halv säsong till. Till slut höll det inte längre och han ersattes av Thomas ”Bulan” Berglund.’

Efter det fick han chansen i Björklöven i en säsong och någon match, 29 september sparkades han.

Tillbaka till ”Cluben”

Linköping HC saknar helt och hållet vinnarkultur på herrhockeysidan. Två silver är inte på något sätt godkänt för en klubb som uttalat vill vara en stormakt inom svensk herrishockey. På damsidan har det gått bättre i både hockey och fotboll. Att valet föll på Tommy Jonsson får mig att ställa frågor.

  1. Hur många tränare nobbade LHC innan Jonsson tackade ja?
  2. Vad har LHC för profilmall när man letar tränare?
  3. Vill ”Cluben” ens vinna guld? Vill man skapa en vinnarkultur?
  4. Hur länge kommer Tommy Jonsson få behålla jobbet?

Lex Bengtzén

När Brynäs sparkade Roger Melin i början av den gångna säsongen skrev jag en krönika om att man borde vetat vilken typ av tränare Melin är. Trots det sparkades han snabbt. På samma sätt måste ju Fredrik Emvall, general manager i LHC, vara fullt klar med vilken typ av tränare Jonsson är. I mina ögon är han alldeles för lik sina föregångare, vilket gör att Linköping kommer fortsätta att stå och stampa utan guld och utan historia.

Kravprofil

Hade jag varit Fredrik Emvall hade jag gjort allt för att få loss en tränarduo som idag saknar uppdrag. Jag tror att Niklas Czarnecki och Johan Tornberg skulle vara perfekt om Linköping vill framåt. Ge dem ett par år att bygga ett nytt lag från grunden, då kommer Silverköping kunna bli att räkna med.

Fler krönikor från våra skribenter>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN