Max Friberg nummer 12, en av spelarna som borde trejdas enligt deabttören. Foto: Bildbyrån
Trejder är snudd på tabu inom svensk hockey. I stället bänkas eller sparkas spelaren som sedan får leta efter en ny klubb. Att byta spelare med andra lag är väldigt ovanligt. Här kommer en lista på några som skulle kunna trejdas mot varandra.

I NHL och KHL trejdas spelare och det är inget konstigt med det. Det är bara de spelare som har en no trade-klausul som inte behöver fundera på om de kanske måste flytta. Allt fram till deadline-day. Inom svensk hockey saknar jag och flera med mig tredjer. Om det är något som verkligen ska kopieras från NHL så är det byte av spelare och mindre rink.

Vilka spelare ska då bytas mot varandra? Det kan vara spelare som inte får tillräckligt med speltid, kanske har de hamnat i tränarens frysbox. Det kan vara att klubben kan erbjuda en bra spelare och kanske få två för att stadga upp truppen. En spelare kanske inte trivs i klubbens miljö. Ett lag kanske har för många av en spelartyp, juniorer kanske har tagit steget upp och gjort succé. Hur det än är borde svensk hockey öppna för trejder.

Spännande två mot en

Två spelare som inte riktigt lyft i Djurgården är forwarden Gustav Possler och backen Alexander Urbom.

Possler har haft en otacksam uppgift efter comebacken kring jul förra året. Några bakslag och skadad på nytt, bänkad eller inte med i matchtruppen. Skulle må bra av ett klubbyte.

Urbom är det mest synd om. Den reslige backen lockades till Skellefteå med ett bra kontrakt: Visade intresse för Djurgården då, men stockholmarna kunde inte matcha Skellefteås lön. Efter en säsong lånades han ut till DIF. Inför den här säsongen var Urbom inte välkommen tillbaka till Skellefteå och blev kvar i Stockholm. Har dragit på sig onödiga utvisningar, speciellt i boxplay och visat prov på ett hetsigt temperament. Lägg där till att andra backar spelar bättre. Småskadad eller bänkad i de fem senaste matcherna. Skulle må bra av att komma till ett lag där han kan bli försvarsgeneral.

Djurgården har ett överskott på backsidan och skulle kanske vara intresserade av en forward mot de två spelarna. Så Possler och Urbom mot Timrås Jonathan Dahlén.

Dahlén är för bra för Hockeyallsvenskan och hur mycket Timråhjärta han än har skulle det vara bra för honom och svensk hockey om han avslutar säsongen i SHL. Jag tror att Djurgårdens spelsystem skulle passa supertalangen mycket bra.

Finallagen byter med varandra

Ett annat byte som skulle vara spännande att se är mellan förra säsongens finallag. I HV71 hittar vi Bill Sweatt, en transatlant som inte hittat rätt i Jönköping. Kanske skulle kunna trejdas till ett lag han lyckats i tidigare.

I Brynäs har vi forwarden Christopher Liljewall, som inte lyft som Brynäs hoppats på. Tre poäng på 25 matcher räcker inte. Jönköping ligger närmare Ängelholm som är hemma för Liljewall. Kanske skulle det lyfta för honom i HV71.

Målvakt mot forward

HV71 behöver en målvakt, speciellt nu när Linus Söderström är osäker efter operationen i magen. De skulle kunna släppa Max Wärn som inte alls levt upp till förväntningarna. I Ängelholm har Rögle tre målvakter på kontrakt.

Rögle har Ville Kolppanen på träning i Södertälje. Vill de bli av med kostnaderna för honom bör de titta på SHL istället. HV71 behöver målvakt och Rögle behöver stadga framförallt om det blir kval.

Hem till pappas klubb

Det vill inte lyfta för talangen Nils Carnbäck i Växjö, förra säsongen gjorde han sex päng på 15 matcher. Den här har det bara blivit en poäng på 29 matcher. Dessutom minus sex i +/- hos serieledarna, det krävs ingen raketforskare för att se att det behövs ett klubbyte. Varför inte hem till pappas (Patrik) hjärteklubb Frölunda.

I Frölunda hittar vi den hyllade värvningen Max Friberg, en värvning som inte alls varit lika bra som det spekulerats i. Ett miljöombyte som skulle kunna lyfta 25-åringen som gjort 148 poäng på 276 matcher i AHL.

Bara några i raden

Det här är bara några i raden av möjliga trejder inom svensk hockey. Det finns flera bra exempel. Ni kanske kommer på fler?

Vad tycker du, ska det vara fler trejder inom svensk hockey?

Fler debattartiklar och krönikor>>>

Annonser

Kommentarer

Kommentarer