HEDLUND: Så slutar SHL säsongen 2019/2020

0
18327
HEDLUND: Så slutar SHL säsongen 2019/2020
Foto: Bildbyrån
Den europeiska hockeysäsongen är officiellt slut och SHL-lagen formar sina trupper. Efter hur trupperna ser ut idag slutar SHL så här enligt Hockeybladets Tomas Hedlund.

Så slutar SHL säsongen 2019/2020 enligt Hockeybladets Tomas Hedlund, som gått igenom trupperna utefter hur de ser ut idag. Efter genomgången av samtliga lag i SHL följer Hedlunds tabelltips. Håller du med?

Brynäs

Brynäs har förstärkt målvaktssidan till den kommande säsongen, Rautio ut och Samuel Ersson in. Dessutom har man Joacim Eriksson tillbaka efter skada.

På backsidan har man stärkt upp rejält med nyblivne mästaren Jonathan Sigalet och talangfulle Alexander Lindelöf-Nilsson.

Framåt är Brynäs också mer intressanta än förra säsongen. Anton Rödin och Jeadon Descheneau är två prestigefyllda värvningar och en spännande värvning i Lukas Zetterberg.

De tunga tappen i Ryan Gunderson, Simon Bertilsson och Joel Kellman vägs upp av nyförvärven.

Djurgården

Djurgården tappar spets och det drabbar klubben hårt, speciellt när tabellen ska tippas nu. Att bara ha en målvakt på A-lagskontrakt drar ner speciellt sedan Robin Jensen inte hade en lysande säsong. In ryktas Niklas Svedberg, men innan en förstemålvakt är klar så är det DIF:s svaga punkt.

Backsidan har stärkts upp med Marcus Högström, men kan tunnas ut med den samme och Olle Alsing som skrivit på ett kontrakt med Ottawa. Djurgården hoppas dock att båda stannar i klubben.

På forwardssidan känns det som att klubben inte kan matcha den uppställning man hade förra säsongen, speciellt om Emil Bergström tar en tröja direkt. Förutom Bemström har Djurgården 15 forwards på kontrakt och samtal pågår med Dick Axelsson. Kan klubben lösa Richard Gynge och/eller Patrik Zachrisson som båda ryktas till klubben kommer de att klättra i Sillytabellen.

Frölunda

Frölunda ser fortsatt starka ut. Namnkunniga spelare försvinner, men de har stärkts upp med likvärdiga eller bättre spelare.

På målvaktssidan förändras det något, Johan Gustafsson lämnar och unge Niklas Rubin kommer in. Något svagare på papperet än förra säsongen hittills.

Backsidan är något försvagad jämfört med förra säsongen. Något säger att Frölunda inte är klara med backsidan än.

Framåt är laget starkare än förra säsongen. Nicklas Lasu och Johan Sundström täcker väl upp för bröderna Westerholm. Frågetecknet är om Joel Lundqvist orkar en säsong till.

Färjestad

Färjestad imponerade stort förra säsongen och Johan Pennerborn fick bra fart på sina adepter. Till nästa säsong ser truppen tunnare ut.

FBK tappar Adam Werner till Colorado i NHL och täcker upp med Arvid Holm från Karlskrona. Ansvaret för Markus Svensson blir större än det var den förra säsongen.

På backsidan tunnas det ut rejält, Jesse Virtanen kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Även om Linus Arnesson fick spela med Tre Kronor är han inte i samma kaliber som Virtanen. Lukas Ekeståhl Jonsson är ett spännande men inte kittlande nyförvärv.

Framåt ser det tungt ut, Joakim Nygård ersätts med Victor Ejdsell. Inte en fullgod ersättare. Även Oskar Steen är ett tungt tapp. Behövs en spetsforward till Karlstad.

HV71

Oj vilka tunga tapp HV71 gjort på sistone. Markus Ljungh och framförallt Mattias Tedenby, de blir inte lätta att ersätta. Dessutom tappar man världsmästarbacken Mikko Lehtonen. Däremot imponerar värvningarna av Eric Martinsson, Emil Johansson och Axel Holmström.

Målvaktssidan ser jag som lite starkare den kommande säsongen. Adam Åhman vet vad som gäller och kommer inte att gnälla om han får sitta på bänken. Kommer att utvecklas stort under säsongen.

Backsidan är något starkare även den än förra säsongen, mycket tack vare värvningarna av Martinsson och Johansson.

På forwardssidan återstår tre spelare in för HV71, varav en ska vara Alexander Bergström. Innan de presenteras ser det tunt ut framåt för HV71.

Leksand

Leksands trupp skrämmer inte mig alls. Låt vara att de gjort spektakulära värvningar i Jonas Ahnelöv och Johan Fransson. Det är bra backar, men de skrämmer inte.

På målvaktssidan har man hämtat Janne Juvonen från Mora. Han skrämmer inte SHL-forwards nämnvärt.

Leksand ser trots prestigevärvningarna på backsidan tunna ut bakåt. Det räcker tyvärr inte den här gången.

Framåt har Leksand bra kvalitét om man hade spelat kvar i Hockeyallsvenskan. Daniel Olsson Trkulja är mest spännande framåt.

Jag ifrågasatte Brynäs val av tränare förra säsongen när de presenterade Roger Melin. Jag hade också ifrågasatt att han får fortsätta som huvudtränare den kommande säsongen, om det inte vore för Gunnar Persson. Persson är Melins motpol och tillsammans kan de få ut massor av sitt lag. Hur långt det räcker? Leksand kanske spelar i SHL säsongen 2020/2021.

Linköping

Linköping går ut hårt med att de siktar mot guld, tyvärr ser jag inte någon guldglans alls över Linköping i år heller. Det mest kittlande är Bert Robertsson och hur han ska klara att gå från guldkultur och delat ledarskap, till en klubb som letar en röd tråd och att han ska vara huvudtränare. Det kommer att bli en riktig omställning för båda parter.

Målvaktssidan är den samma som förra säsongen och när jag tittar in i kristallkulan kommer Linköping att ha SHL:s dyraste backup-målvakt. Jacob Johansson kommer att peta ”Monstret” Jonas Gustavsson.

På backsidan går ”cluben” back om man så säger. Senaste tappet räknade man med, men ändå jobbigt att tappa Lukas Bengtsson också.

Framåt skrämde LHC inte förra säsongen och lär inte göra det den kommande säsongen heller. Behöver få in spets om man ska klättra i tabellen.

Luleå

Luleå håller på att bygga något stort och de ser riktigt starka ut inför den kommande säsongen. Inga stora förändringar i truppen och de som byts ut är inga överraskningar.

På målvaktssidan får Joel Lassinantti konkurrens av en rutinerad herre. David Rautio är tillbaka i hjärteklubben räkna med att han kommer att kriga med Lassinantti.

Backsidan blir något tunnare när Jesper Sellgren går till NHL och Carolinas organisation.

Malmö

Malmö har stärkt målvaktssidan med Lars Volden. Den blir starkare då Volden är likvärdig med Christopher Nihlstorp som spelare, men han är mindre skadebenägen.

Även backsidan ser starkare ut för Skånelaget. Jesper Jensen Aabo och Adam Ollas Mattsson är två riktigt bra värvningar på backsidan. Att Carl-Johan Lerby stannar på lån gör inte backsituationen sämre.

Det är nog bra för både Malmö och Marcus Sylvegård att de går skilda vägar. Intressanta förvärv i Nicolai Meyer och Jesper Jensen. Frågan är om Jensen levererar efter lönens storlek?

Oskarshamn

Nej, Oskarshamn det här håller inte för SHL. Jag är ledsen. Målvaktssidan ser tunn ut med endast Tex Williamsson på kontrakt. Det snackas om en målvakt till av rang, vi får se vem det blir.

Även på backsidan ser det tunt ut och inga tänkbara backpar som skrämmer SHL-forwards. Jake Newton känns inte som den mest skrämmande amerikanske backen i SHL.

Mest intressant framåt är Joakim Thelin som nu ska upp till bevis i SHL. Klarar han steget upp från Hockeyallsvenskan? Annars tunt och trist. Jag hoppas att jag har fel, jag gillar när oväntade lag går upp. Kan få det riktigt tufft redan från start.

Rögle

Målvaktssidan skrämmer inte alls, Roman Will är för mig ett nja. Christoffer Rifalk borde vara nervkittlande, men jag har inga goda minnen av att en strejkande spelare lyfter i nya klubben. Rifalk får bevisa att jag har fel.

På backsidan ser det också tunt ut. Det ska bli intressant att se hur Jakob Ragnarsson lyckas i SHL. Craig Shira och Kodie Curran skulle skrämma slag på SHL-anfallare förra säsongen, lär inte göra det den kommande säsongen heller.

Framåt finns det kvalité i Rögle. En del spännande frågor kommer vi att få svar på. Kommer Olle Liss tillbaka till den målsniffare han var? Hur kommer Nils Höglanders andra SHL-säsong att bli. Kommer de tilltänkta stjärnorna Mattias Sjögren, Leon Bristedt, Daniel Zaar och Dennis Everberg att leverera? Everberg är nog ett av de mest intressanta nyförvärven hittills i SHL. Hur klarar sig Dominik Bokk i sin nya miljö?

Skellefteå

Skellefteå har mycket att bevisa, inte minst för sig själva. Kraven är höga, speciellt de interna. Kommer truppen som den ser ut idag att leva upp till förväntningarna?

På målvaktssidan har klubben Mantas Armalis skadad en bit in i säsongen. De har hämtat en spännande ersättare i Oskar Östlund från Storhamar i Norge. Det kommer att bli en intressant konkurrenssituation när Armalis kommer tillbaka. En trade i januari kanske?

Skellefteå har knutit till sig en av Sveriges mest intressanta backlöften i Philip Broberg från AIK. Det ska bli intressant att följa hans resa. Annars är det ingen stor förändring på backsidan och det borde oroa svartgula fans i norr.

Framåt var Skellefteå svagare förra säsongen än de varit på länge. Ska bli intressant om talangen Rickard Hugg får fart på seniorkarriären i Skellefteå. Det ska också bli kul att se Jesper Frödén i SHL.

Växjö

Växjö fortsätter med kontinuitet på målvaktssidan. Klarar Viktor Andrén att ta platsen som förstemålvakt framför stjärnan Viktor Fasth?

Backsidan ser tunn ut, endast sex backar på kontrakt än så länge. Det ska bli spännande att se vem sportchefen Henrik Evertsson trollar fram, backsidan kryllar inte av toppspelare som är lediga.

Framåt tappar Växjö ett ton hjärta när Liam Reddox försvinner, det blir inte heller lätt att ersätta Tuomas Kiiskinen och Janne Pesonen. Spännande nyförvärv i både Marcus Davidsson från Djurgården och Fredrik Karlström från Linköping. Den senare kommer från ett par tunga säsonger. Riktigt spännande blir det att se Jakob Forsbacka Karlsson göra SHL-debut efter sex år med ungdoms- och universitetshockey och som avslutning spel i AHL och NHL.

Örebro

Örebrosupportrarna tror att jag är den största Örebrohataren i Sverige. Det stämmer inte, däremot ser jag inte något som triggar mig jättemycket. Det finns stora hål i lagbygget inför nästa säsong. Niklas Johansson behöver trolla med knäna för att hitta en ny Jhonas Enroth i målet med mera.

Det saknas en målvakt och jag sticker ut hakan och säger att det saknas en förstemålvakt i Örebro. Dominik Furch, det skrämmer tyvärr inte. Vad kommer sen? Det ska bli intressant att se.

Backsidan i Örebro är försvagad i och med att Linus Arneson flyttat västerut till Karlstad.

Framåt måste jag säga att det ser helt okej ut på nyförvärven, Joonas Rask och Ludvig Rensfelt är bra värvningar. Det ska kul att följa Daniel Muzhito Bagenda som slog igenom i Hockeyallsvenskan förra säsongen.

Så slutar SHL 2019/2020

01. Luleå
02. Frölunda
03. Brynäs
04. HV71
05. Färjestad
06. Malmö
07. Djurgården
08. Skellefteå
09. Växjö
10. Rögle
11. Linköping
12. Leksand
13. Örebro
14. Oskarshamn

Kommentarer

Kommentarer

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

1 × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.