Foto: Bildbyrån/Montage

Om några timmar, vid midnatt, stänger transferfönstret i svensk hockey för den här säsongen. Efter midnatt är trupperna helt spikade och den slutgiltiga kampen kan börja.

Många lag i SHL och Hockeyallsvenskan värvar in spelare under pågående säsong, men just det här dygnet är extra populärt att använda för de sista finslipningarna av truppen.

Några sverigebekantingar i de finska bottenlagen

En liga som är populär att värva ifrån är finska SM Liiga. Ligan är stängd och inget av bottenlagen kan åka ur, vilket ofta innebär att de säljer av sina dyra spelare för att spara pengar. I nuläget är det ganska jämnt i botten av den finska tabellen, men två lag som redan påbörjat auktionen är SaiPa och KooKoo. Tre andra lag som ligger dåligt till är IlvesLukko och Jukurit.

Tero Koskiranta, center, SaiPa
– Värvades till Färjestad säsongen 14/15 innan transferfönstret stängde. Ingen supersuccé poängmässigt, men en god breddspelare.

Frans Tuohimaa, målvakt, SaiPa (utlånad till Hokki)
– Var med och tog upp Leksand till SHL förra våren. Fortfarande relativt ung och utvecklingsbar målvakt. Något allsvenskt lag som slår till?

Terry Broadhurst, forward, KooKoo
– Spelade i både Skellefteå och Brynäs under säsongen 15/16 utan att göra någon större succé. Har dock ändå gjort 13 mål på 43 matcher i finska bottenlaget KooKoo, så något svenskt lag kanske ger honom en ny chans?

Janne Niskala, back, Lukko
– Spelat i både Färjestad och Frölunda. Är 35 år men fortfarande en målfarlig back med ett tungt slagskott. Kapten i Lukko, men kontraktet går ut efter säsongen. Kanske vill något SHL-lag ha förstärkning på blålinjen redan nu?

Några spelare som i nuläget ryktas till ny klubb

Under säsongen florerar alltid en hel del rykten. Vissa med substans och vissa som är tagna ur luften.

Tommi Sallinen, center, Kunlun Red Star (KHL)
– Poängstark center som spelade i Djurgården förra säsongen. Testat lyckan i KHL i år men har inte riktigt fått igång produktionen. Kopplats ihop med Brynäs, som i sin tur riskerar att få klara sig utan Daniel Paille för resten av säsongen.

Mike Richards, center, klubblös
– Spelade i Washington Capitals förra säsongen men har inte gjort någon match alls under denna. En tidigare superstjärna i NHL som bl.a varit kapten i Philadelphia Flyers, men som 32-åring nu börjar gå ner sig. Ryktats till Europa under den senaste månaden.

Devin Setoguchi, forward, Los Angeles Kings (NHL)
– Tidigare NHL-stjärna som försökt slå sig in på nytt under säsongen, utan att riktigt lyckas. Är 30 år och har gjort tolv poäng (4+8) på 45 matcher. Spelade i schweiziska Davos förra säsongen, så en tillbakaflytt till Europa är inte helt otänkbar.

Thomas Larkin, back, Medvescak Zagreb (KHL)
– Stor defensiv back som ryktas bort från sitt KHL-lag. Enligt rykten är tyska Adler Mannheim sugna på backen, men något lag i Sverige kan mycket väl ge sig in i jakten.

Några spelare som i nuläget klassas som “free agents”

Såhär sent på säsongen kan det vara jobbigt att inte ha någonstans att spela. Har fått sitt kontrakt brutet eller ej förlängt så klassas man som “free agent”. Spelare som, helt enkelt, är öppna för förslag.

Andreas Engqvist, center, klubblös
– Den tidigare djurgårdaren har spenderat sina senaste fem säsonger i Ryssland, fördelat på tre olika lag. Han har även mer än 30 seniorlandskamper under bältet, men den här säsongen har det gått tungt för den 29-årige stockholmaren som endast spelat tolv matcher.

Kirill Kabanov, forward, klubblös
– Ryssen som tidigare representerat Modo och Skellefteå i SHL har inte spelat sedan i oktober då han fick lämna Neftekhimik Nizhnekamsk i KHL. Fem matcher och noll poäng blev det där. Vågar något svenskt lag chansa på Kabanov?

Luciano Aquino, center/forward, klubblös
– En stark poängspelare i ligor av lite lägre rang. Testade lyckan i Färjestad för några år sedan men fick det inte riktigt att stämma. Skulle förmodligen passa desto bättre i Hockeyallsvenskan.

Dany Heatley, forward, klubblös
– Ett riktigt långskott, men spenderade förra säsongen i tyska Nürnberg. Där gjorde han 17 mål och 15 assist på 46 matcher, så det finns fortfarande krut i den 36-årige skarpskytten. Vid två tillfällen har han gjort 50 mål under samma säsong i NHL.

LÄS ÄVEN: “Fem spelare som kan vara aktuella för SHL”

Annonser

Kommentarer

Kommentarer