DIF-SILLY: Lyfter upp tre talanger i A-laget

Sju spelare förvinner från Djurgårdens trupp i ett tidigt skede, flera spelare sitter på utgående kontrakt. Som ett första led i det nya lagbygget lyfter Djurgården upp tre talanger på juniorkontrakt i A-laget. En som lämnar är fansens favorit Mikael Ahlén.

Djurgården lyfter upp tre talanger i A-truppen, det är tre spelare som fått känna på hetluften ordentligt redan under den gångna säsongen.

– Det är ett försteg mot att bli SHL-spelare. Någon av dem eller alla i en perfekt värld kommer bli det redan nästa år. De kommer få chansen under augusti och september månad att spela till sig en ordinarie plats i a-laget, säger sportchefen Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Backtalang

Backtalangen Simon Johansson född 1999, son till den förre Djurgårdsbacken och sportchefen Thomas Johansson. Johansson fick chansen att spela åtta SHL-matcher redan under den senaste säsongen. Han lyckades dessutom göra mål från sin backposition.

– Jätteviktigt att ha varit uppe och veta hur de gör där uppe. Det sporrar en lite mer att det inte är så långt ifrån eftersom jag redan varit där nu under säsongen, säger Simon Johansson och fortsätter:

– Det är jättekul. En dröm som går i uppfyllelse. Det har varit ett mål när man kom hit. Det är bara wow.

Två forwardstalanger

Även forwarden William Wiå fick åtta matcher med Djurgårdens A-lag under säsongen som gick. Wiå är även han född 1999. Det blev inga mål i A-laget, men i J20 där han är kapten blev det 20 mål.

– Det hjälper mycket. Att ha varit där och träffat grabbarna och börjat lära känna dem. Det går snabbare, de är starkare och trycket från publiken gör ju skillnad. Men skillnaden är inte så stor som man trodde när man började, säger William Wiå och fortsätter:

– Kul att kolla på bröderna Davidsson och Fjällby. Jag känner dem och vet att det går att ta klivet.

Den tredje som lyfts upp till A-laget och är född 1999 är Erik Walli Walterholm, som redan under den senaste säsongen var med på 20 matcher. Även om han inte spelade i alla matcher var det en stor lärdom. Han mäktade med två mål i sin debutsäsong. Nu ska han ta nästa steg i karriären.

– Det är något man drömt om sedan man var liten. Kul! Det var självklart när de erbjöd mig ett kontrakt. Det var bara att skriva på, inget att fundera över, säger Erik Walli Walterholm och fortsätter:

– Jag ska försöka ta en tröja. Det kommer bli en spännande utmaning att få vara med och tävla på högsta nivån. Mitt mål är att spela i A-laget.

En till som tränar med A-laget

En fjärde talang som kommer att träna med A-laget under försäsongen, men som inte är erbjuden ett A-lagskontrakt än är backen Axel Andersson, född 2000. Han ska spela J18-VM i Ryssland innan sommarträningen sätter igång.

– Axel är en duktig högerfattad tvåvägs-back som spelat mycket i juniorlandslaget, vårt J20-lag och var tongivande i vårt SM-vinnande J18-lag denna säsong, säger Joakim Eriksson.

Fansens favorit utan kontrakt

Djurgårdsfansens stora favorit, Mikael Ahlén, är en av de spelare som lämnar Djurgården. Han får inget nytt kontrakt av mesta mästarna.

– Efter många års uppoffrande spel där han verkligen symboliserar vad en järnkamin står för så kommer vi inte att förlänga kontraktet med Mikael Ahlén. Det är för mig personligen ett väldigt tufft beslut, inte minst med tanke på att jag under mina sista två år som spelare var lagkamrat med Micke och vet vilket fantastisk lagkamrat han är och vilket oerhört Djurgårdshjärta han har. Jag hade så önskat honom att få avsluta resan med ett finalspel på Hovet men så blev tyvärr inte fallet. Nu för att ge utrymme åt våra yngre spelare, vilket vi tror är tillgodo för vår utveckling, så därför kommer vi inte att förlänga kontraktet med Micke, säger Joakim Eriksson.

I ett känslomässigt inlägg på Instagram tackar Ahlén för sin tid i klubben.

Oj, jag vet inte vart jag ska börja! Jag vill tacka alla för dom enormt fina ord och all stöttning jag har fått genom dom här åren och speciellt dom senaste dagarna. Har aldrig upplevt så mycket kärlek personligen, från så många människor. Att folk förknippat mig med en Järnkamin och förknippar mig med en riktig Djurgårdare är de finaste man nånsin kan säga till mig, då det har vart de jag strävat efter i hela min hockeykarriär. Det har varit en ära och en dröm att få dra på mig Djurgårdströjan match efter match och något jag kommer vara stolt över resten av mitt liv! Något jag även kommer bära med mig är avancemanget till Shl. Efter allt jobb från alla i Djurgårdens organisation, till allt jobb som lades ner på läktaren för att bära fram oss på isen, gjorde att vi tillsammans synkade och tog oss tillbaka till Sveriges finrum. Ni kommer föralltid finnas i mitt och min familjs hjärta! Alltid oavsett 💛❤💙

Ett inlägg delat av Mikael Ahlén (@mikael_charles)

Andra spelare som lämnar

William Lagesson, ska försöka ta en plats i Edmonton Oilers. Patrik Lundh, lämnar för spel i utlandet. Linus Johansson, lämnar för spel i annan SHL-klubb. Ska en ligt uppgifter röra sig om Färjestad. Markus Ljungh förklarade för Hockeybladet igår varför han lämnar Djurgården. Flera källor klargör att han flyttar till Jönköping och HV71. René Bourque, flyttar hem till Kanada och enligt uppgifter avslutar han karriären.

Läs mer om Djurgården>>>

Kommentarer

Kommentarer

liknande artiklar

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DELA ARTIKELN