AHL-backen vill till Sverige

0
731
Foto: Bildbyrån

Han är född i USA men bodde i Sverige som liten. Sedan har backen representerat de svenska juniorlandslagen men spelar nu i AHL. Nu blickar han ”hemåt”.

23-årige AHL-backen Joakim Ryan tillhör San Jose’s organisation och spelar just nu AHL-slutspelet Calder Cup. Han är inne på sin andra säsong där men blickar samtidigt mot Sverige.

– Min agent sa till mig för ungefär en månad sedan att Malmö varit i kontakt med honom, säger Ryan till MrMadhawk.

Har bott Malmö

Ryan, som är född i New Jersey, bodde och spelade hockey i Malmö under två år när hans mamma Catarina Lindqvist var förbundskapten för det svenska tennislandslaget.

– Jag kommer ihåg det väldigt väl. Jag spelade för Redhawks när jag var mellan tio och tolv år.

Nu sitter han på ett utgående kontrakt och sticker inte under stolen med att han inte har något emot spel i SHL och Malmö.

– Jag har alltid tänkt på att det är något jag vill göra. Men jag vet inte om det blir nu direkt. Har alltid tänkt tanken att jag vill spela för Redhawks. Jag kommer ihåg tiden på gamla Malmö Isstadion som en rolig tid, när vi var och kollade på A-lagets matcher i Elitserien. Det var häftigt, speciellt klacken, säger Ryan.

Prioriterar NHL-kontrakt

Samtidigt så är han en del av en NHL-organisation ett tag till och kämpar för att få ett nytt kontrakt på andra sidan Atlanten.

– Ja, så är det. Men jag har sagt till min agent nu att jag vill fokusera på slutspelet. Vi har en riktigt bra chans att gå långt med San José, och resten får vi ta sedan.

Bland annat har han under säsongen spelat med den tidigare Skellefteåbacken Tim Heed. Då har han någon att prata svenska med, ett språk som fortfarande sitter efter hans två år i Skåne.

– Vi har spelat tillsammans hela året. Vi pratar svenska med varandra utanför isen, men på isen är det engelska som gäller, säger Ryan, som trots endast två år i Sverige, har representerat det svenska juniorlandslaget.

Icke att förglömma är att Ryan bland annat varit uppkallad till NHL och San Jose Sharks men det har tyvärr inte blivit någon NHL-debut.

– Två gånger har jag varit uppkallad, men det har tyvärr inte blivit något spel. Nu går vi för att vinna hela Calder Cup, där vi möter San Diego, som är ett riktigt bra lag i slutspelet just nu, berättar han.

Spelade i svenska juniorlandslaget

Joakim har sedan sina år i Sverige fått chansen i det svenska juniorlandslaget. Det har blivit totalt 25 landskamper genom åren men tyvärr plockades han bort från guldlaget 2012 inför turneringen.

– Jag spelade där som 17, 18 och 20-åring. Jag var med i Lake Placid 2011, i det laget som senare vann JVM-guld, berättar Joakim Ryan.

Ska besöka Malmö

Ryan döljer inte i onödan att han vill spela för Redhawks igen utan öppnar verkligen dörren för att det skulle kunna bli verklighet.

– Om jag ska spela i Sverige, så skulle det vara väldigt roligt att spela för Redhawks igen. Jag har roliga minnen från klubben som barn och jag vet om att de är intresserade, men jag vill spela så högt som möjligt

Uppenbarligen längtar han ”hem”. Ryan har nämligen en resa inplanerad under sommaren för att besöka just Malmö.

– Jag har planerat en resa till Sverige i slutet av juni, under tio dagar. Då ska jag titta på den nya arenan i Malmö hade jag tänkt.

Kommentarer

Kommentarer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + 11 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.